e-Građani

Od danas do 15. ožujka u Primorsko-goranskoj županiji počinje probni popis stanovništva

Sanja GašpertU sjedištu Županije održan je sastanak primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine s glavnom ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković. Razgovaralo se o pripremama za popis stanovništva koji bi trebao započeti 1. lipnja ove godine, a prethodno će se, u razdoblju od 1. do 15. ožujka, provesti probni popis.


Prema riječima ravnateljice Brković, cilj tog probnog popisa jest provjera pripremljenih metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka te se provodi u dvjema fazama. Prva faza jest faza samopopisivanja putem aplikacije e-Građani i ona traje od 1. do 7. ožujka, a druga je faza popisivanje na terenu koju će popisivači pomoću laptopa, a uz nadzor kontrolora, provoditi od 8. do 15. ožujka. Pored Primorsko-goranske županije, u istom će se periodu probni popis provoditi još i na području Splitsko-dalmatinske, Varaždinske, Osječko-baranjske županije i Grada Zagreba. U cijeloj Republici Hrvatskoj obuhvaćeno je oko pet tisuća kućanstava, odnosno oko trinaest tisuća osoba, koje su obavijest o uključivanju u probno popisivanje dobili na kućnu adresu.


Župan Zlatko Komadina pozvao je građane da se odazovu popisu i to prije svega samopopisivanjem preko elektroničkog upitnika u sustavu e-Građani. Sastanku su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat te Ljerka Sarić Radošević i Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku.