Obilježavanje praznika

Oluja s 222 baklje na lukobranu

Edi Prodan

Na Mostu hrvatskih branitelja pročitat će se imena 222 poginula u Domovinskom ratu iz Primorsko-goranske županije te za svakog od njih na spomen-obilježje položiti po jednu ružuRIJEKA – Zahvaljujući agilnosti Armade Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja bit će dostojno obilježeni. Njihovim su se naporima pridružili i udruga Primorski Hrvat kao i TO HDZ Zamet tako da program obilježavanja počinje sutra u 19.30 sati, dok mu je predviđeno trajanje, u skladu s epidemiološkim mjerama, do ponoći.


Prvo će udruga Primorski Hrvat izvjesiti na Kosom tornju 10-metarsku hrvatsku zastavu koja će na tom mjestu središtu Rijeke davati zanimljivu vizuru sve do 15. kolovoza, blagdana Vele Gospe, koji je također tradicionalni riječki blagdan. Kao posebnu zanimljivost, tom će prigodom, ističu u Primorskom Hrvatu, predstaviti repliku riječke nošnje nastale u 19. stoljeću. U 20 sati članovi iste udruge će na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pročitati imena 222 poginula u Domovinskom ratu iz Primorsko-goranske županije te za svakog od njih na spomen-obilježje položiti po jednu ružu.


Izaslanstvo Armade položit će vijence na istom spomeniku, da bi se središnji događaj zbio u samom srcu grada, na Gatu Karoline Riječke i na Molo Longu gdje će se poginulima i njihovim obiteljima u čast raspoređene duž lukobrana upaliti 222 baklje. Uslijedit će na Gatu bogat program za čiji je glazbeni dio zadužen sastav Merak iz Srdoča. Ono što će sasvim sigurno izazvati dodatan ushit kod okupljenih građana jest veliki vatromet čiji je početak u 22 sata.
– Trudili smo se dati samom središtu Rijeke posebno svečan i zanimljiv dekor jer je dan Oluje naprosto jedan od najvažnijih hrvatskih praznika, dan kad je Hrvatska postala slobodna država. Ovom prigodom želimo zahvaliti Gradu Rijeci i TZ-u grada Rijeke, HNK-u Rijeka kao i PGŽ-u koji su nam materijalnim sredstvima pomogli u organizaciji cjelokupnog događanja, istaknuo je Mateo Dejak, tajnik KN-a Armada.


Ono što moramo naglasiti, jer nalazimo se u vrlo osjetljivim COVID-vremenima, jest obaveza organizatora da na ulasku u prostor Gata Karoline Riječke, na mjestu gdje se održava koncert, kod gledatelja provjere COVID-propusnicu, odnosno da onima koji je nemaju brzim testovima po povoljnim cijenama omoguće provjeru na samom Gatu.Također, u 18 sati položit će se cvijeće i upaliti svijeće u čast poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Riječ je o pet hrabrih i požrtvovnih ljudi – Atosu Načinoviću, Deanu Bašiću, Atifu Salešu, Florijanu Pajiću te Franji Matašiću. Spomen-ploča nalazi se u sklopu Centra Zamet, na Trgu riječkih olimpijaca, kazao nam je Željko Dugić, čelnik TO-a HDZ-a Zamet.


Bakljada na Krčkom mostu

S obzirom na to da je Armada odlučila svoju »Olujnu bakljadu« s Krčkog mosta preseliti u središte Rijeke, kako bi se glavnom gradu PGŽ-a dalo posebno svečanu notu, došlo je do zabune kako Armadino seljenje bakljade znači da nje na Krčkom mostu ove godine neće biti. Bit će je i na mostu! I to pola sata ranije, istog dana u 21 sat, za što su se pobrinule udruge Plavo-bijeli otok i Vavik vjerna Kirija. Postojala je ideja da se bakljada na Krčkom mostu održi na sam blagdan, 5. kolovoza, no kako istog dana u 20.45 sati počinje kvalifikacijska utakmica Konferencijske lige između Hiberniana i Rijeke, odlučeno je da se most bakljama osvijetli 4. kolovoza.