Darivatelji s gradskim vlastima

ONI SPAŠAVAJU ŽIVOTE: Ivan Klarić je krv darivao 150 puta, a Željko Perinić i Dinko Kudrić po 125 puta

Sanja Gašpert

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Priznanje za 150 puta darovanu krv dobio je Ivan Klarić, koji je istaknuo kako je jednako vrijedno darivati krv jednom i 150 puta. Priznanje za 125 puta darovanu krv dobili su Željko Perinić i Kudrić Dinko. Sto puta krv su darivali Stanko Čulina, Žarko Ikica, Zoran Ivančević, Ratko Kosanović, Damir Mateševac, Željko Rogić, Darko Sambol i Miroslav Todeskini. RIJEKA – Povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, koji se obilježava s ciljem podsjećanja javnosti na činjenicu koliko je važno darivanje krvi u spašavanju ljudskih života, višestruke darivatelje krvi primio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, zamjenikom Markom Filipovićem te pročelnicom Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlom Mušković. Tom prigodom, gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju njima nepoznate živote.


– Treba imati veliko srce i puno volje da se skupi ovoliko velik broj darivanja krvi. Zaslužili ste veliku zahvalu i podršku društva – dobrovoljno darivanje krvi izuzetno je human čin, kojim doslovno dajete dio sebe onima kojima je to potrebno, kazao je gradonačelnik Obersnel, izražavajući nadu da će ovaj prijem biti poticaj da se još više građana uključi u veliku obitelj darivatelja krvi. Obersnel se na plemenitoj gesti darivanja krvi višestrukim darivateljima krvi zahvalio uručivanjem prigodnih darova – monografije, staklenog grba te srebrnjaka Sv. Vida.


Priznanje za 150 puta darovanu krv dobio je Ivan Klarić, koji je istaknuo kako je jednako vrijedno darivati krv jednom i 150 puta. Priznanje za 125 puta darovanu krv dobili su Željko Perinić i Kudrić Dinko. Sto puta krv su darivali Stanko Čulina, Žarko Ikica, Zoran Ivančević, Ratko Kosanović, Damir Mateševac, Željko Rogić, Darko Sambol i Miroslav Todeskini. Posebno su istaknute žene-darivateljice krvi, pa je tako za 75 puta darovanu krv priznanje dobila Melva Bećar, a za 55 puta darivanu krv priznanje su dobile Alma Blagović, Alenka Dukić i Antonija Pintar te za 35 puta darivanu krv Vlasta Biuk i Gordana Stojić.
Prijamu su prisustvovali i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, dopredsjednica Odbora Suzana Janković, ravnateljica Marija Vičić te predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto. Janković je istaknula kako je dobrovoljno darivalaštvo krvi u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji razvijenije nego u drugim dijelovima zemlje.