Kanoćal

Damir Cupać: Od sirotinjskog Hudsona do bogataškog Hiltona

Damir Cupać

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Budući da je vladina rezidencija nedaleko od Hiltona, možda ne bi bilo loše da premijer Andrej Plenković stavi ručnik na rame i krene put Skaleta pa objasni koncesionaru da ljudima nitko ne može onemogućiti kupanje na plažiIma tomu više od 30 godina da je kupanje na potezu od Kantride, preko Bivija do Skaleta nalikovalo kupanju na rivijeri rijeke Hudson, koja je bila kupalište za ekipu iz stripa Alan Ford.


Upravo na toj rivijeri kupala se moja ekipa iz Braće Bačić, sirotinjske ulice u kojoj su stanove solidarnosti dobili šljakeri iz danas propalih riječkih firmi. Većina nas nije imala sreću da im starci imaju vile na moru ili da su im starci došli u Rijeku iz krajeva gdje none i bake, nonići i djedovi, imaju neku starinu. Većina nas je bila iz pasivnih krajeva. Ali zato je nama naša rivijera od današnjeg Morskog prasca do Preluka bila baš ono super, bez obzira na to što je svatko normalan bježao glavom bez obzira od mora koje je bilo više prljavo nego čisto. Nismo imali izbora, pješke bismo se spuštali iz Braće Bačić do Vile Nore pa na zapad, kako koji put.


Nisu nam trebale ni kreme za sunčanje jer je po površini mora plivala uvijek neka maščoba najgore vrste. Valjda su nam se tijela navikla pa nikomu nikada ništa nije bilo. Osobno sam se najviše volio kupati na Skaletama. Možda zbog stolova za stolni tenis, možda zbog toga što su tamo znale biti zgodne trebe, tko bi ga znao. Onda je krenula izgradnja kanalizacijskog sustava, kolektora i ostale infrastrukture koja je omogućila da more na zapadnoj riječkoj rivijeri postane čisto. Mogu posvjedočiti iz prve ruke da se prljavi Hudson pretvorio u mjesto prekrasno za kupanje pa je i sirotinja iz Braće Bačić mogla prežaliti to što im nitko u naslijeđe nije ostavio neku nekretninu blizu mora, a starci su se prestali bojati hoćemo li dobiti kakvu kožnu boleštinu nakon cjelodnevnog boravka u maščobi, fekalijama i radnom otpadu iz »3. maja« koji je plivao prema Opatiji.
I dalje sam odlazio na Skalete i zgražao se zbog toga što je Kostabela postala ruina, a napuštene zgrade okupljalište za polusvijet.


Grad Rijeka je godinama to zemljište prodavao bezuspješno. No nije mi sve to skupa toliko smetalo jer sam znao da je neka od plaža na tom potezu jedino mjesto gdje se čovjek može nadati da će naići pokojni Iške ili Smola pa će biti smijeha kada budu prepričavali događaje iz svojih ljetnih patrola zapadnom riječkom rivijerom. Da mi je netko tada rekao da će one napuštene zgrade zamijeniti Hilton, rekao bih mu da je skrenuo pameću i da se ode liječiti.


Hilton i naše sirotinjske plaže za one koji vuku korijene iz pasivnih krajeva teško da se mogu staviti u istu rečenicu. Kao što je bilo pomalo nevjerojatno da će uz Vilu Noru osvanuti plaža Ploče. Ali osvanula je. Kao što je tada ekipa iz Braće Bačić prvi put vidjela što znači krupni kapital. Plaža je dobila koncesionara, a koncesionaru je samo nebo bila granica pa je krenuo terorizirati kupače koji nisu htjeli unajmiti ležaljku. Digla se velika frka i na kraju je bahati koncesionar dobio košaricu. Jer, prema hrvatskim zakonima plaža je pomorsko dobro, a građane nitko nema pravo tjerati s pomorskog dobra. Odnosno, ne postoji privatna plaža.


Kada smo mislili da je to gradivo apsolvirano, krenula je ista priča s Hiltonom. Način na koji je krenuo u biznis nije nikako dobar. A krenuli su tako da izoliraju plažu ispod svog resorta za njihove goste. Unatoč koncesiji koju su dobili oni na to nemaju pravo. To im je odgovorilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Vlada Republike Hrvatske dala je trgovačkom društvu JTH Costabella d.o.o. koncesiju za predmetnu plažu. Odlukom o davanju koncesije dana je koncesionaru mogućnost ograđivanja plaže, ali ne i mogućnosti naplate ulaza. Razlog ograđivanja je prvenstveno zaštita objekata i opreme na pomorskom dobru, s obzirom na to da se radi o plaži visoke kategorije te da je takva mogućnost predviđena dokumentima prostornog uređenja Grada Rijeke.


Međutim, samim davanjem prava na ograđivanje ove plaže istu ne čini privatnom plažom, niti plažom namijenjenoj isključivo gostima hotela. Ova plaža jest i mora biti dostupna svim korisnicima jer je ogradom samo ograničen pristup plaži, ali ne i isključen, odgovorili su iz resornog ministarstva.


Dakle, građani Rijeke, uključujući svu sirotinju Braće Bačić i ovog svijeta, imate se pravo kupati na svakom dijelu zapadne riječke rivijere, uključujući i plažu ispod Hiltona. Ako vam to neki zaštitar ili bilo tko onemogući, zovite policiju jer ona mora zaštititi i vas i javno dobro Republike Hrvatske.


Budući da je vladina rezidencija nedaleko od Hiltona, možda ne bi bilo loše da premijer Andrej Plenković stavi ručnik na rame i krene put Skaleta pa objasni koncesionaru da ljudima nitko ne može onemogućiti kupanje na plaži.