Adaptacija

Obnovljeno prihvatilište za beskućnike: Ruže sv. Franje dobile novo lice

Mirjana Grce

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Trećina troškova podmirena je iz donacije Ine, ostalo je platila Riječka nadbiskupija. Keramiku su postavili učenici Graditeljske škole za industriju i obrt – budući keramičari, zajedno s profesoricom Alenkom BakarčićRIJEKA – Riječko prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje, smješteno ispod dijela crkve sv. Romualda i svih svetih na Kozali, uspjelo je tijekom posljednjih pet mjeseci temeljito adaptirati većinu svojih prostorija – kupaonicu, manju mušku spavaonicu i dnevni boravak. Bili su to prostori silno pogođeni vlagom zbog prodiranja vode izvana, što je s vremenom utjecalo i na sve ostale prostorije.


– Otučeni su zidovi, postavljena je hidroizolacija i ventilacija, novi knauf, u cijelosti je adaptirana kupaonica. Za sve stručne radove i potreban materijal utrošeno je oko 50 tisuća kuna. Oko jednu trećinu troškova podmirili smo iz donacije Ine, a ostalo je platila Riječka nadbiskupija. Završne radove u kupaonici, odnosno postavljanje keramike, učinili su učenici riječke Graditeljske škole za industriju i obrt – budući keramičari, zajedno sa svojom profesoricom Alenkom Bakarčić. Radili su u sklopu svoje prakse i sve odradili volonterski, i to odlično. U nekim su radovima, poput dletanja, žbukanja, farbanja i čišćenja pomagali korisnici prihvatilišta i osuđenici na rad za opće dobro koje su u prihvatilište uputili Ured za probaciju i Prekršajni sud u Rijeci. I sad imamo četvero osuđenika na radu za opće dobro, a zaduženja su im uređivanje okoliša i vrta, kao i neki tekući poslovi u prihvatilištu, objasnila je Slađana Tuftan, stručna djelatnica Ruža sv. Franje.Korisnici Prihvatilišta Ruže sv. Franje rado pomažu građanima u uređivanju okućnica, spremanju drva, drvarnica i sličnim poslovima.– To je za njih dobro jer se osjećaju bolje i korisno, i žele biti bar nekako radno angažirani, dok ne nađu redovan posao, poručuje slađana Tuftan. Građani koji trebaju takve usluge mogu se prihvatilištu javiti na tel. 099 454 6923.
U ovom prostorno nevelikom prihvatilištu, kapaciteta 14 osoba, koje je prije gotovo 12 godina pokrenuo te i danas vodi Franjevački svjetovni red s Trsata – boravak je sada puno ugodniji. Nema više prokišnjava i više ne smrdi na vlagu. Iz Franjevačkog svjetovnog reda o toj adaptaciji dodaju da Ruže sv. Franje još čekaju odgovor od PGŽ-a za donaciju za opremanje dnevnog boravka i kuhinje prihvatilišta novim namještajem.


– Zahvalni smo svim donatorima, Ministarstvu koje nas podupire, kao i svim građanima koji prate i pomažu naš rad. Npr. nedavno se pokvario hladnjak prihvatilišta; jedan svećenik je to objavio na društvenoj mreži, i vrlo brzo se javila jedna gospođa i kupila nam novi hladnjak – poručuje Tuftan.