Na teret gradskog budžeta

Oko obnove Frankopana pojavili su se neplanirani troškovi, potrebni su dodatni radovi na dvorcu

Biljana Savić

Tijekom restauracije i obnove svodova trijema prvog kata atrija uočene su pukotine i signali moguće devastacije. I prokišnjavanje južne kule i propuštanje vode prijetnja su novoj fasadi. Sanacija je, kaže kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, nužna i iznosi 74.888 kuna i to je trošak koji će snositi kraljevička gradska blagajnaKRALJEVICA – Kad god se krene u veliku investiciju, gotovo nikad ne bude kao što je planirano i uvijek iskoče neki novi troškovi.


Sredstvima koje je Grad Kraljevica uspio osigurati od Ministarstva kulture, a radi se o 400 tisuća kuna, počela je restauracija i obnova svodova trijema prvog kata atrija kraljevičkog dvorca Frankopan, pri čemu su se pojavile pukotine i signali moguće devastacije. Sanacija je, kaže kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, nužna i iznosi 74.888 kuna i to je trošak koji će snositi kraljevička gradska blagajna.


Uređenje okoliša


Osim toga, prokišnjavanje južne kule i propuštanje vode kao prijetnja novoj fasadi također iziskuje sanaciju u iznosu od 24.100 kuna, a i to će pokriti proračun Grada Kraljevice
– Potpisani ugovor za obnovu okoliša jest najveći dio kolača, ali dvorac Frankopan pita iz dana u dan i mimo toga, kaže Čandrlić i istječe potpisan ugovor projektantskog nadzora na uređenju okoliša dvorca vrijedan 61.875 kuna te potpisan ugovor stručnog građevinskog nadzora na uređenju okoliša dvorca vrijedan 93.625 kuna koji će također biti plaćeni iz kraljevičkog proračuna.


– Ali, dvorac Frankopan naša je briga, naš ponos i zaštitni znak.To je naše povijesno nasljeđe, naš baštinski i nacionalni identitet, ono što nas određuje, determinira i definira; to je naša kultura, ocjenjuje Čandrlić.


Jučer su, također, počeli radovi na uređenju okoliša dvorca Frankopan, a kako smo već pisali, uređenje obuhvaća rušenje i iskope postojećih potpornih zidova, demontažu i zbrinjavanje elemenata rasvjete dvorca i drugog, izradu novih armirano betonskih potpornih zidova, uređenje ulaznog platoa zaobljenim sječenim šljunkom, uređenje pješačkih staza i terasa zaobljenim šljunkom sijanjem ekstenzivne livade i sadnjom bilja.


Radovi obuhvaćaju i sanaciju ogradnih zidova parcele dvorca te rasvjetu okoliša i pročelja dvorca.


Sanacija zida


Na sjeveroistočnom ulaznom dijelu okoliša bit će postavljena ulazna rampa s pješačkom stazom te stepenice. Između potpornih zidova bit će formirana zelena terasa, postojeća stabla bit će zadržana, a plato će biti popločen u skladu s postojećom konfiguracijom terena.


Na sjeverozapadnom dijelu bit će napravljena pješačka staza sa zaobljenim šljunkom i bit će posađena dodatna stabla, a na jugozapadnom dijelu bit će pješačka staza od betonskih elemenata koja se na južnom uglu dvorca nastavlja na čeličnu konstrukciju balkona.


S obje stane prolaza bit će saniran ogradni zid, a uz njega će biti postavljen edukacijsko-informacijski zid od čeličnih ploča – corten.


Na jugozapadnom dijelu će zaobljenim šljunkom biti popločena gornja terasa, uz rub će biti čelična pergola, suhozidi terasa prema moru bit će sanirani i dozidavani srušeni dijelovi, a na terasama će biti posađeno bilje.


Portal stepenica prema moru bit će obnovljen prema povijesnom predlošku, a na stepenice će biti dodana čelična konstrukcija – paviljon.