Prijatelji iz Njemačke

Obilježeno 10 godina prijateljske suradnje Rijeke i Karlsruhea

Bruna Matičić

Anton Huber, Mirjana Diminić i Marko Filipović

Anton Huber, Mirjana Diminić i Marko Filipović

Na svečanosti održanoj u dvorcu Karlsburg, obilježena je i 30. godišnjica osnutka Njemačko-hrvatske zajednice KarlsruheOvoga vikenda svečano je obilježena trideseta obljetnica osnutka Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe te deseta obljetnice prijateljske suradnje Rijeke i Karlsruhea, a na svečanosti koja je održana u dvorcu Karlsburg prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.


U društvu gradonačelnika Karlsruhea Franka Mentrupa, riječki gradonačelnik Filipović podsjetio je na intenzivnu suradnju Rijeke i Karlsruhea koja se stalno unapređuje brojnim zajedničkim projektima na području zdravstva i socijalne skrbi, sveučilišta, gospodarstva i kulture te je Antonu Huberu, članu Gradskog vijeća i Mirjani Diminić, predsjednici Njemačko-hrvatska zajednice uručio stakleni grb Grada Rijeke.


– U ovih deset godina realizirano je podosta lijepih projekata, među mladima, umjetnicima, građanima oba grada. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realiziranim projektima i onima koji podržavaju ovu lijepu suradnju te se radujemo novim projektima, istaknuo je Filipović u svom obraćanju i izrazio zadovoljstvo budućom zajedničkom izložbom na kojoj će izlagati umjetnici iz oba grada, a koja će se sredinom travnja sljedeće godine održati u Auli Trsatskog svetišta.
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Turističke zajednice Rijeke koji su prisutnima predstavili kulturno nasljeđe projekta Europske prijestolnice kulture, a u prigodnom programu sudjelovala je i riječka klapa Nevera.


Naime, gradovi Rijeka i Karlsruhe 2011. godine potpisali su sporazum o suradnji na projektima u području zdravstva i socijalne skrbi, sveučilišta, gospodarstva i kulture, međutim počeci suradnje između ova dva grada sežu još u vrijeme Domovinskoga rata, kada su se udružili Hrvati iz Karlsruhea i okolice te zajedno s Nijemcima slali humanitarnu pomoć u Rijeku i Hrvatsku.


S ciljem pružanja pomoći tada je osnovana i današnja Njemačko-hrvatska zajednica.


– Zahvaljujući prijateljskoj suradnji Rijeke i Karlsruhea stvorene su čvrste veze koje danas omogućuju intenzivnu suradnju i razmjenu ljudi, znanja i iskustava između dva grada na brojnim područjima, a prvenstveno na području visokog obrazovanja i kulture, istaknuli su iz Grada Rijeke.