JGL i MGR

U Palači šećera otvorena izložba o 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske

Sandy Uran

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Osim ovog jubileja, razlog za slavlje je i 30. obljetnica od utemeljenja JGL-a te osnivanje Muzeja farmacije JGL-a koji je otvoren prije godinu danaU prekrasnom zdanju Palače šećera prigodnom uvodnom pričom glumca Damira Orlića o ljekarništvu u Hrvatskoj otvorena je izložba »750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske«, čiju je kulisu činila izvorna ljekarna.


– Na središnjem gradskom trgu u Trogiru davne 1271. počela je priča o ljekarništvu u Hrvatskoj, koje ove godine slavi 750 godina, kazao je ljekarnik kojeg je utjelovio Orlić, navevši kako ljekarna »Male braće« u Dubrovniku datira iz 1317. godine, dok počeci ljekarništva u Rijeci sežu u 1437. godinu, prema zapisima gradskog notara Antona de Renna u kojima se spominje Antonio Pertusan, ljekarnik iz Venecije.


Foto galerija: Izložba 750 godina ljekarništva u Hrvatskoj Foto: Mateo Levak


Osim ovog jubileja, razlog za slavlje je i 30. obljetnica od utemeljenja JGL-a, te osnivanje Muzeja farmacije JGL-a koji je otvoren prije godinu dana.


Doprinos farmacije
Organizatori izložbe u Palači šećera su JGL Muzej farmacije i Muzej grada Rijeke, a izložba posjetiteljima približava brojne zanimljivosti iz povijesti farmacije kroz minula stoljeća.


Prigodni govor održao je predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani kazavši: »Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Tijekom duge povijesti lijekovi su se izrađivali isključivo u ljekarnama, a ljekarnički je laboratorij predstavljao pravu malu farmaceutsko-kemijsku tvornicu lijekova.


Foto Mateo Levak


Danas su, pak, izazovi i očekivanja od farmaceutske industrije, u ovom dramatičnom vremenu pandemije COVIDA-19, veći nego ikad i presudni su za zdravlje naše civilizacije.


Budući da JGL ove godine slavi 30 godina postojanja, a JGL Muzej farmacije danas obilježava uspješnu godišnjicu rada, smatramo se odgovornima odati počast ljekarnicima i farmaceutskoj struci«, kazao je Usmiani.


Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović kazao je: »Drago nam je da se ova izložba održava u našoj Palači šećera, a još nas više veseli da JGL Muzej farmacije slavi prvu godišnjicu svog uspješnog rada.


Foto Mateo Levak


Otvorenjem Palače i postavljanjem stalnog postava novije riječke povijesti, kao i otvorenjem JGL Muzeja farmacije, dobili smo važne muzejske kuće i bitno osnažili riječku muzejsku sliku.


Priređivanjem ovakvih, specijaliziranih izložbi, u suradnji s uspješnim tvrtkama, poput JGL-a iz Rijeke, svi smo na dobitku. Ovo je izvrsna promocija struke, koja u Rijeci ima svoje predstavnike, a to je svakako i promocija našega muzeja u Palači koji će također uskoro proslaviti prvu godišnjicu svoga rada«.


Ljekarnička baština


Prigodni govor održao je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekavši: »Ljekarnička baština Rijeke čini neodvojivi dio povijesti našega grada, ponajviše zato što su, uz svoju primarnu svrhu, ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi proteklih stoljeća.


Foto Mateo Levak


Osnivanjem Muzeja farmacije je, na moderan, atraktivan i edukativan način, prikazana povijest, ali i važnost ljekarništva u Rijeci, a projekt predstavlja svojevrsnu sinergiju znanja, znanosti, gospodarstva i kulture, zbog čega je njegova vrijednost neprocjenjiva.


Upravo zato mi je posebno drago što je izložba postavljena u obnovljenoj Palači šećera. Riječ je o atraktivno uređenom muzeju, posvećenom riječkoj povijesti, koji će svojom kvalitetom privlačiti brojne posjetitelje«.


Nazočne je potom kroz izložbu, koja je postavljena u Fumijevom salonu, proveo voditelj i kustos JGL Muzeja farmacije Marin Pintur. Među brojnim eksponatima koji se mogu pogledati svakako valja istaknuti »Hrvatsko-slavonski ljekopis«, koji je objavljen prije 120 godina.


Foto Mateo Levak


Riječ je o prvoj farmakopeji na hrvatskom jeziku, koju je struka proglasila jednom od najkvalitetnijih u Europi. Pogledati se može i plakat zagrebačke ljekarne »Gradska ljekarna k crnom orlu« koju je vodio praunuk Dantea Alighierija, antičke ljekarničke posude te brojne druge eksponate.


Riječka povijest farmacije


Posebnost predstavljaju eksponati koji su vezani za riječku povijest farmacije. Izložen je nacrt prizemlja kuće Prodam na riječkom Korzu iz 1884. godine, u kojoj je i danas otvorena Ljekarna Korzo, tada u vlasništvu Giovannija Prodama, čija je fotografija također izložena, kao i razglednica iz toga vremena.


Foto Mateo Levak


Ljekarna Korzo se zvala Premiata farmacia arciducale all’ Arcangelo i preuređena je 1884. godine. Bila je poznata i po tome što je lijekovima opskrbljivala nadvojvodu Josipa, a uređenje je tada potpisao poznati riječki slikar Giovanni Fumi u čijem je salonu u Palači šećera i postavljena izložba o ljekarništvu u Hrvatskoj.


Ljubitelji umjetnosti i povijesti koji se žele upoznati s brojnim povijesnim zanimljivostima iz područja farmacije mogu to učiniti do 9. siječnja 2022.