Za srednjoškolce

Općina Čavle osigurala besplatne udžbenike. Ovdje su uvjeti, ali i rokovi za prijavu

Bruna MatičićČAVLE – Usklopu raznih pomoći za obrazovanje djece svih dobi Općina Čavle je i ove godine osigurala sredstva za nabavu školskih udžbenika za učenike srednjih škola za 2022./2023. školsku godinu. Pravo za besplatne knjige imaju srednjoškolci čiji roditelji zadovoljavaju jedan od uvjeta iz Odluke o socijalnoj skrbi na području Općine Čavle, i to socijalni, uvjet prihoda ili poseban uvjet.


– Općina Čavle posebno je osjetljiva na potrebe djece te smo zbog toga odlučili i ove godine pomoći našim srednjoškolcima i njihovim obiteljima koje su u potrebi. Nastavak obrazovanja iznimno je važan jer će tim mladim ljudima ono sutra omogućiti brže pronalaženje bolje plaćenog posla i osiguranje financijske stabilnosti. Ovu odluku donosimo jer želimo da sva djeca imaju jednake mogućnosti za bolji život u budućnosti, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Zahtjevi za ostvarenje prava na besplatne srednjoškolske udžbenike primaju se u Upravnom odjelu Općine Čavle do 22. srpnja. Uz pisani zahtjev potrebno je priložiti presliku osobne iskaznice roditelja te potvrdu tajništva škole koju učenik pohađa o završenom razredu te rješenje Centra za socijalnu skrb, u slučaju da roditelj ostvaruje neko od prava. U slučaju da se zahtjev temelji na uvjetu prihoda, uz navedeno potrebno je priložiti potvrdu o prihodu za posljednja tri mjeseca za oba roditelja. Da bi učenik ostvario pravo na besplatne udžbenike, mjesečni prihod obitelji ne smije biti veći od 2.500 kuna za dva člana obitelji, 3.300 kuna za tri člana obitelji, 4.000 kuna za četiri člana obitelji, 4.500 kuna za pet članova obitelji i 5.000 kuna za šest članova obitelji. U slučaju da se zahtjev podnosi za dijete hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, uz presliku osobne iskaznice roditelja i potvrdu tajništva škole, potrebno je priložiti rješenje Ministarstva branitelja.