Pomoć nakon potresa

“Ono što se vidi na TV-u i pravo stanje na terenu su neusporedivi”: Riječki vatrogasci, HGSS-ovci i volonteri CK-a vratili se kući

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Niti jedna kuna koju smo uložili u njihovo opremanje i edukaciju nije uludo utrošena, zato i jesu u kratkom roku spremni pružiti pomoć tamo gdje treba", kazao je gradonačelnik ObersnelRIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima posjetio je u prostorima JVP Grada Rijeke, vatrogasce JVP Grada Rijeke, volontere Crvenog križa i članove riječkog HGSS-a koji su sudjelovali u pružanju pomoći na području Sisačko-moslavačke županije.


Uz gradonačelnik Rijeke Vojka Obersnela bili su i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš koji su imali priliku zajedno s medijima iz prve ruke doznati o situaciji na potresom pogođenom području.


Nakon razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, Grad Rijeka i gradska Komunalna i Trgovačka društva stavili su na raspolaganje svu opremu, mehanizaciju, vozila i ljudstvo za pomoć stradalom području.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je svim pripadnicima službi i volonterima koji su se odazvali pozivu i pružali pomoć nakon razornog potresa na području Petrinje, Gline i Siska.


“Uz interventne jedinice uključene u sustav zaštite, veliki broj Riječana se također uključio u pružanje pomoći, bilo na područjima pogođenim potresom, bilo u Rijeci. Pomoć za saniranje štete i posljedica potresa trajat će dugo. Na žalost, i iz ovakvih događanja se nešto nauči. U Rijeci je već poodavno vatrogasni sustav i sustav civilne zaštite spreman za ovakve intervencije, a unutar JVP Rijeka djeluje posebni tim za spašavanje iz ruševina koji je još 2012. u Marseilleu bio na velikoj vježbi spašavanja, a sudjelovao je i u spašavanju u potresom pogođenim područjima u Italiji. Rijeka se nalazi na također vrlo aktivnom seizmičkom području, pa je uz HGSS i Crveni križ te Službu potražnih pasa dobro znati da ima jedinicu spremni za reakciju. Niti jedna kuna koju smo uložili u njihovo opremanje i edukaciju nije uludo utrošena, zato i jesu u kratkom roku spremni pružiti pomoć tamo gdje treba”, kazao je gradonačelnik.


Foto galerija: Riječki vatrogasci vratili se iz potresom pogođenih područja Foto: Sergej Drechsler


Zapovjednik Hinko Mance kazao je kako su u Petrinju 13 sati nakon potresa, odnosno istog dana krenuli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.


“Do sada tamo se izmijenilo 60 riječkih vatrogasca koji rade na spašavanju i otklanjanju posljedica potresa. Na terenu se izmjenjuju timovi od po 15 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila za obavljanje intervencija na visini, tehničkim vozilom za spašavanje iz ruševina, zapovjedno-komunikacijskim vozilom i vozilima za prijevoz vatrogasaca i opreme. Na sreću nije bilo velikih potreba za spašavanjem, ali su zato upravo riječki vatrogasci od prvog dana uspostavili sustav komunikacije i zapovijedanja, a zamjenik zapovjednika Dario Gauš bio je zapovjednik centra iz kojeg se zapovijedalo svim akcijama. U prosjeku je 15% vatrogasne opreme dnevno u Petrinji na raznim intervencijama. Odgovorili smo na katastrofu onako kako smo i trebali profesionalno i ljudski. Rijeka se već godinama za ovakve situacije priprema u određenom obimu koji je nužan i potrebit. Zato ćemo i dalje provoditi kadrovske i tehničke pripreme, jer se nikad ne zna kad bi moglo zatrebati”, kazao je Mance.


Zamjenik Gauš je kazao kako se njihov posao u početku svodio na pretraživanje objekata, a upozoreni su i na moguće krađe. Kompletne veze JVP Petrinja su pale pa je riječko komunikacijsko vozilo preuzelo funkciju primanja svih poziva na broj 193 i to je vozilo još uvijek tamo. Stožer za upravljanje aktivnostima na cijelom području stvaran je od samog početka. Riječki su vatrogasci preuzeli jedan od četiri sektora, i to onaj drugi koji obuhvaća najviše stradalo područje grada. Imali su oko 21250 intervencija prvih deset dana.


Na potresom pogođenom području do sada je bilo i ukupno 10 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Rijeka koji su s dva vozila angažirani u alpinističkim timovima koji uklanjaju oštećenja na krovovima, prvenstveno u Sisku.


“Velik broj dimnjaka i dijelom krovova je bio znatno oštećen, ali kuće nisu toliko oštećene i u njima i dalje stanuju ljudi, zato je bilo važno čim prije ukloniti opasnost od pada urušenih dimnjaka. Ono što se vidi na TV i stanje na terenu su neusporedivi. Apeliramo na sve da se ne zaboravi stradale i pomaže i dalje”, kazao je Danijel Frleta.Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije je do sada u potresom pogođena područja slalo ukupno 30-ak volontera, koji čine županijske interventne timove, a koji su pružali pomoć u brizi, psihosocijalnu pomoć te kuhali tople napitke za pogođeno stanovništvo.


Kako je i ume Crvenog križa naglasio Ivan Uravić, bit će tamo dokle god bude bilo potrebno.


Podsjetimo, Grad Rijeka je zajedno sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima osigurao i ukupno 800 tisuća kuna financijske pomoći gradovima Petrinji, Glini i Sisku.