Lokalni izbori

Ostrogović najavljuje dvosmjenski rad vrtića, kojim želi ukinuti liste čekanja

Sanja Gašpert

Mladim obiteljima želi omogućiti potporu u vidu izgradnje stanova dostupnim po ekonomski prihvatljivim uvjetima te kroz dvosmjenski rad dječjih vrtića smanjiti ili potpuno ukinuti liste čekanjaRIJEKA – HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović predstavio je jučer dio programa koji se odnosi na djecu i mlade, istaknuvši pri tome kako su sadržaji za djecu i mlade u Rijeci posljednjih godina zanemarivani od gradske uprave. Stoga mladim obiteljima Ostrogović želi omogućiti potporu u vidu izgradnje stanova dostupnim po ekonomski prihvatljivim uvjetima te u obliku dvosmjenskog rada dječjih vrtića, koji bi trebali smanjiti ili potpuno ukinuti liste čekanja na upise. Prioritet će biti i na izgradnji novih vrtića, kroz financiranje sredstvima iz EU fondova.


– U fokusu našeg programa su roditelji čija djeca ne mogu dobiti mjesto u vrtiću. Sve dok mlade obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje te moraju nalaziti alternativna rješenja kako bi zbrinuli svoju djecu jer u vrtićima nema mjesta, moj prioritet se zna, naglasio je Ostrogović. Dodao je kako se korištenjem sredstava iz EU fondova taj problem već mogao i morao riješiti. U Rijeci dvosmjenski program vrtića na Potoku pohađa samo 80 djece, dok se na taj način u Zadru može zbrinuti 400, a u Splitu 610 mališana. Nakon toga ćemo krenuti s izgradnjom novih vrtićkih kapaciteta koji će u Rijeci biti napravljeni po tržišnoj cijeni, a to je 15 milijuna kuna, a ne kao do sada 30 milijuna. Jedan od dječjih vrtića izgradit ćemo na prostoru dječje bolnice na Kantridi, koji sadašnja vlast želi prodati. Mi ćemo taj prostor prenamijeniti i ostaviti Riječankama i Riječanima na korištenje, a uz dječji vrtić, na toj ćemo lokaciji izgraditi i dom za starije i nemoćne te će to biti zelena oaza, rekao je Ostrogović.


Također, istaknuo je i problem manjka dječjih igrališta, posebice u strogom centru grada, kao i probleme mladih obitelji koje teško dolaze do vlastitog stambenog prostora.
– Trenutno 300 riječkih obitelji čeka na kupnju svoje prve nekretnine, dok njih 600 čeka na najam. Uvidom u Registar nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke, vidljivo je kako se to može riješiti. Primjerice, postoji velika površina na Školjiću gdje sad aktualna vlast parkira autobuse, dok na Gornjoj Vežici postoji područje s više od 60 tisuća četvornih metara gradskog zemljišta. Na tim zemljištima napravit ćemo sve preduvjete za izgradnju građevina koje će bit namijenjene onima koji žele unajmiti ili kupiti svoju prvu nekretninu, izjavio je Ostrogović.