Poziv

Općina Viškovo poziva mještane da doniraju stare fotografije za Kuću halubajskega zvončara

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Mještani koji žele mogu Općini Viškovo dostaviti fotografije, predmete ili snimke iz minulih vremena kako bi ih valorizirali i sistematizirali prvo u Općini, a potom u Kući halubajskega zvončaraVIŠKOVO – Planirano je da gradnja Kuće halubajskega zvončara bude gotova tijekom ljeta 2023. godine, no već su u tijeku i pripreme za opremanje njene unutrašnjosti.


Vrijedna ostavština


Kuća halubajskega zvončara bit će centar za posjetitelje te će čuvati i popularizirati kulturnu baštinu i tradiciju Hrvatskog primorja i Halubajštine, a osobito tradicije zvončara. Bit će i mjesto okupljanja i integracije lokalne zajednice kroz osmišljavanje brojnih kulturnih programa te kulturnog turizma. Stoga iz Općine Viškovo pozivaju sve koji žele da im dostave fotografije, predmete ili snimke iz minulih vremena kako bi ih valorizirali i sistematizirali prvo u Općini, a potom u Kući halubajskega zvončara. Prikupljeni materijali bit će jednim dijelom u stalnom postavu Kuće kao i za potrebe povremenih tematskih izložbi ili će se pohraniti, kako bi se trajno očuvali te postali vrijedna ostavština budućim naraštajima.


– Pozivamo sve zainteresirane građane, koji posjeduju i žele sa širom javnošću podijeliti etnografske predmete kojima se prezentira kako se živjelo, te etnografske predmete vezane za tradiciju zvončara – stare maske, zvona, mačuke-bačuke, odjeća, koža…, fotografije ili videosnimke, odnosno ustupiti ih na korištenje Općini Viškovo i Ustanovi ‘’Kuća halubajskega zvončara’’, da se odazovu na javni poziv putem obrasca na internetskoj stranici Općine Viškovo, a koji treba poslati na e-mail adresu: [email protected] ili [email protected], pozivaju iz Općine. Fotografije će nakon skeniranja i daljnje obrade biti vraćene. Ako imate podatke poput lokacije, imena ljudi na slici, događaja i slično, zabilježit ćemo ih, a u samom postavu navesti ime osobe koja je ustupila predmet, fotografiju ili snimku, kažu u Općini.


Sklapanje ugovora
S vlasnicima odabranih predmeta sklopit će se Ugovor o donaciji kojim će se definirati svi uvjeti korištenja istih, a s vlasnicima odabranih fotografija ili videosnimaka Ugovor o suglasnosti korištenja dokumentarističkih materijala. Javni poziv bit će otvoren do ponedjeljka, 16. siječnja 2023. godine, navode iz Općine.