Veliki jubilej

OŠ Kantrida proslavila 110. rođendan: Dosadašnje generacije visoko postavile ljestvicu uspjeha

Ingrid Šestan Kučić

Priredbom - prikazom jednog radnog dana u OŠ Kantrida obilježen je značajan jubilej

Priredbom - prikazom jednog radnog dana u OŠ Kantrida obilježen je značajan jubilej

Škola broji 340 učenika u 17 razrednih odjela. Prije 14 godina uvedena je i cjelodnevna nastava, a prije 12 godina raditi je počeo Odjel produženog stručnog postupka za djecu s motoričkim oštećenjimaRIJEKA – Prikazom jednog školskog dana učenici Osnovne škole Kantrida i njihovi nastavnici u HKD-u na Sušaku proslavili su 110. rođendan svoje škole. Navodeći kako je tijekom svoje duge povijesti škola putovala kroz vrijeme, mijenjale su se države, mijenjali su se jezici, a škola je mijenjala svoje ime, ravnateljica Sanja Kvaternik Hren istaknula je da je jedno sve te godine ostalo isto.


Učenici i učitelji


– Ono što i dan danas čini jednu školu su učenici i učitelji. Svih tih godina zvono je zvonilo za početak nastave, učenici i učitelji ulazili su u svoje razrede, učili svoja prva slova, saznavali nove stvari o svijetu i sebi. Prva školska zgrada postaje premalena, tako da je izgrađena još jedna zgrada 1929. godine, kazala je ravnateljica.


Od 1945. godine, dodala je, djeluje i Škola pri dječjoj bolnici na Kantridi koja je 1965. godine pripojena OŠ Kantrida kao njezina područna škola. Zbornica bolničke škole nalazila se u parku bolnice, u baraci, sve do 1976. godine, kada je na inicijativu uprave bolnice i OŠ Kantrida izgrađena adekvatna zbornica u kojoj i danas škola djeluje.
Cilj te škole je osnažiti bolesnog učenika, pružiti mu na primjeren način adekvatna znanja i vještine i oplemeniti njegov bolnički dan društveno-zabavnim i obrazovnim sadržajima, a više od sedam desetljeća neprekidnog rada čini je jednom od najstarijih bolničkih škola u Europi.


– Godine 1968. izgrađena je velika i za to doba moderna zgrada kojom i danas odzvanjaju dječji glasovi, naš drugi dom. Novi prostori, opremljene učionice, dvorana s igralištima bila je za učenike i učitelje ostvarenje sna.


Mnogo je učitelja svoj radni vijek provelo u školi na Kantridi. Svojom osobnošću ostavili su trag u školskoj povijesti. Čini mi se da su poneki postali dio legendi koje se prepričavaju i novim generacijama učenika, istaknula je Kvaternik Hren.Brojni uspjesi


Ujedno je podsjetila da je nakon demokratskih promjena, u rujnu 1991. godine škola preimenovana te joj je nakon pune 23 godine vraćen izvorni naziv Kantrida, po kraju u kojem je smještena.


– Brojni su uspjesi škole tijekom 110 godina, uspjesi u školskim postignućima, sportu, projektima, suradnjama i slično. Premalo je vremena za sve ih nabrojati, ali su ti uspjesi zalog budućnosti škole, visoko postavljena ljestvica koju se trudimo dostići, pa i prestići, kazala je ravnateljica.


Škola danas broji 340 učenika u 17 razrednih odjela. Za učenike razredne nastave prije četrnaest godina uveden je program cjelodnevne nastave, a prije dvanaest godina u školi je s radom započeo i Odjel produženog stručnog postupka za djecu s motoričkim oštećenjima.