Pola stoljeća rada

OŠ Gornja Vežica slavi vrijednu obljetnicu: ‘Naši su učenici nerijetko u samom državnom vrhu’

Ingrid Šestan Kučić

Rezultat je to nesebičnog, kvalitetnog i stvaralačkog rada djelatnika, ističe ravnateljica Bojana MatešinRIJEKA – Osnovna škola Gornja Vežica obilježila je punih pola stoljeća rada, a u skladu s epidemiološkom situacijom proslava velike obljetnice održana je u virtualnom obliku. Navodeći kako je u kratkom vremenu nemoguće navesti aktivnosti, programe, projekte, nagrade i sve drugo što se u toj školi kroz 50 godina ostvarilo ravnateljica Bojana Matešin istaknula je da je pola stoljeća gornjovežička škola obnavaljana u dva navrata, a posljednji put prošle godine.


– Škola je izgrađena u godinu dana samodoprinosom građana Rijeke, a osnovana je kao OŠ Gornja Vežica, ali 1984. godine mijenja ime u OŠ Vladimir Bakarić. Povratak na ime Gornja Vežica uslijedio je 1992. godine. Kroz školu je do danas prošao 3.941 učenik i više od dvjesto nastavnika. Sa zahvalnošću se prisjećamo onih kojih među nama više nema. Ponosni smo da su među učiteljima savjetnici, mentori, autori udžbenika, recenzenti, pisci, skladatelji. Kvalitetnom radu pridonosi i potpun stručni tim u sastavu: psiholog, pedagog, knjižničar i logoped, a studenti Učiteljskog, Filozofskog i Medicinskog fakulteta se pod stručnim okom naših učitelja uvode u posao, istaknula je ravnateljica.


Brojne specifičnosti
Kao specifičnost škole izdvojila je rad s učenicima s posebnim potrebama, učenicima s cerebralnom paralizom, ali i potencijalno darovitim matematičarima Rijeke.


– Ponosni smo da ovoj velikoj obljetnici možemo pridružiti još dvije, a riječ je o 30 godina djelovanja produženog stručnog postupka i 30 godina e-matematičke učionice. Odjel za učenike s cerebralnom paralizom i drugim motoričkim teškoćama započeo je raditi u ožujku 1990. godine. U Odjel se te godine upisalo šest učenika, a s godinama se broj učenika povećavao. Kroz odjel je do danas prošlo 130 učenika. Potpuna integracija u redovne razredne odjele dogodila se 1997. godine. U Odjelu, koji je u potpunosti ekipiran stručnjacima različitih profila, učenici nakon redovne nastave ili prije nje dobivaju dodatnu stručnu pomoć. Tijekom godina u školi su uklonjene sve arhitektonske barijere, a da bi učenici lakše i samostalnije mogli pohađati predmetnu nastavu na katu, 2002. godine ugrađen je lift. Uređen je prilaz na ulazu u školu. Prilagođeni su sanitarni čvorovi, opremljena je posebna dvorana za fizoterapiju i logopedski kabinet. Učenici svakoga dana dolaze u školu i odlaze iz nje specijaliziranim školskim kombijem, pojasnila je Matešin.


Dodajući kako je projekt e-matematičke učionice poseban oblik izvannastavnog rada s osamdesetak darovitih učenika godišnje iz riječkih osnovnih škola Matešin je naglasila da s tim učenicima rade istaknuti pedagozi, učitelji i profesori iz osnovnih i srednjih škola te fakulteta.


– Predavanja i radionice održavaju se dva puta tjedno u malim grupama i obuhvaćaju sadržaje koji redovni kurikulum nadopunjuju i obogaćuju novim. Ovim se projektom nastoji sustavno proširiti interes darovitih učenika za matematiku i STEM područje potpuno uvažavajući individualnost svakoga učenika. Potiče se kreativnost i originalnost u radu, jača samopouzdanje, uvijek uvažavajući učenikovo osobno mišljenje. Polaznici e-učionice postižu izvrsne rezultate na školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Rezultati njihova rada mogu se pratiti kroz Biltene i Zbirke zadataka koje izdaju svake godine, kazala je ravnateljica.


Eko škola


Specifičnost škole je i veliki vanjski prostor koji se putem raznih projekata i programa nastoji oplemeniti, a OŠ Gornja Vežica Eko je škola od 1998. Putem tog se projekta provode mnoge aktivnosti poput sakupljanja papira, čišćenja okoliša, brige o životinjama te se sudjeluje u drugim projektima, a tu su i prvi urbani vrtovi u Rijeci te je uređena i trim staza. Niz godina gornjovežička škola sudjeluje u nizu projekata Grada Rijeke, a zajedno s Gradom postavili su na brdu Sv. Križ obavijesne ploče u sklopu projekta Poučna staza. Razvijena je i međunarodna suradnja, dobiveno je niz nagrada za rad, a riječ je i o školi koja je među prvima u Rijeci uvela e-dnevnik te je posljednje tri godine i Regionalni obrazovni centar.


– Naši učenici po rezultatima su nerijetko u samome vrhu državnih natjecanja. Rezultat je to nesebičnog, kvalitetnog i stvaralačkog rada djelatnika. Školu krase mnogi pehari koje su osvojili naši sportaši, a ove jubilarne godine nositelji smo zlatnog državnog odličja iz geografije. U školi djeluju mnoge slobodne aktivnosti uvažavajući interese i potrebe učenika. Cilj je škole odgojiti mlade ljude koji će znati učiti kontinuirano tijekom cijelog života, zaključila je Matešin.


Ponosni na bogatu izdavačku djelatnost


Škola se, kaže ravnateljica, izrazito ponosi izdavačkom djelatnošću. Svake se godine izdaje učenički list »Iskrice« te list učenika s cerebralnom paralizom »Duga«. – Osim ovih, učeničkih listova učitelji prigodno izdaju svoj Učiteljski list. Tom smo praksom započeli za 25. rođendan škole, nastavili za 40. rođendan škole te 25 godina rada našeg programa programa produženog stručnog postupka. I ove godine učitelji su svoja iskustva u radu s darovitima sabrali u Učiteljskom listu, čija je promocija dio obilježavanja ove obljetnice rada škole. Dan škole obilježili su i naši učenici, bivši i sadašnji, kao i bivši djelatnici videouradcima, kaže ravnateljica.


Videouradci i prezentacija o razvoju škole nalaze se na mrežnim stranicama škole.