Nimalo ugodno

Odbačene šprice, igle i ampule svakodnevni su prizor iz Uskog prolaza u centru Rijeke. Problem je, čini se, nerješiv

Bruna Matičić

Ulica Uski prolaz iza Riječkog nebodera gdje se nalazi Udruga Terra / Foto S. DRECHSLER

Ulica Uski prolaz iza Riječkog nebodera gdje se nalazi Udruga Terra / Foto S. DRECHSLER

Najteža i najružnija je situacija u samom središtu Rijeke, ispred Udruge Terra koja pomaže ovisnicima. Prostor, kažu u Terri, čiste svakoga dana na početku radnog vremena i kasnije po potrebi, no bezuspješno. Nažalost, puno bolje nije niti u drugim dijelovima gradaRIJEKA – Odbačeni ovisnički pribor, iskorištene igle i šprice, ali i ostali infektivni materijal, ampule, zaštitni poklopci igala i drugi otpad, nerijetki je prizor na koji se može naići u Ulici Uski prolaz u blizini Riječkog nebodera, odnosno samom centru grada Rijeke. Ovakav prizor, koji se može vidjeti i u drugim dijelovima grada, zasigurno nije nimalo ugodan te je zabrinjavajući i predstavlja zdravstveni rizik s obzirom na to da se nesavjesnim ostavljanjem narkomanskog pribora može ugroziti nečiji život.


Drop-in centar


Navedena problematika već je poznata građanima, nadležnim službama te gradskoj vlasti, a na stanje u ulici ukazala je i zabrinuta čitateljica koja je nedavno naišla na odbačene šprice i igle.


– U slijepoj ulici pokraj Riječkog nebodera nalazi se Udruga Terra i cijela ta ulica puna je narkomanskih igala i šprica, krvi i smeća, a jedna od šprica čak je i napunjena – istaknula je čitateljica te dodala kako navedeno predstavlja opasnost za zdravlje, posebno naglašavajući da je škola nedavno počela i da su djeca ponovno na ulici, zaključujući da bi ovom problemu zaista trebalo stati na kraj.


Prestrašan prizor u samom srcu grada / Snimila čitateljica

Prestrašan prizor u samom srcu grada / Snimila čitateljica
O navedenoj situaciji i pronađenom iskorištenom ovisničkom priboru obratili smo se direktno Udruzi Terra iz koje su komentirali da je njihova djelatnica prije nekoliko dana naišla na sličnu situaciju te pokupila i očistila površinu. Istaknuli su i da doista čine sve da iskorišteni pribor ne završi odbačen na javnim površinama.


– Ulica u kojoj drop-in centar djeluje čisti se svaki dan na početku radnog vremena te kasnije po potrebi. Korisnike Udruge redovito se informira kako nije poželjno da se okupljaju u ulici te ih se educira i potiče na odgovorno odlaganje korištenog pribora za injektiranje. No, valja napomenuti kako se u ulici okupljaju i osobe koji nisu naši korisnici. Prema tome, Udruga Terra čini sve što je u njenoj mogućnosti kako bi se smanjila količina odbačenog pribora za injektiranje na javnim površinama, no velika odgovornost stoji i na osobama koje takav pribor koriste – kazali su nam iz Udruge Terra.


Novi prostor za Udrugu Terra jedan od prioriteta

 


Kako nam kažu u Gradu Rijeci, pronalaženje novog i adekvatnog prostora za Udrugu Terra i dalje jedan od prioriteta.


– Cilj je pronaći prostor u užem centru grada koji će zadovoljiti potrebe Udruge i posebno njezinih korisnika, a da se pri tome izbjegnu situacije koje Udruga ima u sadašnjem prostoru, zaključili su iz gradske uprave. Do tada, ono što građani mogu učiniti u slučaju pronalaska odbačenog pribora za injektiranje droga jest da nikako ne uklanjaju sami taj otpad, već situaciju prijave nadležnim službama, policiji i Komunalnom redarstvu Grada Rijeke ili Udruzi Terra.

Smanjenje štete


Naime, Udruga Terra u ulici Uski prolaz više od 20 godina pruža psihosocijalnu podršku ovisnicima te provodi program smanjenja štete, u svijetu poznat pod nazivom Harm Reduction. Program smanjenja štete provodi se upravo kroz aktivnost zamjene igala te korisnici mogu dobiti sterilne šprice i igle i vratiti iskorištene, a osim prevencije epidemije HIV-a, AIDS-a i hepatitisa C, programom smanjenja štete direktno se utječe i na smanjenje količine infektivnog otpada na javnim površinama. Aktivnosti se, kažu iz Terre, provodi u sklopu dnevnog boravka za ovisnike (drop-in centra) koji je otvoren radnim danima od 10 do 17 sati, ali i na terenu, to jest na mjestima okupljanja ovisnika.


– Navedena mjesta se redovito obilaze, prikuplja se odbačeni infektivni otpad, zajedno s volonterima organiziramo i akcije čišćenja grada od odbačenog pribora, ali se i odazivamo na pozive građana, policije i komunalnog redarstva – istaknuli su iz Udruge.


O problematici u ulici Uski prolaz u našem smo listu pisali još u rujnu prošle godine kada su građani i vlasnici poslovnih subjekata koji stanuju i posluju na području u blizini Udruge Terra ukazali na učestalo nedolično ponašanje korisnika i odbačene igle od narkotika koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju. Osim njih, oglasio se tada i riječki gradski vijećnik Vedran Vivoda koji je Grad Rijeku upitao planira li se u suradnji s Udrugom Terra pronalaženje nove lokacije koja će biti prilagođena korisnicima usluga Udruge, ali koja neće narušavati život građana i poslovnih subjekata u blizini.


Grad Rijeka tada je kazao da je upoznat s problematikom u ulici Uski prolaz te u potpunosti razumije stanare ulice i vlasnike poslovnih subjekata. Međutim, mišljenja su da i sama pozicija ulice i njena okolica utječu na opisanu situaciju, budući da se nalazi u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora i kasina te trgovine koja je tada radila cijelu noć, a svi ti sadržaji određuju posjetitelje ulice.


Ampule odbačene u Uskoj ulici / Snimila čitateljica

Ampule odbačene u Uskoj ulici / Snimila čitateljica


Veliki napori


– Djelatnici Udruge Terra ulažu velike napore kako bi se korisnici držali osnovnih pravila ponašanja. Mnogi od njih to i čine, ali ima i onih koji to uporno odbijaju – napisali su tada iz gradske uprave te pojasnili su da je na prijašnje tužbe stanara Udruga reagirala tako što je skratila radno vrijeme do 17 sati, jer najveći problemi nastaju u kasnim poslijepodnevnim satima i navečer, ali i da je u tijeku pronalaženje drugog adekvatnog prostora za djelovanje Udruge Terra. Također, istaknuli su da, iako su svjesni da stanarima i vlasnicima poslovnih prostora neugodne situacije koje se događaju u njihovoj blizini izazivaju nelagodu i nesigurnost, upitno je hoće li izmještanjem Udruge Terra na drugu lokaciju biti riješen postojeći problem, jer se u ulici Uski prolaz često okupljaju i osobe koje ne koriste usluge ove Udruge.


Opasan infektivni otpad

Opasan infektivni otpad / Snimila čitateljica