Novo gradsko središte

Od poslovnih tornjeva do stambenih zgrada u zelenilu: Ovako bi trebala izgledati nova Rujevica

Bruna Matičić

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

​Riječ je o području koje se proteže na 40 hektara gradskog zemljišta i obuhvaća prostor iznad trgovačkog centra Interspar na istoku do Islamskog centra na zapaduRIJEKA – Predstavljanjem rezultata natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekunardnog gradskog središta Rujevica u Rijeci, učinjen je prvi korak prema razvoju i urbanizaciji Rujevice, jednog od rijetkih neurbaniziranih gradskih područja.


​Riječ je o području koje se proteže na 40 hektara gradskog zemljišta i obuhvaća prostor iznad trgovačkog centra Interspar na istoku do Islamskog centra na zapadu, a na kojem se, prema Generalnom urbanističkom planu grada, planira razvoj poslovnih, stambenih i drugih sadržaja.


– To je područje do sada ostalo neurbanizirano, ali s pojedinačnim zahvatima koji su bili strogo namjenski i relativno veliki kompleksi, poput nogometnog kampa. Međutim, radi se o vrlo vrijednom području, posebno s obzirom na to da se nalazi uz zaobilaznicu koja je prometne tokove pomaknula sjevernije od samog centra, a s obzirom na njegovu veličinu, vjerujemo da bi to područje moglo primiti sadržaje koje Rijeka teško može dobiti u samom središtu grada. Radi se o razvoju poslovnih sadržaja, koji su u ovoj neizgrađenoj zoni od samog početka i planirani Generalnim urbanističkim planom Grada Rijeke, kazao nam je pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.


Poduzetnički inkubatori
​Prema njegovim riječima, osnovni sadržaji ovoga prostora bit će upravo poslovni objekti i zgrade, a onda i stambeni objekti, kao i oni namijenjeni raznim djelatnostima koje bi doprinijele tome da prostor saživi i postane sekundarno gradsko središte. Kako objašnjava Škunca, pri urbanizaciji i gradnji ovakvih površina, odnosno novog dijela grada, mora se paziti da one budu dovoljno atraktivne i vibrantne kako bi privukle, ali i zadržale stanovništvo i potencijalne investitore i poslovne subjekte.


U tom smislu, na Rujevici je u planu izgradnja poslovnih objekata i tornjeva s uredskim prostorima za poduzetničke i informatičke inkubatore, ali i objekti za trgovačke sadržaje specijaliziranog tipa, poput onih za prodaju namještaja, bijele tehnike i sličnih, kojih u Rijeci nedostaje. Osim toga, na Rujevici je u planu i izgradnja stambenih sadržaja, i to obiteljskih zgrada i višestambenih objekata. Na području bi se, između ostaloga, smjestio i dječji vrtić te dom za umirovljenike kapaciteta do 200 osoba, jer su to sadržaji koji u gradu nisu dovoljno prostorno osigurani, ali i nova zgrada za medije, govori nam Škunca te naglašava da ovaj neizgrađeni dio grada, upravo zbog svoje veličine, ima ogroman potencijal.


Transformacija grada


– Naime, u skoroj budućnosti očekujemo da će zahvati kao što je marina Porto Baroš ili Zagrebačka obala transformirati Rijeku, te će ona zasigurno postati zanimljiva i poslovnim subjektima, a kako će Sekundarno gradsko središte Rujevica biti namijenjeno poslovnim sadržajima i stanovanju, vjerujemo da će taj prostor ispuniti ljudi i oživjeti ga, pojasnio je.


Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem po objavljenom javnom natječaju za izradu Sekundarnog gradskog središta Rujevica u Rijeci odabrao je pet arhitektonskih rješenja koja je nagradio novčanim sredstvima, a koja će poslužiti kao podloga za izradu urbanističkog plana uređenja. Najkvalitetnije i najprihvatljivije stručno rješenje dao je arhitekt Karlo Ugarković prema čijem se radu na Rujevici može izgraditi oko 100.000 četvornih metara stambenog sadržaja i 120.000 četvornih metara poslovnog prostora.


– Svaki od zaprimljenih i nagrađenih radova zanimljiv je na svoj način, ali može se osjetiti i razlika u njihovim rješenjima. Te razlike ujedno su i razlozi zašto smo se opredijelili za odabrani rad. Prvonagrađeni rad ima potencijal u realizaciji koji je vidljiv u nekoliko elemenata. Naime, on nije težio stvarati objekte s hibridnim poslovnim i stambenim sadržajima, iako ih ne onemogućuje. Također, dao je i jednu podjelu u strukturi. Posebno je označen dio strukture predviđen za poslovne namjene kao što su uredi, trgovine, specijalizirane trgovine, poduzetnički inkubatori smješteni u poslovnim tornjevima, ali i stambeni objekti do desetak etaža. Između stambenih objekata uvijek »uvlači« i urbano zelenilo, odnosno manje parkove, koji su jasno prikazani u rješenju, a naznačene su i tri velike zelene površine, odnosno veće parkove za rekreaciju namijenjene ne samo korisnicima ovog prostora, već i šireg područja.


