Projekt "Učka 360 stupnjeva"

Otvoren Centar za posjetitelje “Poklon” u Parku prirode Učka: Od nekadašnjeg peradarnika do interaktivnog muzeja Učke

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

U novoj zgradi, koja je izgrađena na ostacima nekadašnje gospodarske zgrade, stalni je izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini Učke i Ćićarije, dvorana, planinska kavana s terasom i suvenirnica, a na krovu je ugrađena fotonaponska elektrana.PRIJEVOJ POKLON – Stari peradarnik na učkarskome Poklonu pretvoren je u multimedijalni prostor Parka prirode Učka koji na moderan način, ali poštujući tradicijske vrijednosti, otkriva sve tajne “naše kraljice, Učke gore”. Centar za posjetitelje Poklon, jedan od najmodernijih visitor centara u Hrvatskoj jučer je svečano otvoren i već od danas može primiti prve posjetitelje željne doživljaja Učke na jedan potpuno nov i zabavan način – istražujući postav interaktivnog muzeja.


Foto galerija: Otvorenje Centra za posjetitelje na Učki Foto: Sergej DrechslerBajkovit i zanimljivo osmišljen multimedijalni prostor Parka prirode Učka na moderan način, ali poštujući tradicijske vrijednosti, otkriva sve tajne Perunove planine
Uz bivšu ravnateljicu Parka prirode Učka Suzi Petričić, jučer iznimno ponosnu na realizaciju zahtjevnog projekta, te aktualnog ravnatelja Egona Vasilića i zamjenicu gradonačelnika Opatije Veru Aničić, otvorenje su uz ostale uzvanike i predstavnike medija uveličali i hrvatski ministri Tomislav Ćorić i Oleg Butković, ali i kandidat za primorsko-goranskog župana Gari Cappelli.


Kroz doista bajkovit i zanimljivo osmišljen, a s druge strane i vrlo edukativan postav goste je proveo ravnatelj Vasilić, nakon čega su se svi usuglasili da je “ex peradarnik” smješten inače na 922 metra nadmorske visine, zbilja ispao svjetski – u prizemlju se nalazi muzejski postav, a tu su još i suvenirnica, planinska kavana s otvorenom terasom čije će otvorenje biti ubrzo, te vanjsko dječje igralište i zelene površine okružene prirodnom bukovom šumom i ljekovitim zrakom. Centar za posjetitelje uređen je u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva, te je uz volontersko-informacijske centre u Rovinju, Podmaju i Lovranskoj Dragi ključni infrastrukturni zahvat toga projekta.


Projekt je JU Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i udrugom BIOM provodila tijekom protekle tri godine. U sam objekt je uloženo oko 26 milijuna kuna, no sudeći prema prvim dojmovima – svaka se uložena kuna isplatila. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 49 milijuna i 907 tisuća kuna, sufinancira ga EU s 32 milijuna i 760 tisuća kuna bespovratnih sredstava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4 milijuna i 597 tisuća kuna, dok su ostatak novca osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri.


– Kroz projekt je rekonstruirana postojeća gospodarska zgrada te izgrađen višenamjenski objekt i izložbeni centar. Pored uređenja infrastrukture, projekt uključuje i razvoj programa za posjetitelje, interpretacijski centar, prostor za edukacije i radionice, čime su povećani privlačnost i raznolikost sadržaja PP Učka. Također, povećani su i obrazovni kapaciteti Ustanove, rekao je ravnatelj JU Parka prirode Učka Egon Vasilić.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je PP Učka rekonstrukcijom starog gospodarskog objekta dobio novu vrijednost unutar koje se spajaju kulturna, povijesna i prirodna baština, što će privući brojne zaljubljenike u prirodu. Najavio je i da će se rado vratiti na Poklon zajedno s obitelji, a od svega što je doživio jučer, najviše ga se dojmio “susret sa svijetom šišmiša”. No, doživjeti se može i učkarske nevere, snježnu idilu, zvjezdano nebo, bjeloglave supove u letu, ali i legendarne vile Učkarice i još “čuda tega”…