Opuštajuća atmosfera

Obišli smo riječke parkove, jedine prave ljetne oaze hlada u gradu. Vole ih i – strani turisti

Marko Dobrecović

Američki turisti uživaju u Rijeci - Brad, Cole, Emily i Eva / Foto Marko Gracin

Američki turisti uživaju u Rijeci - Brad, Cole, Emily i Eva / Foto Marko Gracin

Park je sjajno mjesto za obavljanje jutarnje rutine šetanja ljubimca, u parku se može vježbati na tratini ili na nekoj od mnogih sprava. Djeci su parkovi omiljena mjesta za igranje, a nešto stariji posjetitelji parka u njemu vole čitati, prirediti piknik ili jednostavno se odmarati u hladu 


 


RIJEKA – »Vi ste poslijepodne i predah jednog dana, jer sigurni su vaši zidovi od grana« – tako je o parkovima pjevala Tereza Kesovija, a te zelene oaze i u ljetnim mjesecima privlače građane, turiste i šetače pasa koji u »nenametljivim tihim gnijezdima provode mirne sate hlada.«


Jadranka, Beti i Gita
Ljetne žege i vrućine mnoge od nas pozivaju da se rashladimo u moru, no prava opuštajuća atmosfera krije se u riječkim parkovima. Parkovi udobnost zelenila nude u svako doba dana, no najposjećeniji su u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Park je sjajno mjesto za obavljanje jutarnje rutine šetanja svog ljubimca, u parku se može vježbati na tratini ili na nekoj od mnogih sprava za vježbanje. Djeci su parkovi omiljena mjesta za igranje raznih igara, a nešto stariji posjetitelji parka u njemu vole čitati, prirediti piknik ili jednostavno se odmarati u hladu. Odlazak u park Mlaka jutarnja je rutina umirovljene profesorice Jadranke kojoj društvu prave Beti i Gita.


Pavica Štimac i Jadranka Cvetkovska sa svojim pekinezerima u parku Mlaka / Foto Marko GRACIN

Pavica Štimac i Jadranka Cvetkovska sa svojim pekinezerima u parku Mlaka / Foto Marko GRACIN


– Svako jutro sam u parku sa svojim udomljenim pekinezericama. Beti, Gita i ja uživamo u hladovini. Park je čist i lijepo uređen. Park Mlaka je najveći park u ovom dijelu grada; proteže se skroz do Vukovarske ulice, no ja se najviše držim ovog »prizemlja.« Platane su prekrasne, čine veliki hlad. Drago mi je vidjeti da se košnja trave čini sve učestalije, opisuje Jadranka Cvetkovska koja je dugi niz godina vjerna parku na Mlaki.


Mlaka je jednako voljena kod dvonožaca i četveronožaca. Šetači pasa i njihovi ljubimci viđeni su duž cijele površine parka, a ona je zaista velika. Vinkovčanka Tinka velik dio dana provodi upravo u tom gradskom parku, a sve zahvaljujući svojoj maloj border collici Eli.


– Moja Eli je štene, stoga u ovom parku svakodnevno provodimo puna dva sata i ujutro i navečer. Obiđemo sve dijelove parka. Eli je već pronašla prijatelje, a ja komuniciram s ostalim posjetiteljima parka. Volim se šetati parkom, a voli i Eli, pogotovo ljeti kada je lijepo vrijeme. Nakon šetnje parkom, odvest ću Eli na plažu za pse. Navodno se ne boji vode, rekla je Tinka Albertović.


Vole šetnje parkom - borderica Eli i vlasnica - Tinka Albertović / Foto Marko Gracin

Vole šetnje parkom – borderica Eli i vlasnica – Tinka Albertović / Foto Marko Gracin


Sam centar grada ne obiluje zelenim površinama. Jedan od poznatijih parkova u centru Rijeke je zasigurno Kazališni park. Smješten pokraj gradske tržnice, Kazališni park je vrlo frekventno mjesto u Rijeci, a kada tome dodamo da nema puno velikih stabala i prostranih tratina, taj park možda i nije prvi izbor kada je riječ o odabiru mirnog mjesta za opuštanje. Prometan je i nalazi se uz glavnu prometnicu, no sve to ide u prilog njegovoj urbanosti.


Pod budnim Zajčevim okom


Nadomak parka nalazi se poznata fontana, a posjetitelje na oku uvijek ima Ivan pl. Zajc koji ih gleda s visoka. U Kazališni park po dnevnu dozu predaha vole svratiti svi koji su se nešto ranije na tržnici naoružali brojnim svježim namirnicama. Osim namirnica i putnika namjernika, Kazališni park mami korake turista koji podno statue Ivana Zajca traže predah od istraživanja grada Rijeke.


– Dolazimo iz New Chicaga u američkoj državi Wisconsin, a Europu posjetimo svake dvije do tri godine. U Hrvatskoj smo već tjedan i pol. Prvo smo posjetili Dubrovnik, a zatim krenuli sjeverno put Makarske i Plitvica. Sada smo na Kvarneru. Odsjedamo u Crikvenici, stoga smo posjetili Rijeku jer smo čuli da je lijep grad. Ne znam mnogo o Rijeci, ali sada smo posjetili tržnicu koja je vrlo dojmljiva. Volimo Hrvatsku, hrvatsku prirodu i ljude koji su jako susretljivi i prijateljski raspoloženi, kazala je Emily koja je u Hrvatsku doputovala sa suprugom Bradom te djecom Coleom i Evom.


Daleko od gradske gužve, na prigradskim Pećinama, nalazi se pravi »poligon« koji klincima nudi izazove. Park Nike Katunara na rubu Pećina još je jedno mjesto na kojem se može upiti zelenilo prirode. Prostran park povrh plaža pruža mnogo sprava na kojima djeca mogu kratiti dokono vrijeme te vježbati svoju spretnost i koordinaciju.


Ljuljačke pravi izbor


Aljona koja živi na Pećinama otkriva da je Park Nike Katunara jedan od najopremljenijih parkova u tom dijelu grada. Aljona je prijepodne provodila sa svojim sinom Borisom, a kada je riječ o igri, ljuljačke su prvi izbor.


Vrijeme u parku najradije provode na ljuljački - Boris i mama Aljona / Foto Marko GRACIN

Vrijeme u parku najradije provode na ljuljački – Boris i mama Aljona / Foto Marko GRACIN


– Ovo je jedini park u ovom kvartu koji je opremljen s nekoliko sprava gdje se djeca mogu igrati. Budući da ima više sadržaja, u njega dolaze sve obitelji koji žive u okolici. Rekla bih da u ovom dijelu grada nedostaje parkića namijenjenih djeci i zelenih površina. Mi smo se, stoga, smjestili ovdje; u hladovini borova. Došli smo prijepodne kad je manje vruće. Boris i ja volimo ljuljačke, rekla je majka Aljona.


Naši sugrađani i gosti očigledno svoje vrijeme vole provoditi u nekom od gradskih ili kvartovskih parkova. Na biciklu, skejtu ili pješice; solo, u društvu prijatelja, ljubimca ili dobre knjige, komadić svojeg odmora možete pronaći u zelenim oazama grada. »Parkirajte se« u park.