Nejasne potpore

Odbor za kulturu pripremio amandmane na proračun, a traži i očitovanje Kazališnog vijeća

Damir Cupać

Odbor traži da se Kazališno vijeće očituje i o odgovornosti poslovne ravnateljice, intendanta, ali i vlastite odgovornosti zbog pogrešnog financijskog izvješća / Foto Sergej DRECHSLER

Odbor traži da se Kazališno vijeće očituje i o odgovornosti poslovne ravnateljice, intendanta, ali i vlastite odgovornosti zbog pogrešnog financijskog izvješća / Foto Sergej DRECHSLER

Predsjednik Odbora Zvonimir Peranić kaže da se osobito postavlja pitanje sufinanciranja programa Europske prijestolnice kulture i kroz javne potrebeRIJEKA – Odbor za kulturu Gradskog vijeća pozvao je Kazališno vijeće HNK-a Ivana pl. Zajca da pravovremeno informira i poziva članove Odbora na svoje sjednice te da, u skladu sa Zakom o kazalištima, što skorije dostavi informacije i svoj stav o nedostavljanju programskog i financijskog izvješća o ostvarenju protekle kazališne sezone. Traže i očitovanje o nedostavljanju pisanog izvješća o razlozima usvajanja, odnosno neusvajanja izvješća, mišljenje članova Kazališnog vijeća uz programska i financijska izvješća, kao i o dostavljanju pogrešnog financijskog izvješća, odnosno bilješki koje su njihov dio.


Odbor traži da se Kazališno vijeće očituje i o odgovornosti poslovne ravnateljice, intendanta, ali i vlastite odgovornosti zbog pogrešnog financijskog izvješća. Zaključci su to Odbora za kulturu, koji je, prema riječima predsjednika Zvonimira Peranića, htio o radu Kazališnog vijeća raspravljati s predstavnicima osnivača u tom tijelu, Nenadom Šegvićem, Snježanom Prijić Samaržijom i Danijelom Trinajstićem, ali su se oni ispričali i nisu došli na sjednicu.


Odbor je raspravljao i o javnim potrebama u kulturi i predlaganju programa. Uočili su da, iako je Grad Rijeka propisao normative o iznosima i kategorijima programa po djelatnosti kao i maksimalne postotke sufinanciranja, postoje programi čija su potraživanja programa veća od tih normativa, kao da su unutar iste kategorije, bez obzira na bodove, sufinancirani su programi u različitim postocima.
Tako isto ostvareni bodovi rezultiraju različitim postotkom sufinanciranja od traženih sredstava. Nadalje, neki bolji programi sufinanciraju se u postotku traženih sredstava kao da su u slabijoj kategoriji. U nekim programima dodijeljeni su bodovi viši od maksimalnih. S druge strane sufinanciraju se i programi koji nisu »prešli prag« – pojašnjava Peranić, dodajući da se osobito postavlja pitanje sufinanciranja programa EPK i kroz javne potrebe, kao i da je nejasno razgraničenje i kod manifestacija zbog čega će Odbor također predložiti amadmane na javne potrebe u kulturi za 2018. godinu.