Bez dezinficijensa

Olabavljena epidemiološka pravila u riječkim vrtićima i školama: Ruke se opet peru sapunom i vodom

Ingrid Šestan Kučić

Preporuka je da upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od 2 do 3 puta dnevnoHrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio je i dopunio upute te je izdao dodatne preporuke za rad dječjih vrtića i škola, a s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u predškolskim i školskim ustanovama »olabavljena« su pravila ponašanja. Tako, nove epidemiološke upute više ne zabranjuju ulazak roditelja i drugih osoba u pratnji djeteta u vrtić i škole.


Posebna pravila


Dopuštenje ulaska roditelja u ustanove posebno je naglašeno za djecu s teškoćama, a taj ulazak odvija se po posebnim pravilima. Dijete se može dovesti do garderobe, a roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta ulazi u vrtić na način da održava razmak od najmanje 1,5 metra u odnosu na sve druge osobe, dezinficira ruke na ulazu, te izbjegava zadržavanje i grupiranje u vrtiću ili ustanovi. I dalje vrijedi pravilo da je u pratnji djeteta uvijek samo jedna odrasla osoba te se preporuča da roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta u ustanovi nosi masku kada god je moguće.


Što se tiče higijene prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom. Dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a niti djeca školske dobi ako imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens izaziva nelagodu kod djece. Također, preporuka je da upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu te se nikako ne treba primijeniti više od 2 do 3 puta dnevno.
Ukida se i ograničenje korištenja didaktičke opreme i igračaka te se sve može koristiti kao i prije epidemije. Na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, kao i u radu s djecom na otvorenom, didaktička oprema i igračke, odnosno svi rekviziti mogu se također koristiti uobičajeno kao prije epidemije. Kod povratka u ustanovu ruke se peru vodom i sapunom.


Također, roditelji mogu svaki dan donositi i odnositi u dječji vrtić ruksak s opremom, kao što i učenik može svaki dan donositi školsku torbu u školu. Dopušteno je i djecu odvesti u šetnju držeći razmak te pridržavajući se Preporuka o načinu stavljanja u funkciju dječjih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19, a po povratku u ustanovu djeca peru ruke vodom i sapunom. Stručni suradnici koji inače svakodnevno borave u skupinama mogu ulaziti u skupine. I dalje nije preporučljivo održavati roditeljske sastanke te sastanke djelatnika u ustanovi, već je potrebno planirati kada je god moguće takve sastanke na otvorenom ili uz korištenje digitalne opreme za komunikaciju na daljinu.


Studentska praksa


Nove prepruke dopuštaju i provedbu studentske prakse, ali je kontakte i zaduženja pojedinog studenta, kada je god moguće, preporučljivo ograničiti na jednu odgojno-obrazovnu skupinu djece, te je preporučljivo ograničiti broj u istom razdoblju prisutnih studenata, primjereno preporukama o održavanju fizičke distance. Ustanove posebno dječji vrtići koji imaju pozitivno iskustvo s dezbarijerama u proteklom razdoblju pa mogu nastaviti s navedenom praksom, no prepruke kažu da to nije obavezno. Roditeljske sastanke te sastanke djelatnika potrebno je planirati kada je god moguće na otvorenom ili uz korištenje digitalne opreme za komunikaciju na daljinu.


Prednost individualnom testiranju budućih prvašića


Kako su trenutačno u svim školama u tijeku postupci utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u osnovnu školu, HZJZ nužnim smatra pridržavanje uputa koje se odnose na fizičku distancu od 1,5 metara, pojačanu higijenu ruku, kao i redovito provjetravanje prostorija u kojima se radi testiranje. Djeca koriste vlastite olovke kod pisanja testa koju roditelj, odnosno dijete odnosi sa sobom nakon ispunjavanja testa, potrebno je odgoditi dolazak osoba s povišenom tjelesnom temperaturom ili respiratornim smetanjem te osoba sa sumnjom na zarazu s COVID-19.


Kod individualnog testiranja, dijete i jedan roditelj dolaze jedan po jedan prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Ako je to zbog nedostatka termina ili drugih objektivnih okolnosti nužno, moguće je i grupno testiranje djece uz dosljedno pridržavanje distance od 1,5 metra između svih osoba. No, kada je god moguće, prednost treba dati individualnom testiranju djeteta u odnosu na grupno testiranje, kako bi se izbjeglo grupiranje djece i roditelja u školi i izvan škole.


Preporuka je da jedan roditelj vodi dijete u školu na testiranje, a uzimajući u obzir da stručno povjerenstvo škole mišljenje donosi između ostalog na temelju razgovora s roditeljem za dijelove postupka za koje je prije epidemije bilo uobičajeno u pojedinoj školi da roditelj ulazi i boravi u školi, roditelj može ući u školu pridržavajući se pravila fizičke distance i higijene ruku.