Građanke i građani Rijeke

Otkazan riječki skup Za slobodu: “Itekako smo za život, ne želimo vam ugroziti zdravlje”

Portal Novi list

Foto Facebook Građanke i građani Rijeke

Foto Facebook Građanke i građani Rijeke

Ne želimo, u ovim čudnim i neizvjesnim vremenima, ugroziti zdravlje i živote vas više od 1.700 koji ste na društvenim mrežama najavili da ćete se okupljanjem založiti za obranu ljudskih i ženskih prava, poručili suInicijativa Građanke i građani Rijeke objavila je da zbog rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji i informacija o oboljelima u Rijeci otkazuju skup Za slobodu, koji se trebao održati u subotu, 27. lipnja na Klobučarićevom trgu.


Ovim skupom iz Inicijative su pozvali Riječanke i Riječane da se još jednom zajedno izjasne za ljudska i ženska prava te autonomiju ženskog tijela, za slobodu mišljenja i djelovanja i protiv tendencija koje navedeno osporavaju a pored ostalog se manifestiraju kroz skup Hod za život.


“Iako nas zagovornici ideje o životu ‘koji počinje začećem i završava prirodnom smrću’ manipulativnim i besmislenim izvrtanjima proglašavaju protivnicima života, činom otkazivanja skupa Za slobodu želimo naglasiti da smo itekako za život.
Ne želimo, u ovim čudnim i neizvjesnim vremenima, ugroziti zdravlje i živote vas više od 1.700 koji ste na društvenim mrežama najavili da ćete se okupljanjem založiti za obranu ljudskih i ženskih prava.


Ponosni smo zbog brojnosti i snage vaše podrške našem zajedničkom NE onima koji ljudska prava osporavaju.Još jednom želimo naglasiti da su nama ona važna tijekom cijele godine a ne samo prigodničarski, prije izbora kada se njima, kao temom koja potpiruje nesuglasja, maše pred očima birača, a čemu Hod za život posljednjih godina služi tek kao pojačalo.


Ponovit ćemo, ne dozvoljavamo da političari i političarke ulaze u naše živote, obitelji, u naše maternice! Ne dozvoljavamo da se preko žrtava nasilja, preko žrtava silovanja, osvajaju jeftini politički bodovi”, poručuju iz Inicijative.


Stoga sve zainteresirane pozivaju na simboličku akciju, kad vremena ne dopuštaju drugačiju.


“Pozivamo vas da u subotu, 27. lipnja, 10 sati ujutro, kad je trebao biti održan skup Za slobodu, na profilima svojih društvenih mreža pokažete da smo tu i objavite našu profilnu fotografiju uz hashtag #zaslobodu!


Naša borba za ravnopravan položaj svih u društvu, za pravo žene da donosi odluke o svome tijelu, za pravo djevojčica na sigurno djetinjstvo, za pravo svih građana da žive slobodno, u skladu sa svojim uvjerenjima, nastavlja se i neće prestati dok god ima potlačenih i neravnopravnih”, poručuju iz Inicijative.