Pravni fakultet u Rijeci

Obilježena 50. obljetnica: Fakultet koji školuje dobre pravnike i suce

Ingrid Šestan Kučić

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prisustvivali su brojni uzvanici / Snimio Sergej DRECHSLER

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prisustvivali su brojni uzvanici / Snimio Sergej DRECHSLER

Neoboriva je pretpostavka da će student riječkog Pravnog fakulteta biti dobar pravnik i sudac, jer riječki studenti uvijek su nekoliko stepenica ispred kolega s ostalih hrvatskih pravnih fakulteta, kazao je sudac Vrhovnog suda Dragan Katić 


 


RIJEKA – Nije fraza kada se kaže da je Pravni fakultet u Rijeci ponajbolji među hrvatskim pravnim fakultetima. Stojim iza tih riječi, jer dokumenti o kvaliteti i reakreditaciji to potvrđuju i dokazuju – istaknuo je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ivica Šušak, na jučerašnjoj svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja je održana u povodu 50. obljetnice te ustanove.
Nastavljajući da se posebno cijeni činjenica što se studenti stavljaju u središte svega te se posebno njeguje studentska praksa, Šušak je istaknuo da se radi o fakultetu koji je vodio računa o ravnomjernom razvoju oba područja prava, javnog i privatnoga.


– Vodilo se računa o praksi studenata. Riječki Pravni fakultet pionir je u pogledu kliničkog pravnog rada i na taj način osigurava kompetencije i ishode učenja studenata kako bi ušli u svijet rada. Može se reći da je nađena mjera u broju upisnih mjesta, ravnomjernom raspoređivanju opterećenja studenata, naglasio je državni tajnik.


Zahvalnice zaslužnima

 


U okviru jučerašnje svečanosti dodijeljene su i zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su zaslužni za osnivanje te ustanove, ali i za dobru suradnju i doprinos u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti. Zahvalnice su dobili: Grad Rijeka, Ekonomski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Zagrebu, Talijanski konzulat u Rijeci te prof.dr. Velinka Grozdanić i Boška Barić.

Najbolje ocjene


Riječki Pravni fakultet danas ima više od 80 zaposlenih i 1.500 studenata, a kako je istaknula dekanica prof. dr. Vesna Crnić Grotić, u proteklih 50 godina studij na toj visokoškolskoj ustanovi završilo je više od šest tisuća studenata.


Vesna Crnić Grotić / Snimio SERGEJ DRECHSLER


– Trenutno se izvodi šest studijskih programa na svim razinama. U nastavi se možemo pohvaliti konstantnim praćenjem i unapređivanjem kvalitete studijskih programa i nastavnih procesa. Samo u zadnjih nekoliko godina studijski smo program mijenjali i prilagođavali čak sedam puta, a najveći naglasak nam je bio na tome da studenti stječu praktična znanja i vještine. To postižemo s partnerskim ugovorima s institucijama i tvrtkama, kao i s odvjetničkim uredima, odnosno uvođenjem kliničkih predmeta, kazala je dekanica.


Ta je visokoškolska ustanova, dodala je, posljednjih šest godina među tri najbolje ocjenjena fakulteta Sveučilišta u Rijeci prema anketama završenih studenata, a posljednje tri akademske godine najbolje ocjenjena sastavnica od strane studenata i nastavnika.


Visoko postavljeni ciljevi – članovi Fakultetskog vijeća / Snimio SERGEJ DRECHSLER


Perjanica Sveučilišta


Podsjetila je da je osnovan Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju te Katedra Jean Monnet za sportsko pravo čime su napravljeni iskoraci fakulteta u tom području, kao i na cijeli niz ljetnih škola, savjetovanja te konferencija koje ta ustanova redovno organizira. Istovremeno se kontinuirano radi na razvoju znanosti, promiče se otvorena znanost te se prati znanstvena produkcija nastavnika, a Pravni je fakultet bio uključen i u cijeli niz znanstvenih projekata. Unapređeni su uvjeti rada na fakultetu, a govoreći o međunarodnoj suradnji dekanica je posebno apostrofirala Erasmus+ ugovore istaknuvši da Pravni fakultet ima više od 80 sklopljenih ugovora s partnerima iz 23 države.


– Broj studenata koji sudjeluju u dolaznoj i odlaznoj mobilnosti konstantno raste. U ovom semestru imamo 30 stranih studenata koji su poželjeli provesti semestar na našem fakultetu, istaknula je prof. dr. Crnić Grotić.


Prema ocjeni prorektorice za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Marta Žuvić, Pravni fakultet je jedna od perjanica sveučilišta.


– To vidimo iz godine u godinu po ostvarenjima Strategije Sveučilište u Rijeci u kojoj Pravni fakultet ostvaruje s iznimnim uspjehom svoje visoko postavljene ciljeve. Time ne ostvaruje samo svoj napredak, već doprinosi i napretku Sveučilišta u Rijeci. Pravni fakultet se odmah nakon našeg uključivanja u europsku alijansu YUFE uključio u podskupinu pravnih fakulteta i izgrađuje europsku mrežu novih iskoraka, kazala je prorektorica.


Visoki standardi


Potvrdila je i da ta ustanova prednjači u istraživanju zadovoljstva studenata, kao i zadovoljstvu djelatnika što je ocijenila najboljom garancijom budućeg rada.


Čestitajući obljetnicu Pravnom fakultetu, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup kao jedno od najvažnijih prava istaknuo je pravo na pravično suđenje te naglasio potrebu za jačanje uloge sudaca, promicanje njihove neovisnosti, a posebno stručnosti, ocijenivši to kao osnovni preduvjet postavljanja visokih standarda učinkovitosti pravne zaštite koja počinje upravo na Pravnom fakultetu. Čestitkama su se pridružili i riječki gradonačelnik Marko Filipović te zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, a oboje su istaknuli iznimno uspješnu suradnju s Pravnim fakultetom. Sudac Vrhovnog suda Dragan Katić ustvrdio je da je neoboriva pretpostavka da će student riječkog Pravnog fakulteta biti dobar pravnik i sudac, jer iza riječkih studenata prava stoji jak kapital i uvijek su nekoliko stepenica ispred kolega s ostalih hrvatskih pravnih fakulteta.


 Snimio Sergej DRECHSLER