Dani odluke

Kako riješiti pat poziciju u Gradskom vijeću Rijeke? Filipovićev koalicijski potencijal daleko je veći od Štimčevog

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pobijedi li Štimac u drugom krugu, shvatit će vrlo brzo da je riječ o Pirovoj pobjedi i da bez većine u predstavničkom tijelu može samo lupati glavom o zid i pjevati onu »Što je meni ovo trebalo«Kandidat nezavisne liste Da štima grad, Davor Štimac, koji je ušao u drugi krug izbora za riječkoga gradonačelnika, slavio je jučer u šatoru 16,1 posto glasova birača, dok je kandidat SDP-a za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović dobio povjerenje 30,25 posto birača koji su opet izašli na izbore u malom broju, njih 37,6 posto, i pri tom nije pokazivao znake euforije.


Iza njih su ostali kandidat HDZ-a Josip Ostrogović s 14,11 posto, kandidat Mosta Marin Miletić 11,3 posto, kandidat PGS-a Nikola Ivaniš koji je osvojio 11,1 posto, a ispod pet posto su ostali kandidat Možemo Rijeka Nebojša Zelič, kandidatkinja Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, kandidat Akcije mladih Vedran Vivoda, kandidat Bure Hrvoje Burić te nezavisni kandidat Antun Antunović Lino.


Štimčeva euforija iz izborne noći nastavila se i u postizbornom danu na konferenciji za novinare koja je sazvana u šatoru koji je postavljen na Gatu Karoline Riječke.
On je uvjeren da će pobijediti u drugom krugu, a to pojašnjava činjenicom da je 70 posto birača protiv načina na koji vodi grad aktualna SDP-ova vlast, iako nije jasna ta Štimčeva matematika koja je više lista njegovih dobrih želja nego stvarnost.


Štimac ignorira činjenicu da je jedan od kandidata za gradonačelnika bio i PGS-ovac Nikola Ivaniš koji je dobio 11 posto glasova, a budući da je aktualni zamjenik gradonačelnika, teško je vjerovati da će se ti glasovi automatizmom pribrojiti Štimcu.


Ignoriranje činjenica


Kao što ignorira i činjenicu da je preko 60 posto birača ostalo kod kuće, a njegovom logikom bi se dalo zaključiti da je riječ o ljudima koji su zadovoljni načinom na koji se vodi grad. No, pravo je Davora Štimca da vjeruje i očekuje izbornu pobjedu u drugom krugu zbog promjena koje nudi.


Ipak, neshvatljivo je da Štimca uopće ne zanima trenutni odnos snaga u riječkom Gradskom vijeću pa on ne želi ni odgovarati na legitimno pitanje s kim će njegova lista koja je dobila četiri vijećnika surađivati kako bi došla do većine u predstavničkom tijelu bez koje Štimac, ako postane gradonačelnik u drugom krugu, može zaboraviti na bilo kakve promjene jer će doći do političke nestabilnosti koja bi mogla rezultirati ponovljenim izborima.


Marko Filipović i Davor Štimac / Foto Vedran Karuza


Naime, SDP-ova lista dobila je najviše glasova, 28,05 posto, što znači da će imati 10 vijećnika od njih 31 koliko broji po novom riječko predstavničko tijelo. Riječ je o Marku Filipoviću, Sandri Krpan, Željku Jovanoviću, Ljiljani Cvjetović, Petri Karanikić, Petru Petriniću, Tajani Masovčić, Ivani Prici, Dušku Milovanoviću i Nadji Poropat.


Druga stranka po snazi je HDZ koji je osvojio 16,30 posto glasova, što znači šest mandata: Josip Ostrogović, Alen Ružić, Štefica Jagić Rađa, Željka Matković, Danijel Imgrund i Adrijano Rogić. Treća politička snaga u riječkom Gradskom vijeću je nezavisna lista Da štima grad (11,11 posto) koja će imati četiri vijećnika: Davor Štimac, Iva Rinčić, Marin Račić i Maša Magzan.


Most je osvojio 10,38 posto glasova i isto četiri mandata: Marin Miletić, Petra Mandić, Aleksandar-Saša Milaković i Sabina Marov. Slijedi PGS koji je sa 8,62 posto dobio tri vijećnika: Nikola Ivaniš, Tea Mičić Badurina i Ana Trošelj. Možemo! Rijeka, politička platforma koja je prvi put izašla na izbore, dobila je povjerenje 7,64 posto birača, odnosno dva vijećnika: Nebojša Zelič i Iva Davorija, a dva vijećnika s osvojenih 5,58 posto imat će i koalicija Akcija mladih-Unija Kvarnera: Vedran Vivoda i Robert Salečić.


