Optimistične najave

Oprezni gosti čekaju, polasci jedrenjaka pomaknuti u lipanj

Alenka Juričić Bukarica

Ispraćaj gostiju na kružna putovanja iz riječke luke - prošlogodišnji prizor / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Ispraćaj gostiju na kružna putovanja iz riječke luke - prošlogodišnji prizor / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Mali kruzeri će i ove godine na rute po Kvarneru voditi mahom goste iz Njemačke i Austrije. Iako je otvorenje sezone planirano za 29. svibnja, aktualna epidemiološka situacija i još uvijek niska procijepljenost građana većinu su najava prolongiraleRIJEKA – Mali kruzeri – jedrenjaci, unatoč koronakrizi koja je lani doslovno »potaracala« segment kruzinga, ipak su tijekom ljeta bili rado viđen prizor u riječkoj luci. Unatoč iznimno teškoj godini, kroz sezonu su, iako u manjem broju, isplovljavali kruzeri minhenske agencije ID Riva tours, dok, jasno, od najavljeno rekordne sezone velikih kruzera nije bilo doslovno ništa.
Jedrenjaci ipak će i ove godine na rute po Kvarneru, i nešto šire, voditi mahom goste iz Njemačke i Austrije. Selimir Ognjenović, čelni čovjek ID Riva toursa, najavio je kako se otvorenje ovogodišnje sezone očekuje od 29. svibnja. Međutim, loša aktualna epidemiološka situacija i još uvijek niska procijepljenost, nažalost, ipak su većinu najava prolongirale, pa se pravi početak, kako sada stvari stoje, pomaknuo u lipanj.
– Mi i dalje stojimo na tome da krećemo 29. svibnja, iako je jasno da je uz sve što se događa, svibanj, manje više izgubljen. Za taj mjesec smo imali oko 20 najavljenih čartera, i od toga je većina tražila pomicanje ili za kasnije termine i posezonu, ili za iduću godinu. Dobro je što je ipak manji dio tražio da se polasci prebukiraju za 2022. godinu. Ono što za sada stoji jest grupa gostiju iz Austrije na jednom našem jedrenjaku, koji su mogli mijenjati datum polaska, no nisu, već su ostali pri tome da žele na putovanje 15. svibnja. A izgledan je i polazak u tjednu nakon toga. No kažem, gosti čekaju, što je jasno uvijek vezano i za uvjete njihova povratka, odnosno prelaska državne granice na povratku kući i stoga im dajemo mogućnost praktički do zadnjeg časa za prilagodbu putovanja, rekao nam je Ognjenović.


Važnost cijepljenja


Loša epidemiološka situacija i situacija s procjepljivanjem u PGŽ-u je, dakle, ipak sve usporila i pomakla više prema lipnju te se za nadati da će se brojke ipak čim prije popraviti. Idućeg tjedna trebalo bi u cijeloj Hrvatskoj krenuti i cijepljenje turističkih djelatnika, a kako doznajemo, sve posade ID Rivinih brodova prijavile su se za cijepljenje.


– Svi su oni, jasno, sami odlučivali hoće li se prijaviti ili ne, i svi se planiraju cijepiti što je, moram istaknuti, doista ogromna potvrda gostima da se brinemo o svojoj, a i njihovoj sigurnosti. Cijepljenje je općenito trenutno najbolja reklama i signal našim gostima. Treba čestitati i resornoj ministrici Nikolini Brnjac na inicijativi da se turistički djelatnici prioritetno cijepe. Ako u tom smislu sve bude kako treba, bit ćemo prva turistička zemlja koja pokazuje da je stavila u prioritet cijepljenje ljudi koji su u turizmu i koji su u direktnom kontaktu s gostima, a to je najveća promidžbena poruka koju možemo poslati. U Njemačkoj se zna da je autoindustrija strateška grana i da je kao takva prioritetna i u smislu cijepljenja, ukazao je naš sugovornik.

Što se tiče njemačkog tržišta, dobra je stvar što se u travnju konačno masovno »zalaufalo« procjepljivanje stanovništva. Naime, uz velike centre u dvoranama, građane cijepe i primarni liječnici koji su u prva dva tjedna ovog mjeseca za tu namjenu dobili 2 milijuna cjepiva, a kroz naredna dva tjedna im stiže još 6 milijuna doza. Tako je ovih dana Njemačka u jednom danu procjepljivala i preko 600.000 stanovnika dnevno. Što je sigurno odlična vijest i za hrvatski turizam. S obzirom na to da se promet pomiče više prema ljetu, pitali smo što je s posezonom.


Rekordna 2019. godina


Što se tiče kapaciteta putničke luke, Lučka uprava Rijeka je 2019. godine investirala u ugradnju dva nova plutajuća pontona na Riječkom lukobranu i time osigurala uvjete za privez kruzera do 295 metara dužine i gaza do 9 metara koji su se prethodnih godina vezivali na kontejnerskom terminalu Brajdica. Te je godine u riječkoj luci zabilježen dolazak rekordnog broja najvećih kruzera, i to 24 broda za kružna putovanja s ukupno 41.200 putnika i 16.800 članova posade, a prema utvrđenom planu brodarskih kruzing kompanija za 2020., bio je, dakle, najavljen dolazak 40 kruzing brodova s dvostruko većim brojem putnika i članova posade. Nažalost, COVID-19 je učinio svoje.

