SRC Mlaka

Obnovljeno igralište: Rekreativci i sportaši opet mogu igrati tenis na Mlaki

Sanja Gašpert

Foto: M: LEVAK

Foto: M: LEVAK

Teniski će se teren tijekom ljeta moći koristiti radnim danima od 16 do 22 sata, a kasnije i češće. Cijena sata korištenja je 40 kuna, odnosno 50 kuna uz rasvjetu, a termini se mogu rezervirati već od danasRIJEKA – U sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Mlaka jučer je predstavljeno obnovljeno tenisko igralište koje će prvenstveno biti na raspolaganju rekreativcima. Kako je prigodom predstavljanja kazao riječki gradonačelnik Marko Filipović, SRC Mlaka izgrađen je prije punih pedeset godina, 1971. godine, ali je još uvijek u funkciji te dio njegovih prostora koristi i Kuglački klub Mlaka, jedan od najtrofejnijih u Rijeci.


Nastavak ulaganja


– Cilj uređenja teniskog terena u sklopu SRC-a Mlaka je omogućiti korištenje terena što većem broju građana koji se tenisom bave rekreativno te će odsada, uz članove Tenis kluba Wimbledone, veći broj rekreativaca moći igrati na jednom od najkvalitetnijih teniskih terena u Rijeci. Taj će novi teren doprinijeti razvoju sporta i rekreacije. Njegova je obnova započela u lipnju 2021. godine, a uključila je pripremne radove na sanaciji podloge, radove na čišćenju terena od korova, obnavljanje postojeće podloge, iskope i betoniranje stupova za teniske mreže, dobavu i ugradnju umjetne trave i kvarcnog pijeska, popravak zaštitne ograde te ličenje zidova i ograde. Vrijednost obnove i uređenja terena iznosi 350 tisuća kuna, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući kako Grad Rijeka nastavlja s ulaganjima u terenima s umjetnom travom na nogometnim igralištima.


Sportsko-rekreacijskim centrom Mlaka danas upravlja TD Rijeka sport, čiji je direktor Igor Butorac kazao kako je teniski teren na Mlaki jedan od deset najsuvremenijih takvog tipa u Hrvatskoj.
– Svi zainteresirani građani moći će koristiti teniski teren tijekom ljetnog perioda radnim danima od 16 do 22 sata, a kada završe godišnji odmori, pojačat ćemo termine. Cijena jednog sata korištenja terena je 40 kuna, odnosno 50 kuna ako se koristi rasvjeta.
Termine korištenja teniskog igrališta građani mogu rezervirati već od ovog utorka putem internetske stranice Rijeka sporta, kazao je Butorac. Glavni dio objekta SRC Mlaka, čija bruto tlocrtna površina građevine iznosi 1.750 m², čine kuglana, mala dvorana i tenis igralište, a pomoćni prostori su svlačionice, uredske prostorije i kotlovnica. Gledalište SRC-a Mlaka ima 150 sjedećih mjesta. U SRC-u Mlaka osim tenisa, moguće je trenirati i karate, wushu te kuglanje.


Marko Filipović / Foto: M. LEVAK

Marko Filipović / Foto: M. LEVAK


Lijepi podaci


Podsjetimo, upravo je kuglana SRC Mlaka domaći teren najtrofejnijim riječkim ženskim ekipama kuglačkih klubova Rijeka i Mlaka. SRC Mlaka ima približno petnaest tisuća ulaza korisnika godišnje. Godine 2019. u sportskim objektima kojima upravlja TD Rijeka sport zabilježena su 807.282 ulaza sportaša i rekreativaca. Tijekom prošle, 2020. godine, unatoč brojnim ograničenjima korištenja sportskih objekata zbog pandemije COVID-19, u sportskim objektima TD Rijeka sporta zabilježen je 511.901 ulaz sportaša i rekreativaca. Prema podacima TD-a Rijeka sporta, rekreativci u Rijeci najviše koriste Otvoreno igralište Kampus na Trsatu i Bazene Kantrida.


Grad Rijeka brine se o oko 40 objekata sporta i tehničke kulture osiguravajući time sve potrebne uvjete za provedbu programa sporta. Sredstva za upravljanje i održavanje objekata djelomično osigurava TD Rijeka sport kroz vlastitu djelatnost, a preostala potrebna sredstva osiguravaju se proračunom Grada Rijeke. Od 2000. do 2020. godine Grad Rijeka je u izgradnju sportskih objekata uložio više od 370 milijuna kuna, odnosno čak 13 puta više nego u razdoblju od 1997. do 2000. godine.