Osvježenje

Obišli smo Pajol i Morski prasac

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jutro je rezervirano za prve kupače, kasnije dolaze obitelji koji se nerijetko odlučuju za ručak na plaži, a večeri su rezervirane za mlade koji uživaju u glazbi. Svi oni u različite dijelove dana uživaju u opuštenoj atmosferi, opuštajućoj glazbi i jedinstvenom »morskom« ugođaju



Na plaži Grčevo, najistočnijoj riječkoj plaži, smjestio se Pajol bar, a nedaleko od njega na plaži Sablićevo je i Kamov, drugi beach bar na Pećinama.


Pajol je već godinama poznat po ležernom i autentičnom interijeru te rado posjećivan cijele svoje »radne godine«. Inače, taj se beach bar tradicionalno otvara 1. svibnja svake godine uz proslavu i roštilj, a zatvara kada sezona »splasne« i kad zahladi, dakle najesen.


Osim osvježavajućih pića, služe i tostirane sendviče, a na svakom stolu može se naći QR kod za dostavu iz obližnjeg fast fooda tako da u Pajolu nećete ostati gladni ni u koje doba dana. Povrh svega toga, što god pili i jeli, u Pajolu u pozadini uvijek svira ugodna glazba, a često je to domaći rock ili opuštajući instrumentali orijentalnog prizvuka.




– Ovo mjesto nam je kao dom. Tu nam je uvijek nekakav familijarni vibe, uglavnom se svi međusobno znaju. Bitno nam je zadržati takvu atmosferu, a na tjednoj bazi imamo svirke, većinom to budu lokalni izvođači, nekakvi autorski bendovi ili kolektivi, kazala je Ana, konobarica iz Pajola.


Rad s guštom


Osim svirki, tu su i ostala događanja zabavnog karaktera poput turnira u stolnom tenisu tik do mora koji se ove godine održava prvi put. U baru u kojem je uvijek gužva ljudi sjede svugdje, na klupicama, zidićima, stubama i na plaži te je toliko ugodan ambijent da nikomu nije problem pogled na industrijsku zonu niti WC koji je udaljen pedesetak metara.



– Ključ za WC visi na kuhači pa je koristimo kao nekakvu štafetu, ljudi koji idu do tamo se obično na pola puta nađu s ovima koji se vraćaju nazad, pa se tako kuhača predaje dalje komu god treba… Bude nam gužva, no tad u ispomoć uleti netko iz drugog bara, a uvijek svi radimo s velikim guštom, dodala je Ana.


Ekipa koja je često u Pajolu uglavnom su lokalci, no zna se naći i nekoliko turista. Subotnje prijepodne ovdje zajedno provodi ekipa lokalaca i Zagrepčana koji su ovaj bar otkrili prije dvije godine te odlučili na ovakvo »chill mjesto« dolaziti što je češće moguće.


– Lijep je ambijent, odlična muzika, mjesto je stvarno chill i samo sat i pol od Zagreba, rekao je Tommy o baru čiji moto glasi »Osmijeh nam je lajt-motiv«.


S druge strane grada beach bar Morski prasac ima sličnu, ali opet potpuno različitu priču. Otvaraju na proljeće, sredinom travnja, a najesen znaju »potegnuti« čak i do studenoga. Raspolažu s više prostora i većeg su kapaciteta, također služe i grill, no više ljudi ipak dođe samo na piće.



U Morski prasac uglavnom dolaze obitelji, nešto malo turista te opet, lokalci iz kvarta.


Ljetni koncerti


– Dosta često imamo svirke, blues i jazz večeri i svirke u sklopu Ljeta na Kantridi. Ovo ljeto nam je bila i Zdenka Kovačiček, a ugostit ćemo i Ziva Eitana, izraelskog umjetnika na udaraljkama, kazao je konobar Dan. Stvar je takva i u ostala tri beach bara na zapadu grada, osim što poneki od njih ugosti i DJ-a ili cijeli punk festival.


Kao i »obični« barovi, tako i beach barovi zbog epidemioloških mjera rade samo do ponoći, a posjećenost je velika tijekom cijelog dana. Već rano ujutro tu su prvi kupači koji se obično okrijepe hladnim pićem, kasnije dolaze obitelji koje i ručaju, a navečer plaža i prostor oko bara budu puni mladih ljudi koji uživaju u glazbi.


Nema nikakvih strogih pravila oblačenja, svi su svježe izašli iz mora i sjede u kupaćima. Tako su Melanie i Stefan nakon plivanja sjeli u Morski prasac da se sakriju od sunca i ujedno naruče nešto za prigristi.


– Ovdje smo svaki dan jer nam je apartman jako blizu, a plaža nam je puno bolja nego u Opatiji. Tu u Prascu nam je jako ukusna hrana i volimo grill, ali mislim da generalno nema dovoljno restorana u ovome dijelu grada, barem ne blizu plaže, komentirali su.