In memoriam

Odlazak Nikoline Nine Deranja: Kišna nedjelja nije bila odličan dan

Edi Prodan

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Obitelji, prijateljima i kolegama iskrena sućut na preranom odlasku iskrene osobe jednako nam dragog lika, djela i - glasaNakon duge i teške bolesti, u dobi od točno pola stoljeća, umrla je dugogodišnja novinarka Radio Rijeke Nikolina Nina Deranja.


– S obzirom na to da sam odrasla u obitelji novinara, tati Franji ono je bilo više od posla, znala sam da će negodovati ako i ja krenem tim putem.


K tome, nisam željela da mi prezime bude prednost, da me se uzme na posao “preko veze”, pa sam odlučila izokrenuti ime.
Prijavila sam se s pseudonimom Ani Lokin.


Ugodan glas


Tek kad sam prošla, predstavila sam se punim imenom, sa smijehom nam je, na početku karijere, a bilo je to davno, još negdje s kraja prošlog tisućljeća kad se njezin ugodni glas pojavio na Radio Rijeci, medijskom prostoru na kojem je ostala čitavog života, pojašnjavala Nikolina, Nina Deranja.


I već tim činom pokazala kako joj je novinarska nakana boriti se za ljepše i nadasve pravedno društvo. Ono koje u prvom redu cijeni kvalitetu, rad i znanje.


Pokazala je odmah, iako je kao mlada novinarka najprije dobila jednu sasvim “običnu” informativnu rubriku “Kamo danas”, svoj istinski potencijal, ali i karakter – svaki je taj info blic u jutarnjim satima začinila nekom inspirativnom, baš poticajnom misli.


Nakon koje bi se svatko morao barem malo pozabaviti samim sobom, kako bi u dan i život krenuo sa znatno ružičastijim mislima. Uostalom, onako kako to i inače čine horoskopski vodenjaci.


Radila je Nina, uz neizbježni “Kamo danas”, kasnije i iznimno snažne emisije, borila se za kvalitetniji život grada i države u svakom smislu – kulturnom, ali i općeljudskom, željela je pravičniji i ravnopravniji svijet.


Oplemenjivala svakodnevicu


Otvarala je brojne inače ne baš prisutne teme poput svih “čuda” fizike, kao što je vrata radija otvarala i čitavom nizu kreativaca, posebnih i drugačijih ljudi koji su, kao i ona sama, svojim radom oplemenjivali svakodnevicu, činili pomake da nam svima bude bolje.


Ima tome također dosta godina kad je naš dragi Vinko Peršić objavio tekst o “princezama primorskih radija”.


Jedna je od njih, naravno, bila i Nina Deranja. Nina i Vinko, koliko god nama bilo teško što vas nije s nama, nastavite razgovor.


Znamo da vam neće biti dosadno i da ćete nama dolje slati – dobre vibracije. Da ćemo kroz njih, kao i nebrojeno puta prije, i dalje, tamo iza osam sati čuti: “Odličan dan želi vam Nikolina Deranja.”


Kišne nedjelje nekako su posebno tužne. Tako bi nam danas trebao jedan – “odličan dan želi vam”…


Obitelji, prijateljima i kolegama iskrena sućut na preranom odlasku iskrene osobe jednako nam dragog lika, djela i – glasa.


Radio Rijeka: Pamtit ćemo njen optimizam


Vijest o preranom odlasku drage kolegice objavila je Radio Rijeka gdje je Nikolina radila dugi niz godina i gdje je izgradila svoj prepoznatljiv stil, a njen glas mnogima je bio omiljen.


“U 51. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminula je naša kolegica Nikolina Deranja, novinarka, voditeljica i producentica.


Od sredine 90-ih godina bila je jedan od najprepoznatljivijih glasova Radio Rijeke. Pamtimo vesela i zanimljiva izdanja emisije “Vidi što je mačka dovukla pred vrata”.


Njena “Fizička atrakcija”, u suradnji sa Zvonimirom Peranićem, gotovo desetljeće bavila se različitim oblicima stvarnosti kroz viziju popularne fizike.


Ali, posebno su upečatljiva i slušana bila njena izdanja emisije “Kamo danas” u kojima je svakodnevno s vama i nama dijelila male životne mudrosti i optimizam.


S tim optimizmom borila se protiv bolesti do samoga kraja. Hvala ti draga Nina!”, poručili su s Radio Rijeke.