Obnovljena udruga

Osnovano Društvo za uređenje i poljepšanje Kraljevice i okolice 1903.

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Za predsjednika je izabran Tomislav Furlan, doktor medicine, a za tajnika društva odvjetnik Radovan PerićU Kraljevici je održana osnivačka skupština kojom se obnavlja postojanje “Društva za uređenje i poljepšanje Kraljevice i okolice 1903”.


Nova – stara udruga u Kraljevici time nastavlja tradiciju postojanja društva koje se brinulo za razvoj Kraljevice, grada koji se može pohvaliti bogatom poviješću i kulturnom baštinom.


U Kraljevici se nalazi najstarije brodogradilište u Hrvatskoj iz 1729. godine, impozantni dvorac čija je izgradnja započela 1651. godine, a začeci Narodna čitaonice Kraljevica datiraju iz 1861. godine.
Kraljevica je bila poznata kao turistička destinacija s velikim i raskošnim hotelom “Liburnia”, koji je sagrađen 1904. godine, koji je kasnije je postao bolnica, a danas je ruglo grada.


Tu su bili i hotel “Carevo”, hotel “Park” na Oštrom te hotel Zagreb, koji je uništen tijekom bombardiranja u II. svjetskom ratu.


Danas Kraljevica od turističke ponude ima jedino udaljeno Oštro i uvalu Scott, prenoćište u Bakarcu, a u samom centru djeluje samo hotel s dvije zvjezdice Kraljevica i hostel Bordada.


Upravo je u hostelu Bordada održana osnivačka skupština Društva na kojoj za predsjednika izabran Tomislav Furlan, doktor medicine, a za tajnika društva odvjetnik Radovan Perić.


– Briga našeg društva neće biti samo za kulturnu baštinu Kraljevice, za njezino uređenje i proljepšavanje, već prvenstveno za građane.


Jedna od prvih stvari je nabava, instaliranje i obuka građana za korištenje medicinskog uređaja za oživljavanje, AED – automatski eksterni defibrilator.


Naime, već smo dva sugrađana nažalost izgubili, a postojala je šansa da bi danas možda i bili živi da je u središtu Kraljevice postojao taj uređaj, rekao je Furlan.