Komplicirana situacija


Za razliku od Štimca, kandidat SDP-a Marko Filipović i te kako je svjestan kao aktualni zamjenik gradonačelnika koliko je bitno imati stabilnu većinu u gradskom parlamentu.


Svjedočio je prije četiri godine nestabilnoj političkoj situaciji u Gradskom vijeću kada je gradonačelnik Vojko Obersnel na prvih nekoliko sjednica izgubio većinu u Gradskom vijeću, a prvi proračun je prošao kroz ušicu igle i malo je nedostajalo da se ide na nove izbore.


Filipović je najavio pregovore sa svima od centra, preko lijevog centra do ljevice i ako u njima uspije, mogao bi računati, dobije li izbore u drugom krugu, na sigurnu podršku 15 vijećnika, 10 vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera, tri glasa PGS-a i dva glasa Možemo.


Možda i na dva vijećnika Akcije mladih, iako je to u ovom trenutku teško očekivati, budući da je Akcija mladih u protekle četiri godine bila u oporbenoj poziciji. Ako bi Akcija mladih podržala lijevi blok, Filipović bi u tom slučaju imao stabilnu većinu i mogao bi u miru provoditi što je zamislio kao novi ritam grada.


Kod Štimca je situacija kompliciranija. On se ideološki ne želi izjašnjavati, svoj svjetonazor određuje kao građanski, a kada bi se to prevodilo političkim rječnikom, moglo bi se reći da je riječ o političkom centru.


Štimac ne može računati ni na podršku SDP-a ni PGS-a, a najvjerojatnije ni na podršku Možemo. Zbog toga mu za većinu u slučaju njegove izborne pobjede treba ili suradnja s HDZ-ovih šest vijećnika, ili s Mostovih četiri, a navjerojatnije i s jednima i drugima.


Nikome nije lako


U takvom političkom trokutu teško je zamisliti SDP, PGS ili Možemo, ali i Akciju mladih. U ovom trenutku riječ je o pat poziciji, ali koalicijski potencijal Marka Filipovića puno je veći za rješavanje te situacije od koalicijskog potencijala Davora Štimca.


Kandidat SDP-a je i te kako svjestan koliko je ta postizborna kombinatorika važna, dok kandidat nezavisne liste Davor Štimac ili ne shvaća važnost sastavljanja većine, što nije dobro, ili ne shvaća način na koji funkcionira izvršna i predstavnička vlast na lokalnoj razini, što isto tako nije dobro, ili skriva svoj svjetonazor kako bi pokrio što veći politički spektar i u prvom i u drugom krugu i na taj način osvojio izbore.


To je legitimna politička taktika koju je u hrvatsku politiku unio Most koji se odbijao izjašnjavati o ideološkim pitanjima, ali danas je svima jasno da je riječ o stranci koja je na poziciji desnog centra, a po mnogim pitanjima i desnije, a za što je dokaz Mostov kandidat za riječkoga gradonačelnika Marin Miletić.


Pobijedi li Štimac, shvatit će vrlo brzo da je riječ o Pirovoj pobjedi i da bez većine u predstavničkom tijelu može samo lupati glavom u zid i pjevati onu »Što je meni ovo trebalo« kada bude sjedio na beskonačnim sjednicama Gradskoga vijeća na kojima neće prolaziti njegovi prijedlozi i odluke.


A neće biti lako ni Filipoviću udarati novi ritam grada, ali za razliku od Štimca, on to barem shvaća.


Mandati u gradskom vijeću


SDP                    10


HDZ                     6


Da štima grad    4


Most                    4


PGS                     3


Možemo             2


AM-UK               2


Bez čestitke suparnicima


I da, Marko Filipović je čestitao svim protukandidatima na izbornom rezultatu koji su postigli, dok se toga Davor Štimac nije sjetio.


Upravo se na taj način grade mostovi, a ne isforsiranom euforijom zbog ostvarenog drugog mjesta na izborima za gradonačelnika i trećeg mjesta kada je riječ o izborima za Gradsko vijeće.


Bez jasne poruke Štimčevih protukandidata biračima da ga podrže, teško može bivši ravnatelj riječkoga KBC-a računati na izbornu pobjedu jer će izlaznost biti još manja nego u prvom krugu.


I tu je ključno kako će se odrediti birači HDZ-a, a koliko vidimo, Štimac ne traži, barem ne javno, podršku Jadranskoga trga 1 u drugom krugu.