DONESENA ODLUKA

Objavljeni dobitnici najveće državne nagrade za ‘22., »Faust Vrančić« Zajednici tehničke kulture PGŽ-a

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ministarstvo znanosti i obrazovanja godišnje do pet nagrada dodjeljuje udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama, a upravo u toj kategoriji nagrađena je Zajednica tehničke kulture PGŽ-a koja ima 36 aktivnih članicaRIJEKA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture »Faust Vrančić« za prošlu godinu, a među laureatima je i Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije.


Bogata aktivnost


Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture. Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama, a upravo u toj kategoriji nagrađena je i Zajednica tehničke kulture koja ima 36 aktivnih članica.


Svojim upravljačkim tijelima u prošloj godini Zajednica je na inovativan način ostvarila suradnju s nizom partnerskih organizacija, omogućivši tako razvoj kapaciteta nacionalnog saveza brodomaketara Hrvatskog saveza brodomaketara. U 2022. godini posebice se ističe doprinos u provedbi projekta Hrvatskog saveza brodomaketara »Kuća brodova« kojim je ostvaren vlastiti prostor i stvoren jedinstveni centar brodomaketarstva i brodomodelarstva. Zajednica tehničke kulture je bila jedan od nositelja izrade strategije razvoja tehničke kulture Primorsko-goranske županije od 2022. do 2027. godine. Zajednica je provela program »Umrežimo s(v)e« koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za udruge za dodatno obrazovanje, razvijanje i promicanje tehničke kulture u podzastupljenoj regiji Primorsko-goranske županije. Program je proveden u osnovnim školama u Skradu i Vrbovskom, a održano je 19 radionica sa 175 polaznika. Također, izrađen je i priručnik za programiranje radi lakšeg svladavanja programa radionica. Takoder je 2022. godine proveden program »Mobilna škola tehničkih aktivnosti« u kojem je odrađeno ukupno 67 radionica za 1.483 korisnika. Programi su se izvodili u osnovnim školama u Krku, Puntu, Baski, Čabru, Delnicama, Crikvenici, Jadranovu, Selcu, Bribiru, Novom Vinodolskom te Rijeci, s vrlo atraktivnim sadržajima: programiranje u programskim jezicima Scratch i Canva, 3D modeliranje i printanje, 3D olovke, zrakoplovno modelarstvo, dronovi i upravljanje, elektronika, robotika. Uz učenike kao volonteri sudjelovali su i njihovi nastavnici.


Brojne medalje
Zajednica tehničke kulture PGŽ-a održava cjelogodišnji program popularizacije, cjeloživotnog obrazovanja i suradnje članicama te brojne aktivnosti – cjeloživotno obrazovanje učitelja tehničke kulture, volontera zaposlenih djelatnika u tehničkoj kulturi na području Primorsko-goranske županije. Zajednica je bila aktivna i u drugim oblicima promicanja sadržaja tehničke kulture, posebice u popularizaciji STEM područja inovacijama, a na nacionalnim izložbama inovacija osvojeno je ukupno 38 medalja. U svim oblicima aktivnosti koje je Zajednica provela u prošloj godini sudjelovala su 1.984 polaznika i volontera, među kojima su učenici, studenti, nastavnici te umirovljenici.


ZTK PGŽ 50+


Posebice je dobro bio prihvaćen program ZTK PGŽ 50+ za informatičko osposobljavanje osoba starije dobi. Program je proveden u suradnji s gradovima Bakrom i Kastvom te općinom Omišalj. Radi što lakšeg svladavanja ove tematike izrađen je virtualni priručnik »Prozor u digitalni svijet« prilagođen starijim korisnicima koji se prvi put susreću s računalom, internetom, mobitelom i društvenim mrežama. Uz ove radionice, ugovorene su i provedene brojne radionice u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Kostreni te Kraljevici.