Novi rok

Od 20. kolovoza “lov” na srednjoškolske klupe: U srednjim školama 204 slobodna mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Na jesenskom roku slobodno je, primjerice, još samo jedno mjesto za zidara / Foto Arhiva NL

Na jesenskom roku slobodno je, primjerice, još samo jedno mjesto za zidara / Foto Arhiva NL

Mjesta ima u 13 škola, jer su čak u 18 srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji osmaši u ljetnom roku u cijelosti popunili upisne kvote, a škole su upisale 153 učenika više nego prošle godine 


RIJEKA – Za osmaše koji na ljetnom upisnom roku nisu uspjeli naći mjesto u srednjoškolskoj klupi, jesenji rok upisa u srednje škole počinje 20. kolovoza. Oni koji planiraju sudjelovati u jesenskom upisnom roku na umu moraju imati da je početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa istoga dana, 20. kolovoza, prijave škola koje zahtijevaju dodatne provjere gotove su 22. kolovoza, a te provjere održat će se dan kasnije.


Moguć i treći rok


U slučaju da je neki od podataka u sustavu upisa pogrešan učenici se na to mogu žaliti najkasnije do 24. kolovoza, a do tog će datuma u sustav biti uneseni rezultati popravnih ispita te će se s lista obrisati kandidati koji nisu zadovoljili sve preduvjete. Prijave obrazovnih programa u jesenskom roku završit će 25. kolovoza, kada će i započeti ispis prijavnica, dok će 27. kolovoza biti objavljene konačne ljestvice poretka.
Ranijih godina provodio se i naknadni, treći rok upisa u srednje škole, a broj slobodnih mjesta nakon provedbe jesenskog roka bit će objavljen 1. rujna.


Nakon ljetnog upisnog roka u srednjim školama Primorsko-goranske županije ostala su slobodna još 204 upisna mjesta, i to u 13 škola, jer su u čak 18 srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji osmaši u ljetnom roku u cijelosti popunili upisne kvote. Škole su upisale čak 153 učenika više nego lani, što je povećanje od šest posto, a ukupno je u srednjoškolskim klupama mjesto našlo 2.410 osmaša.


Tako će na jesenjem roku svoja vrata za osmaše otvoriti Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova koja čeka još 23 učenika, Ekonomska škola Mije Mirkovića koja ima 8 slobodnih upisnih mjesta, ali samo za učenike s teškoćama u razvoju, Srednja talijanska škola s 13 mjesta u gimnazijskom programu, Graditeljska škola za industriju i obrt sa 7 mjesta, a riječ je o mjestima za jednog budućeg zidara i 6 autolakirera te Ugostiteljska škola Opatija s 2 mjesta, i to samo za program mesar. Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk, i to 15, u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj koja može upisati još 31 učenika, dok Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab čeka još 21 budućeg srednjoškolca, Željeznička tehnička škola Moravice njih 16, Srednja škola Delnice 26, Srednja škola »Vladimir Nazor« Čabar 15, Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica 8, a Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića može primiti još 17 učenika.


Slobodna mjesta

 


Glazbena škola »I. M. Ronjgov«        –        23 mjesta


Ekonomska škola M. Mirkovića        –        8 mjesta


Srednja talijanska škola        –        13 mjesta


Graditeljska škola za industriju i obrt        –        7 mjesta


Obrtnička škola Opatija        –        2 mjesta


SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk        –        15 mjesta


SŠ Ambroza Haračić Mali Lošinj        –        31 mjesto


SŠ Markatuna de Dominisa Rab        –        21 mjesto


Željeznička tehnička škola Moravice        –        16 mjesta


SŠ Delnice        –        28 mjesta


SŠ »Vladimir Nazor« Čabar        –        15 mjesta


SŠ Dr. Antuna Barca Crikvenica        –        8 mjesta


SŠ A. LJ. Adamića        –        17 mjesta

Izvanredni rezultati


Najveće iznenađenje ovogodišnjih upisa su obrtnički programi čija je upisna kvota na ljetnom roku upisa popunjena 90 posto, što je 29 posto više upisanih učenika u obrtničke programe nego lani, dok je u četverogodišnjim i petogodišnjim strukovnim programima nakon ljetnog roka zabilježena popunjenost upisne kvote od 96 posto, što je 5 posto više nego lani.


Strukovni programi na području Rijeke popunjeni su 99 posto, a izvanredne rezultate upisa nakon dugo godina ostvarile su Trgovačka i tekstilna škola, Ugostiteljska škola Opatija, Obrtnička škola Opatija, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Drvodjeljska i strojarska škola te Graditeljska škola za industriju i obrt. Od tih škola Trgovačka i tekstilna škola, Ugostiteljska škola Opatija, Strojarska te Drvodjeljska i tehnička škola zbog popunjenosti kvote neće provesti jesenski rok upisa, a jesenskog roka neće biti ni u svim gimnazijama, odnosno u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Gimnaziji Eugena Kumičića te Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji.


Iznad 90 posto


Za buduće srednjoškolce na jesenjem roku vrata neće otvoriti ni Medicinska škola, Prirodoslovna i grafička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnička škola, Građevinska tehnička škola, Pomorska škola Bakar, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Prometna škola te Elektrotehnička i industrijska škola. Popunjeni su i gimnazijski programi u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Srednjoj školi Dr. Antuna Barca Crikvenica te u Srednjoj talijanskoj školi u kojoj je popunjen program jezične gimnazije. Pojedine škole imaju vrlo dobru popunjenost upisne kvote, iznad 90 posto. Tako Obrtnička škola Opatija ima popunjeno 98 posto kvote, Ekonomska škola Mije Mirkovića 94 posto, a slobodnih mjesta je ostalo samo u programima za učenike s teškoćama u razvoju. Među dobru popunjenost, od 91 posto, ubraja se i Srednja škola Dr. Antuna Barca Crikvenica.