Policija savjetuje

OPREZ Vratile se gužve po gradu, a s njima se vratili i džepari. Evo kako se zaštititi

Vladimir Mrvoš

Ilustracija: Marin Aničić

Ilustracija: Marin Aničić

Obratite pažnju da li vas netko prati, džepari najprije biraju žrtvu i čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.RIJEKA – Sa sve većim gužvama  u gradu  pojavili su se i džepari. Tako je policija  dovršila kriminalističko istraživanje nad lopovom starim  56-godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene imovinskog kriminaliteta.


Policija ga sumnjiči da je 18. svibnja u trgovini u središtu Rijeke iskoristio nepažnju 69-godišnje hrvatske državljanke te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem, osobnim dokumentima i drugim predmetima u vrijednosti oko 1700 kuna. Tijekom istraživanja je dio novca pronađen i bit će vraćen vlasnici. Po završetku istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe, 56-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.


Policija poziva građane na oprez jer navedeni događaj pokazuje kako počinitelji ovakvih kaznenih djela najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi veći broj ljudi. Kao i što ovaj slučaj pokazuje džepar su i osobe srednjih godina, na koje se obično ne obraća pažnja pa policija savjetuje da novac i dokumente nosite odvojeno, kao i pinove za korištenje bankovnih kartica.
U kupovinu ne nosite veći iznos novca – koristite kartice, a torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite torbu ili naprtnjaču i stavite ju ispred sebe, posebno pazite u gužvama. Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,a novčanik ne nosite u stražnjem džepu.


Obratite pažnju da li vas netko prati, džepari najprije biraju žrtvu i čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.