Zajednica Mađara

Obilježili tri desetljeća njegovanja mađarske kulture i jezika

Katarina Bošnjak

Foto Katarina Bošnjak

Foto Katarina Bošnjak

Demokratska zajednice Mađara Hrvatske - udruge Primorsko-goranske županije obilježila je 30 godina rada i postojanjaU Restoranu Euroclub obilježeno je 30 godina postojanja i djelovanja Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – udruge Primorsko-goranske županije. Kroz tri desetljeća ova udruga savjesno radi na očuvanju i njegovanju identiteta, kulture i jezika Mađara u Hrvatskoj, a tijekom godina njihove su brojne inicijative postale tradicionalne, poput mađarske igraonice za djecu na kojoj najmlađi kroz igru usvajaju mađarski jezik.


Uz članove i predstavnike udruge, proslavi su nazočili i konzul Mađarske u Zagrebu Radován Rusz, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i saborski zastupnik Robert Jankovics, kao i Zlatko Mihelec ispred Primorsko-goranske županije.


Kako je istaknula Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica DZMH – PGŽ-a, obljetnica ne služi samo kao osvrt na prošlost, već i kao proslava međusobne povezanosti zajednice i povjerenja u budućnost.
– Prije 30 godina neki naši entuzijastični i predani prijatelji Mađari okupili su se da bi osnovali udrugu i da bi si međusobno prijateljski pomagali te zajedno njegovali svoj mađarski identitet.


Njihova odlučnost i vjera u važnost očuvanja i prenošenja mađarske kulture i tradicije postavila je temelje za sve ono što možemo danas ovdje zajedno slaviti, izjavila je Šibalin Klepac te dodala da su u protekla tri desetljeća organizirani brojni programi koji su pridonijeli čuvanju i procvatu mađarskog identiteta u Rijeci i okolici.


Članovima koji su svojim radom i podrškom doprinijeli uspjehu udruge i očuvanju mađarske kulture dodijeljene su zahvalnice, a u povodu 30. obljetnice izdana je i brošura u kojoj se nalaze brojne fotografije događanja i manifestacija koje je udruga organizirala.


Cilj je brošure predstavljanje raznolike i bogate djelatnosti udruge, a ujedno se time izražava zahvalnost svima koji su tijekom godina doprinijeli njezinom razvoju i opstanku, ali i koji će nastaviti doprinositi očuvanju i širenju mađarske kulturne baštine.


– Ako pogledamo unaprijed, uvjereni smo da u narednim desetljećima možemo nastaviti posao koji smo započeli. I dalje nam je cilj čuvati i prenositi našu kulturnu baštinu, jačati naše zajedništvo, te da s takvom ljubavi s radom nastavimo u nadolazećim godinama, zaključila je Šibalin Klepac.