Predstavljena javnosti

Obnovljena povijesna riječka vodosprema Vidikovac

Hina

Foto KD ViK

Foto KD ViK

Vodosprema, izgrađena 1914. godine, zapremine je 1500 prostornih metara te i danas oprskrbljuje vodom područja Sušaka i Bulevarda.Obnovljena povijesna vodosprema Vidikovac na Sušaku u Rijeci, u čiju obnovu je uloženo 885 tisuća kuna, predstavljena je javnosti u utorak.


Ovime je okončan četverogodišnji projekt sanacije stoljetnih povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“, pri čemu su, uz vodospremu Vidikovac, obnovljene vodospreme Pećine, Podvežica i prekidna komora Križ, s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.

O obavljenim radovima i vrijednosti tog projekta govorili su rjiečki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.


Vodosprema Vidikovac je monumentalna građevina vodno-komunalne arhitekture izgrađena u stilu visokog historicizma i manirizma, S njezine terase, dostupne građanima, pruža se izvrstan pogled na Deltu i Kvarner.Vodosprema, izgrađena 1914. godine, zapremine je 1500 prostornih metara te i danas oprskrbljuje vodom područja Sušaka i Bulevarda.


Obnovu pročelja i druge građevinske radove je obavila tvrtka Zanatoprema iz Rijeke. Sanirana je oštećena betonska konstrukcija vidikovca i pergole nad njim, postavljena nova ulazna vrata i sanirana oštećenja na pročelju. Obnova je obavljena u skladu s pravilima Konzervatorskog odjela u Rijeci.Tvrtka Vodovod i kanalizacija će 2. srpnja navečer organizirati audio-vizualno događanje u suradnji s pulskim umjetničkim kolektivom Visualia Group, kako bi predstavila građanima ovu povijesnu vodospremu, najavljeno je.