Kvarnerski Mordor

Obilna kiša na širem riječkom području, pogledajte potop u Kraljevici. Prognoza? Nije dobra

Portal Novi list

Rimeteo najavljuje stabilniju i sunčaniju subotu. Međutim, naglašavaju to će biti prolaznog karaktera - već u nedjelju sve se vraća na staroObilna kiša koja pada na širem riječkom području pogodila je i Kraljevicu, gdje je izazvala pravi potop. Posljedice pogledajte u priloženom videu.


Prema novim informacijama riječkog Rimetea došlo je do jačeg razvoja oblaka u Riječkom zaljevu pa ima i pljuskova s grmljavinom.


Rimeteo najavljuje stabilniju i sunčaniju subotu. Međutim, naglašavaju to će biti prolaznog karaktera – već u nedjelju sve se vraća na staro.
Prema svemu sudeći, čekaju nas još dani i dani uporne i dosadne kiše.Kako piše Rimeteo, nalazimo se u dosta statičnoj sinoptičkoj situaciji prema kojoj se nad srednjom Europom, sjevernim Balkanom i sjevernim Sredozemljem nalazi plitko ciklonalno polje, a po visini kruži razmjerno hladan i vlažan zrak, što rezultira oblačnim vremenom s čestim oborinama te temperaturama oko ili ispod prosjeka.


Upravo zbog statičnosti sinoptičke situacije događa se da riječko područje i zapadni dio Gorskog kotara dobiva i najviše kiše.


Vidi se to i prema podacima DHMZ-a, od četvrtka u 8 sati, gdje je u 24 satnom razdoblju najviše kiše palo u Crnom Lugu (39 mm) i Rijeci (38 mm).Slijedi Kukuljanovo s 35 te Bakar s 29 mm. U Crikvenici su izmjerena 22 mm kiše, Malinskoj i aerodromu na Krku 18 mm, Begovom Razdolju 17 mm, Pargu 13 mm, Krku 12 mm, Delnicama i Rabu 9 mm, dok je tek 1 mm kiše pao u Malom Lošinju.


Nestabilan svibanj do sada rezultira činjenicom da su neke automatske postaje na riječkom području prešle i 100 mm oborine. Prema Pljusak.com stranici, Matulji imaju 122 mm, a u “klubu 100” su još Kastav sa 113 mm te Vele Mune sa 105 mm i Drenova sa 103 mm.No, tu kiši nije kraj…


Zapravo, iz ovih postavki sinoptičkih sustava i nije moglo biti iznenađenja jer, piše Rimeteo, orografija područja čini svoje.


Situacija se neće bitnije mijenjati ni idućih sedam dana, s iznimkom subote koja bi trebala biti najstabilniji dan u nizu, iako ni tada se neće moći isključiti mogućnost kiše i pljuskova.Rimeteo će uskoro objaviti i posebnu prognozu za vikend pred nama.