Prostorni planovi na dlanu ruke

Održana konferencija “Digitalna infrastruktura za zelene i energetski učinkovite gradove i županije”

Vladimir Mrvoš

GDi Konferencija / Foto V. MRVOŠ

GDi Konferencija / Foto V. MRVOŠ

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije prednjači u Hrvatskoj kada je riječ o inovativnim rješenjima u prostornim planovima 


RIJEKA – U Rijeci je održana konferencija Digitalna infrastruktura za zelene i energetski učinkovite gradove i županije na kojoj su predstavljena već dokazano uspješno implementirana digitalna rješenja koja uključuju Smart City Hub, upravljanje javnom rasvjetom, zelenilom i održavanjem cesta, pametno gospodarenje otpadom, kao i niz ostalih tema, uključujući energetsku održivost i upravljanje imovinom i ljudskim resursima u vodoopskrbnim sustavima.


Događanje je organizirala tvrtka GDi, koja posluje već više od 30 godina i ima urede u 15 zemalja diljem Europe i svijet i ima dugogodišnje iskustvo u primjeni digitalnih aplikacija i alata u javnom sektoru. Predavanja o digitalizaciji gradova, općina, i s njima povezanih institucija održali su stručnjaci iz tvrtke GDi te predstavnici iz Grada Zagreba, VIO Žrnovnice, Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i HT-a. Panel na kojem su sudjelovali Dado Jakupović iz Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, Jurica Kovač iz tvrtke Aqua Libera, Duško Radulović, član uprave Sensum, dr.sc. Darko Šiško pomoćnik pročelnika za strategijske informacije i istraživanja Grada Zagreba i Igor Uremović, direktor VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, ukazao je na ubrzana digitalna rješenja u osimšljavanju urbanih sredina.


Dado Jakupović / Foto V. MRVOŠ
– Iz godine u godinu ulažu se značajna sredstva kako bi se ubrzali procesi i aktivnosti i dalje vezane uz analogne dokumente i pismena. Može se izdvojiti Geoportal Primorsko-goranske županije u domeni Zavoda za prostorno uređenje, s nizom aplikacija koje omogućuju brz i jednostavan uvid u prostorno-plansku dokumentaciju i koje građanima općenito približavaju segment prostornog uređenja. Neka od tamo implementiranih rješenja poslužila su nadležnom upravnom odjelu u postupku izdavanja akata za gradnju, čime se cjelokupni proces izdavanja dozvola znatno ubrzao, rekao je u svom predavanju Dado Jakupović.


Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije prednjači u Hrvatskoj kada je riječ o inovativnim rješenjima u prostornim planovima, u suradnji s GDi razvio je aplikativno rješenje “Prati plan” s prikazom prostornih planova gdje korisniku na e-mail adresu stižu pravovremene informacije o trenutku početka izrade nekog prostornog plana, objavi i trajanju javne rasprave, lokaciji i vremenu javnog izlaganja na tom mjestu na kojem je moguće ostvariti uvid u prijedlog prostornog plana.


– Danas je fokus možda više na digitalizaciji procesa, primjerice prilikom vođenja upravnih i neupravnih postupaka i općenito kolanja dokumenata, a u budućnosti će to sigurno biti predviđanje nepovoljnih prirodnih pojava i modeliranje scenarija za brojne prijetnje vezane uz klimatske promjene, kao što su primjerice podizanje razine mora i poplave koje redovito uslijede nakon većih oborina, zaključio je Jakupović