 


Nada u posezonu


– Dio polazaka je, prebačen u posezonu, i koliko vidim, gosti ne pitaju hoće li onda moći doći, već je nekakav opći stav da će situacija biti dobra i slovi kao nešto sigurno. Tako da vjerujem da će posezona biti dobra, rekao je Ognjenović.
Inače, prema informacijama Lučke uprave Rijeka, u riječkoj luci je tijekom prošle godine zabilježeno ukupno 4.402 putnika koji su prevezeni turističkim jedrenjacima. Prihvat turističkih jedrenjaka odvijao se u aktivnoj sezoni koja je trajala od lipnja do listopada 2020.
– Zbog povoljne epidemiološke situacije tijekom svibnja u Hrvatskoj u odnosu na ostatak zemalja u Europskoj uniji, turizam manjih brodova za kružna putovanja čiji kapacitet ne premašuje 50 putnika, a uključuje turističke jedrenjake i manje turističke brodove ocijenjen je najsigurnijim. Iz putničke luke u Rijeci kao ishodišne luke, prvi turistički jedrenjaci tako su lani krenuli 20. lipnja, a sezona je trajala do 10. listopada. Usporedbe radi, u sezoni 2019. godine ukupan broj prevezenih putnika na jedrenjacima dosegao je broj od 12.759 osoba, ukazali su u Lučkoj upravi.Dok se na jedrenjacima lani ipak odradilo dio sezone, zbog koronakrize nije stigao ni jedan veliki kruzer iako je najavljen dolazak rekordnog broja – njih 40. Na pitanje što je s ovim segmentom, da li se barem za 2022. najavljuju dolasci kruzera, u Lučkoj su upravi odgovorili kako ipak ima najava za drugi dio ove godine.


Važan projekt Safe stay in Croatia


Uz procjepljivanje, trenutno je vrlo važan projekt Safe stay in Croatia, reći će Ognjenović. Naime, važno je da se u njega uključi što više subjekata, pa tako i privatnih iznajmljivača. Jer nije isto komunicirati prema tržištu da tisuću objekata ima tu oznaku, u odnosu na to da je ima 30 i više tisuća. Masovnost je bitna jer svaki mali pojedinačni pomak, zajednički donosi puno.
– Neka svaki iznajmljivač u komunikaciji s gostima istakne da ima tu oznaku, ali i da objasni da to nije samo naljepnica, nego da to znači da su ispoštovali sve protokole, da to i to rade na pripremi i čišćenju apartmana, što gost može očekivati, i ostalo, koliki smo velik korak u ovoj situaciji napravili, ukazao je čelni čovjek ID Rive. Naravno, to znači da iznajmljivače i ostale turističke subjekte treba još više animirati i objašnjavati im kolike su koristi od toga.
Inače, i u Lučkoj upravi Rijeka istaknuli su kako se svi pregovori vezani za dolazak turističkih brodova za kružna putovanja u ovoj godini odvijaju u skladu sa sigurnosnim protokolima u turizmu i ugostiteljstvu Stay safe in Croatia koji su, podsjećaju, propisani u skladu s odlukama hrvatskoh Nacionalnog stožera i preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) koje je lani kreiralo oznaku Safe travels za sigurna putovanja na svjetskoj razini, kako bi putnici lakše identificirali destinacije i tvrtke koje su usvojile svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

 


Najave kruzera


– Trenutno, u najavi imamo predviđen dolazak desetak brodova za kružna putovanja u drugom dijelu 2021. godine. Brodarske kompanije s kojima smo u kontaktu su u svakom trenutku spremne za pokretanje svojih aktivnosti što, prije svega, ovisi o stabilnosti epidemiološkog stanja na pojedinim područjima. Sve brodske kompanije izrađuju svoje protokole i procedure poslovanja tijekom trajanja pandemije koje uključuju, između ostalog i uspostavljanje različitih kriterija od obaveznog negativnog testa za koronavirus, potvrde o cijepljenosti, do savjesne organizacije izleta putnika u strogo kontroliranim uvjetima u cilju izbjegavanja kontakta s lokalnim stanovništvom i odgovornog razgledavanja destinacije, kažu u Lučkoj upravi Rijeka.


Da podsjetimo, brodarske kompanije, primjerice, već organiziaju putovanja u takozvanom »balonu«, što ukratko znači, da praktički nemaju konakata u destinacijama u koje dolaze, a tu je i čitav niz protokola i mjera na samom brodu, od testiranja prije polaska, tjednog testiranja posade i slično. I u riječkoj Lučkoj upravi ističu kako su poduzeli sve potrebne predradnje za prihvat turističkih brodova, jedrenjaka i brodova za kružna putovanja svih veličina i u ovoj godini. Ovisno o epidemiološkoj situaciji i prema uputama Stožera civilne zaštite tako će organizirati sve potrebne epidemiološke mjere za prihvat putničkih brodova u Rijeci.


– Vjerujemo da će porast interesa za Rijekom kao destinacijom, koji je bio iskazan u najavama dolazaka za 2020. godinu, u ovoj i narednim godinama biti sve veći i nastaviti se neometano u trenutku kada to epidemiološka situacija dopusti, poručili su u riječkoj Lučkoj upravi.