NOVA PRESUDA

Odluka Visokog upravnog suda RH: Poništena odluka Gradskog vijeća o Blaževićevoj smjeni

Ervin Pavleković

Naposljetku je pobijedilo Kazalište! - Marin Blažević / Foto DAVOR KOVAČEVIĆ

Naposljetku je pobijedilo Kazalište! - Marin Blažević / Foto DAVOR KOVAČEVIĆ

Gradsko vijeće svoju neosnovanu i nezakonitu Odluku nije poništilo, pa je intendant Blažević svojom novom tužbom pri Visokom upravnom sudu tražio da se neosnovana i nezakonita odluka poništiRIJEKA  Još na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, u rujnu 2022. godine, donesena je odluka o smjeni intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, čime je još uvijek aktualnog intendanta na odlasku tada trebao kao vršitelj dužnosti zamijeniti Bojan Šober, na što se oglasila i resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je i prije same odluke najavila da će takvu odluku odbaciti. Od tada, intendant Blažević ostao je na svojoj dužnosti, a svi pokušaji da ga se razriješi dužnosti propali su, što su finalno potvrdile i dvije sudske odluke, prošlogodišnje i svježa, nedavna.


Novi spor


Prošle je godine tako, 20. travnja, pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske potvrđena nezakonitost one iste Odluke riječkog Gradskog vijeća Grada Rijeke iz rujna 2022. godine o razrješenju dr. sc. Marina Blaževića s mjesta intendanta riječkoga HNK-a, što je sada dodatno potvrđeno još jednom pravomoćnom odlukom Visokog upravnog suda donesenom na temelju novoga spora samog intendanta Blaževića, čime je prvotna odluka Gradskog vijeća konačno poništena.


Prisjetimo se, Gradsko vijeće svojedobno je vodilo spor kojim je nastojalo pobiti rješenje Ministarstva kulture i medija, to jest ministrice Obuljen Koržinek, koja je sukladno svojim ovlastima odbila potvrditi odluku o razrješenju Blaževića na mjestu intendanta, koja je, kako je i sama više puta isticala, bila neosnovana i nezakonita.
Kako navode iz HNK-a, i Upravni sud u Rijeci i Visoki upravi sud Republike Hrvatske donijeli su presudu u kojoj piše kako je Ministarstvo kulture i medija »zakonito postupilo odbivši zahtjev« Gradskog vijeća »za potvrđivanjem predmetne odluke o razrješenju (…), budući da razlozi koji su u odluci navedeni nisu precizirani, niti konkretizirani, niti potkrijepljeni dokazima, niti je iz istih razvidno koji su propisi prekršeni, kao niti koja je šteta prouzročena«.


Gradsko vijeće Grada Rijeke, međutim, svoju neosnovanu i nezakonitu odluku nije poništilo, odnosno stavilo van snage, što je moglo učiniti shodno pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda, pa je intendant Blažević svojom novom tužbom tražio da se neosnovana i nezakonita Odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke poništi. Presudom donesenom 27. ožujka ove godine Visoki upravni sud Republike Hrvatske tako je i učinio, a u povodu toga pitali smo za komentar intendanta Blaževića, a komentar glede te odluke uputili smo i u Grad Rijeku, odnosno Gradsko vijeće, no do zaključenja ovog broj odgovor smo dobili od Blaževića, čije reagiranje prenosimo u cijelosti.


Posljednja pobjeda


»Ova posljednja pobjeda posebno mi je važna jer je pravomoćnom presudom potvrđeno da su razlozi i procedura razrješenja bili neosnovani i nezakoniti, a da u tom pravorijeku inicijalnu ulogu nije odigralo Ministarstvo kulture i medija, odnosno ministrica Obuljen Koržinek. Tako je onima koji su me blatili, pa bezuspješno i uporno pokušavali ukloniti, izbijen i posljednji politički poen; naime teza da sam ostao intendantom samo zahvaljujući političkoj intervenciji ministrice.


Drugim riječima, čak i da Nina Obuljen Koržinek nije odbila potvrditi razrješenje, naposljetku bi ga kao neosnovano i nezakonito poništio Visoki upravni sud po mojoj osobnoj tužbi protiv Gradskog vijeća. Naravno, ta posljednja presuda i konačna pobjeda ne umanjuju značaj i etičnost ministričinog prvotnog veta, ali uvećavaju sramotu gradskih vijećnika i vijećnica, kao i tadašnjih članova Kazališnog vijeća, koji su sudjelovali u bezobzirnoj zloporabi svojih ovlasti. Sve te političke nasilnike, te Peraniće, Magzanice, Sekuliće, Zeliče, Šobere, Mičić Badurine, Rinčićke i Račiće, Ostrogoviće, Milakoviće i Trošeljice, Vivode i Salečiće, tog Mikulića, Laginju, Ivaniša – sav taj jal i bijedu riječke politike i kulture, ja jedva čekam napokon ostaviti izvan svojeg vidokruga, čim uskoro odzvoni posljednji sat mojeg drugog intendantskog mandata.


No to što ja osobno mislim ili osjećam, a s obzirom na intendantsku ulogu kojoj sam još uvijek posvećen, sporedno je spram činjenice da sva ta destrukcija naposljetku nije okrznula niti relevantnost programa, niti povjerenje publike riječkog Kazališta. U prvoj godini i sezoni nakon osujećenog linča i propalog puča, ‘Zajc’ je ostvario neke od svojih najvećih međunarodnih uspjeha, producirao neke od svojih najboljih predstava i koncerata (‘Sad i nikad više’, ‘Djevojka sa Zapada’, ‘Grand Finale’, ‘Enrico IV’, ‘Glorija’, RSO i Ivo Pogorelić, da nabrojim samo neke), povezao se sa svim srodnim kazalištima putem Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta (K-HNK), iniciranog upravo u Rijeci, a već u 2023. povećali smo prihod od prodaje ulaznica za preko 50 posto u odnosu na 2022. godinu.


Ukratko, naposljetku je pobijedilo Kazalište! Ukratko, odluka o razrješenju intendanta čak je pet puta proglašavana neosnovanom i nezakonitom od strane različitih instanci izvršne i sudbene vlasti: najprije odlukom ministrice Obuljen Koržinek, odnosno Ministarstva kulture i medija, kojom je odbijeno razrješenje; potom pred Upravnim sudom u Rijeci prvostupanjskom presudom po tužbi Gradskog vijeća protiv odluke ministrice i Ministarstva te pravomoćno pred Visokim upravnim sudom RH koji je potvrdio odluku ministrice, odnosno Ministarstva; naposljetku i ponovo pred Upravnim sudom u Rijeci prvostupanjskom presudom po tužbi intendanta Blaževića protiv Gradskog vijeća Grada Rijeke, te pravomoćno pred Visokim upravnim sudom RH«, zaključuje Blažević.