Baština i ugostiteljstvo

ORIGINALNO TORPEDIRANJE Riječko pivo iz točionika u obliku torpeda

Ivana Kocijan

FOTO KING'S CAFFÉ FOOD PUB

FOTO KING'S CAFFÉ FOOD PUB

Prvi torpedo-točionik odnedavno se nalazi u King’s Caffé Food Pubu, izrađen je od bakra i čelika u jednoj riječkoj tvrtki, a iz sebe topedira pivo (postoji i opcija za vino) iz deset špinaRIJEKA – Točionik u obliku torpeda? U gradu u kojem je torpedo stvoren, takvo se nešto čini posve logičnim.


Prvi torpedo točionik odnedavno se nalazi u King’s Caffé Food Pubu čiji nam je franšizer Nino Herak otkrio otkad se, kako i zašto riječko pivo toči iz tog vrlo posebnog i, rekli bismo, vrlo riječkog točionika.


– Točionik za pivo moguće je napraviti u manje-više bilo kojem obliku. U to vrijeme nam je zbog povećanja ponude pive naše proizvodnje trebao novi točionik. Otkada sam doselio u Rijeku, često čujem priče o tvornici Torpedo, lansirnoj rampi koja nažalost propada te o riječkom izumu torpeda.
Smatramo da Rijeka premalo koristi svoju industrijsku baštinu za vlastitu promociju. Od raznolikosti suvenira pa do industrijske arhitekture koja nažalost nije obnovljena, a kamoli otvorena za posjetitelje.


Razmišljali smo kako bi trebao izgledati pravi riječki točionik s riječkom pivom. Razmišljali smo o simbolima grada Rijeke koji bi oblikom odgovarali za izradu točionika.


Torpedo je po svom duguljastom obliku savršen za točionik, a zbog svoje priče se savršeno uklopio u ono što nam je tada trebalo. Torpedo jest razorno oružje, ali i točionik može biti ako se ne koristi pametno, objasnio je Herak.


Kako doznajemo, od ideje do realizacije prošla su samo dva mjeseca. Torpedo točionik izrađen je od bakra i čelika, u jednoj riječkoj tvrtki tako da je, od ideje do finalnog proizvoda, pa do piva koje iz torpeda toči – 100 posto riječki proizvod.Jedinstveni točionik iz sebe topedira pivo ili vino (opcija) iz čak 10 špina.


– Pivo je u njemu hlađeno kao kod većine točionika, pa nema razlike osim u originalnom izgledu i materijalu torpedo točionika. Pivo iz bačve ide kroz cijev u hladnjak gdje prolazi kroz spiralu koja se hladi u ledenoj vodi.


Na ovaj način svježe točeno pivo daje najbolje od sebe, a to je ono što želimo pružiti svojim gostima. Vrhunsku kvalitetu i doživljaj okusa, bilo hrane ili pića, a u slučaju topeda – piva, ističe Herak.Reakcija na torpedo točionik već ima i izuzetno su pozitivne. Štoviše, kutak lokala oko torpeda postao je omiljeno mjesto za selfieje.


– Torpedo točionik još nema nadimak, no jedan gost se našalio da se »torpedirao« našom pivom pa se nadamo da će dosadašnji izraz »miniran sam« biti zamijenjen onim »torpediran sam«.


Drago nam je da Riječani prepoznaju torpedo kao svoj simbol, a drago nam je i kad se stranci koji posjećuju naš grad zanimaju kakav je to točionik. Nadamo se dogovoru s Muzejom grada Rijeke tj. Muzejom torpeda za neku vrstu suradnje.Vjerujemo da možemo zainteresirati goste za riječki torpedo i privući ih da nakon čaše piva posjete i muzej. Ideje i planovi uvijek postoje. Zasada nam je želja da torpedo postane prisutniji u identitetu grada Rijeke, te da možda još koji lokal napravi torpedo točionik. Rado ćemo zainteresiranima predstaviti naš torpedo, zaključio je Herak.