Radovi

Otkud tolika prašina u srcu Rijeke? Obavijest uzbunila ugostitelje, ispitali smo o čemu se radi

Bruna Matičić

Fotografije u tekstu: Marko Gracin, Mateo Levak

Fotografije u tekstu: Marko Gracin, Mateo Levak

Ugostitelje je uznemirio dopis o potrebi izmještanja terasa. Oznake najavljuju radove, evo što kažu u Gradu Rijeci.Podignula se prašina u srcu Rijeke, a bit će je sve do kraja kolovoza.


Naime, s jučerašnjim danom otpočeli su radovi na postavljanju električne energije na području Korza, ali i u ulicama Starog grada koji će se periodično obavljati gotovo do kraja ljeta, točnije 27. kolovoza.

Kako saznajemo iz Odjela za komunalni sustav, HEP ODS, Elektroprimorje Rijeka, podnio je zahtjev za prekop i sanaciju nerazvrstane ceste i javne površine zbog ugradnje voda za distribuciju električne energije u ulici Korzo te ulicama u Starom gradu, točnije u Ulici Marka Marulića i Užarskoj ulici, a potrebno je izvršiti uzdužni prekop u dužini 295 metara, odnosno površine 118 kvadratnih metara u periodu od 27. lipnja do 27. kolovoza ove godine.


Upropaštena sezona


Ovu informaciju s oduševljenjem nisu primili ugostiteljski objekti smješteni na Koblerovom trgu koji su zamoljeni da pomaknu svoje terase zbog logističkih razloga neophodnih za provođenje radova, a za pretpostaviti je da zadovoljni neće biti ni oni ugostiteljski i ostali uslužni objekti pred čijim će se ulazima kopati.


Ugostitelji s kojima smo razgovarali kivni su zbog tempiranja radova u ljetne mjesece i srce sezone. Uvjereni su da će im turistička sezona biti uništena ovim potezom, jer teško da će netko sjesti u kafić i restoran ako se u blizini buši, kopa i praši.– Najavili su nam radove u blizini Koblerovog trga prošloga petka i kazali da moramo pomaknuti terasu jer na tom mjestu moraju postaviti kontejnere i toaletne kabine.


Kako nismo dobili službeni dopis grada i nadležnih, oglušili smo se na to.


Međutim, radovi će sigurno dizati toliku prašinu da će gostima smetati i ići u hranu, a mnogi vjerojatno neće htjeti ni sjesti na terasu ako se u blizini kopa i radi.


Foto Mateo Levak


Smatramo da zaista nije u redu u srcu sezone obavljati bilo kakve radove koji zahtijevaju kopanje, rekao nam je Ante Matečić, zaposlenik pizzerije »Maslina na Zelenom trgu«.


Isto nam je potvrdila i Paola, djelatnica Charlie bara koji je također smješten na Koblerovom trgu.– Javili su nam da će u ponedjeljak započeti radovi, a iscrtali su po podu gdje bi trebali raditi.


Cijeli Koblerov trg, odnosno svi ugostiteljski objekti složili su se da će im to sigurno upropastiti sezonu.


Mislim da zaista nema smisla da se takvi radovi izvode ljeti jer to nije dobro ni za koga, ni za nas ugostitelje, ali ni goste koji ovdje dolaze.


Iskreno, ja prva ne bih sjela na terasu popiti piće, ako se u blizini obavljaju radovi, kazala je.


Sličnog su mišljenja i gosti s kojima smo porazgovarali.– Definitivno mi nije u redu da se usred sezone obavljaju ovakvi radovi, jer sada građani češće dolaze u centar grada, a posjećuju ga i turisti.


Nitko od toga nema koristi, rekla je Monika, dok su prijateljice, dvije Ane i Žarka kazale kako sigurno ne bi sjele u kafić ili restoran ako se u blizini obavljaju radovi.– Kad krenu kopati, sigurno će biti prašine. Usred sezone to sigurno nije u redu, a ako se mene pita, sigurno ne bih sjela u restoran ako su u njegovoj blizini u tijeku radovi, kazala je Žarka.


Radovi do Gradske ure


Iz gradske uprave na kraju nam nisu potvrdili hoće li ugostitelji morati pomaknuti svoje terase, ali napominju kako se predviđeni radovi neće obavljati na prostoru Koblerovog trga, već isti završavaju ispod Gradske ure te trasa radova neće obuhvaćati ugostiteljske objekte na prostoru Koblerovog trga.


Također, ističu da su prošloga tjedna, u petak, 24. lipnja, u Odjelu za komunalni sustav održali sastanak na ovu temu te je na navedenom sastanku potvrđeno da radovi ne obuhvaćaju prostor Koblerovog trga.– Predviđeni radovi odnose se na prekop i sanaciju trupa nerazvrstane ceste i javne površine zbog ugradnje voda za distribuciju električne energije te ih je nužno izvesti.


HEP ODS, Elektroprimorje Rijeka podnio je valjani zahtjev te je istome priložio svu potrebnu dokumentaciju, sve sukladno važećim propisima.


Slijedom navedenog odgoda radova do završetka ljetne sezone nije moguća, no još jednom ističemo da radovi neće obuhvaćati područje Koblerovog trga pa samim time niti područje na kojem se nalaze terase ugostiteljskih objekata na Koblerovom trgu, kazali su zaključno iz gradskog odjela za komunalni sustav.