Skupština na Trsatu

Obrtnička komora PGŽ-a: Donacija školama, podjela majstorskih diploma

Vladimir Mrvoš

Po 2.000 eura s Bala obrtnika dobile tri škole / Foto V. MRVOŠ

Po 2.000 eura s Bala obrtnika dobile tri škole / Foto V. MRVOŠ

Predsjednik Obrtničke komore Emil Priskić zahvalio je pokroviteljima Bala obrtnika na iskazanoj podršci, ističući pritom važnost njihovog interesa za razvoj obrtništva i promociju obrtničkih zanimanja 


RIJEKA – U Hrvatskoj čitaonici na Trsatu održana je Skupština Obrtničke komore PGŽ-a, u sklopu koje su obrtničkim školama predana sredstva prikupljena na Balu obrtnika. Predsjednik Obrtničke komore Emil Priskić zahvalio je pokroviteljima Bala obrtnika na iskazanoj podršci, ističući pritom važnost njihovog interesa za razvoj obrtništva i promociju obrtničkih zanimanja.


Obrtnicima je jedan od većih problema nedostatak kvalitetnog stručnog kadra, naročito zbog toga što se mladi sve teže odlučuju za obrtnička zanimanja. U cilju popularizacije takvih zanimanja, ali i s dosadašnjom dobrom suradnjom sa stručnim školama, predsjednik Obrtničke komore Priskić potpisao je ugovore o donaciji s Alenom Panićem, ravnateljem Drvodjeljske i strojarske škole Rijeka, Loredanom Grdinić, ravnateljicom Obrtničke škole Opatija i Slađanom Srkoć, ravnateljicom Srednje škole Delnice. Tom prilikom ravnatelji škola zahvalili su na donaciji, ali i dosadašnjoj i budućoj uskoj suradnji s Obrtničkom komorom, jer praktičnom nastavom kod obrtnika učenici puno lakše ulaze u svijet rada i svoje struke.
Oni učenici koji su završili svoje školovanje, daljnjim usavršavanjem došli su i do majstorskih zvanja. Tako je u okviru svečanosti dodijeljena i majstorska diploma Borisu Šopu te potvrde o položenom majstorskom ispitu kandidatima koji su ispit položili u prethodnom razdoblju. To su Monika Colnar, Kristina Domijan, Ajetulah Hajdari, Jelena Linardić, Jasmin Husaković, Miljenko Kosanović, Carlo Simonetti i Leon Balzani Štroligo. Majstorski ispiti su državno priznati ispiti koji omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika te stjecanje licencije za prijem naučnika na naukovanje.