Dvostruko kretanje


U arhitektonskom rješenju zanimljiv je i dvostruki sistem kretanja. Naime, svaki objekt povezan je pješačkom zonom, a paralelno je popraćen i prometnom mrežom. Svakako, ono što nam se učinilo kvalitetnim doprinosom jest to da autor nije bježao od ekoloških tema, te je unutar područja predvidio prostore koje je nazvao staklenicima, a namijenjeni su urbanoj poljoprivredi, a pozitivno je i to što je u obzir uzeo već postojeće objekte i u zoni gdje se trenutačno nalazi obiteljska izgradnja predložio dogradnju objekata tog tipa, dakle obiteljskih kuća, rekao je pročelnik Škunca detaljno analizirajući prvonagrađeno arhitektonsko rješenje.


Za kraj, pozitivnim je ocijenio što rješenje povezuje različite tipologije građevina, to jest visoke i niske zgrade poput obiteljskih zgrada, višestambenih objekata i poslovnih tornjeva, a jedan od budućih izazova bit će kako te situacije spojiti kroz urbanistički plan uređenja.


– U konačnici, cijelo rješenje sugerira samostalne parcele i objekte koji u sumi daju gotovo 250.000 četvornih metara. Odnosno, gledajući zahvat u cijelosti, radi se o velikom programu izgradnje, ali rješenje omogućava pojedinačnu izgradnju objekata, što je prihvatljivije za realizaciju, rekao je Škunca dodajući da je izgradnja Rujevice kao Sekundardnog gradskog središta veliki investicijski zahvat koji će se postepeno graditi kroz nekoliko desetljeća.


Sastanak s autorima


Kako bi se dalje moglo pristupiti pripremi i projektiranju ovog područja, Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem uskoro će krenuti u izradu Urbanističkog plana uređenja Rujevice. Odluku o njegovoj izradi Gradskom vijeću dostavit će već u ožujku, a urbanistički plan mogao bi biti gotov do kraja godine. Naravno, prije njegove izrade bit će održan sastanak s autorima pet nagrađenih radova na kojem će detaljno razraditi sva rješenja i dogovoriti određene obaveze izrade urbanističkog plana uređenja. Paralelno s tim, bit će organizirana i izložba pristiglih radova, kao i javna rasprava namijenjena stručnjacima i široj javnosti.


Ostalo malo prostora za novu izgradnju


– Prostor Rujevice jedno je od rijetkih područja u Rijeci koje nije urbanizirano i izgrađeno. Prostora za izgradnju ima još na Gornjoj Drenovi i području Turnja, koji predstavljaju veće neurbanizirane zone, ali i na području Brašćina i Pulca te vrlo malo na završetku Škurinja, i to je kraj. Prostora više nema, istaknuo je Škunca. Međutim, ističe da postoje dijelovi grada koji zaslužuju temeljitu rekonstrukciju i koji bi sigurno bili zanimljivi, kako stanovnicima tako i poslovnim ulagačima. To je potez uz Ulicu Milutina Barača koji još ima ostatke stare industrije, zatim područje Delte na koje bi se mogao proširiti postojeći centar grada, ali i područje Brajdice koje je trenutačno okupirano skladištima. Uz navedene, na istočnoj strani grada nalazi se vrijedan prostor za rekonstrukciju na prostoru nekadašnjeg Istravina na Vežici. Prostor ima pet hektara, ali njegov potencijal i značenje povećava se zbog susjednih prostora, novog KBC-a Rijeka i Sveučilišnog kampusa koji se razvija. Riječ je o ogromnom novom kompleksu o kojem bi se svakako trebalo razmišljati i njegovu namjenu prilagoditi okolini.


Karlo Ugarković: Bio je izazov osmisliti rješenje za tako veliko područje


Karlu Ugarkoviću, arhitektu prema čijem će urbanističko-arhitektonskom rješenju biti uređeno Sekundarno gradsko središte Rujevica i koji će za svoje idejno rješenje dobiti iznos od 96.000 kuna, ovo je prvi osvojeni natječaj.


– Izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja bila je dosta zahtjevna. Budući da je naglasak cjelokupnog obuhvata na poslovnim sadržajima, uz njih je bilo potrebno planirati i prateće stambene objekte, dok je raspisivaču glavni cilj bio disperzirati te sadržaje. Ipak, najveći problem bio je relativno strmi, odnosno kosi nagib terena, ali i činjenica da se područje sastoji od dva dijela koji nisu prometno povezani i dijeli ih brza prometnica. Područje zaista ima ogroman potencijal, ali s obzirom na ekonomske okolnosti, pitanje je koliko će trebati da se i jedna od mojih ideja ostvari. Svakako, dobiti prvu nagradu za mene je korak naprijed i veliki vjetar u leđa, rekao nam je Karlo Ugarković objasnivši da je, prije same izrade rješenja, došao u obilazak kako bi upoznao i proučio Rujevicu.


– Natječaj me privukao zbog ogromne količine neiskorištenog prostora i bio mi je izazov osmisliti rješenje za tako veliko područje. Naravno, imao sam nekoliko kombinacija tijekom izrade, a u jednom trenutku sam skoro i odustao. Sad mi je drago da sam bio uporan, zaključio je.