Skandal u KBC Rijeka

Otkazi trima djelatnicama riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju. Uprava ih tereti za skrivanje lijekova

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin / Goran Kovačić PIXSELL

Foto Marko Gracin / Goran Kovačić PIXSELL

Kao razlog otkaza donedavnoj predstojnici Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka prof. dr. Ingrid Belac Lovasić, dosadašnjoj glavnoj sestri Klinike Vlasti Predovan te medicinskoj sestri Dinki Milinković spominje se i neadekvatno skladištenje lijekova za bolesnike, ali i druge teške povrede radnih dužnostiRIJEKA  Donedavnoj predstojnici Klinike za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Ingrid Belac Lovasić te dvjema medicinskim sestrama s iste klinike, dosadašnjoj glavnoj sestri Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasti Predovan te medicinskoj sestri Dinki Milinković, uprava riječke bolnice uručila je izvanredne otkaze zbog osobito teških povreda obveza iz radnog otkaza, a kao razlog otkaza na riječkoj Klinici za radioterapiju i onkologiju u odluci uprave spominje se skrivanje i neadekvatno skladištenje lijekova za bolesnike ove klinike.


Ovu informaciju su potvrdili i iz uprave KBC-a Rijeka, nakon konferencije za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske, kojoj je prisustvovala i Dinka Milinković, jedna od tri zaposlenice riječke bolnice kojima je uručen izvanredni otkaz, inače medicinska sestra koja na riječkoj Onkologiji radi 42 godine i kojoj je dan prije uručenja izvanrednog otkaza dijagnosticirana maligna bolest.


Materijalne štete


– Nakon razrješenja dosadašnje predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, o čemu su mediji već upoznati, a zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za Ustanovu i državni proračun, KBC Rijeka je kao poslodavac bio primoran otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa. U skladu s navedenim, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja, Uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog s dokumentacijom za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal) no djelatnica je neposredno pred početak otkazala ranije dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja, pojašnjenje je koje smo dobili iz uprave KBC-a Rijeka.


U Klinici pronađena zaliha alkoholnih pića, nakita i slika 


Iz bolničkih se pak krugova doznaje kako su, među ostalim, u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju zasad pronađene 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno i predstavlja tešku povredu radnih obveza te drugi predmeti koji nikako ne smiju biti pohranjeni u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica.


Procjenjuje se da materijalna šteta iznosi više od milijun eura, a sve na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i materijala koji su bili neispravno skladišteni, odnosno skriveni u klinici u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

U upravi riječke bolnice također ističu kako utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, s obzirom na to da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne.


– Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to – uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti – nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative. Rad Klinike za radioterapiju i onkologiju odvija se nesmetano, uključujući i rad Multidisciplinarnog tima za bolesti dojke, a Klinika uredno prima pacijente te provodi sve medicinske postupke, poručili su iz KBC-a Rijeka.


Na konferenciji za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske medicinska sestra Dinka Milinković kazala je kako se ne osjeća krivom za razloge izvanrednog otkaza koji joj uprava riječke bolnice stavlja na teret te je dodala da lijekovi nisu bili skriveni.


– Otkaz sam dobila 12. kolovoza s time da sam 11. kolovoza doznala da imam karcinom pluća, kratko je novinarima rekla Milinković.


Kolateralne žrtve


Prema mišljenju predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić, medicinske sestre s Klinike za radioterapiju i onkologiju kolateralne su žrtve otkaza predstojnici prof. dr. Belac Lovasić koja se ne uklapa u kadrovsku shemu ravnatelja riječke bolnice prof. dr. Alena Ružića i predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Željka Plazonića.


– Ravnatelj Ružić presudio je trima zaposlenicama klinike – smijenjenoj predstojnici klinike prof. dr. Ingrid Belac Lovasić, glavnoj sestri Klinike Vlasti Predovan i medicinskoj sestri Dinki Milinković. Još u listopadu prošle godine s mjesta predstojnica klinika smijenjene su profesorica Roganović s Klinike za pedijatriju te profesorica Merlak s Klinike za oftalmologiju, a na redu je bila i profesorica Lovasić koja je još uvijek u mandatu i šest je godina vodila Kliniku za radioterapiju i onkologiju. Tijekom prošlog tjedna najprije je razriješena s mjesta predstojnice, da bi u tri dana uslijedila tri izvanredna otkaza ugovora o radu koji je najprije dobra glavna sestra klinike, zatim medicinska sestra Dinka Milinković, a onda i prof. dr. Ingrid Belac Lovasić, kazala je Čahut Jurušić. Podsjetila je da se ova klinika mjesecima provlači kroz medije jer su, prema njezinom mišljenju, uvjeti rada na klinici neljudski.


– Pet medicinskih sestara s ove klinike razboljelo se od karcinoma, a među njima i Dinka Milinković. Sestre su pripremale citostatsku terapiju u digestoru koji nije adekvatno riješen i nema ventilaciju, a radi se o citostatskoj terapiji koja je izrazito otrovna. Sindikat je zatražio od inspekcije Ministarstva zdravstva da napravi izvid u riječkom KBC-u, no on do danas nije obavljen, upozorila je Čahut Jurišić dodajući kako Klinici za radioterapiju i onkologiju sada nedostaje 20 medicinskih sestara, zbog čega one koje rade, odrađuju duple smjene i umjesto sedmosatnog vremena, rade 12 sati što Sindikat zdravstva Hrvatske planira ponovo prijaviti Državnom inspektoratu.