Gradsko vijeće Rijeke

Obersnel nije odustao od spalionice otpada, ni UPU-a Rujevica: “To samo treba doraditi”

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Odustalo se od lokacije, ne i projekta izgradnje energane na gorivo iz otpada. Nisam odustao od UPU-a Rujevice, nego ga treba doraditi i prilagoditi, što će i biti učinjeno, rekao je Vojko ObersnelSjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke započela je objavom predsjednika Vijeća Andreja Poropata o nalazu Ministarstva i uprave nad zakonitosti rada 30. sjednice Gradskog vijeća, na zahtjev vijećnice Mosta Petre Mandić, u kojemu je Ministarstvo utvrdilo kako na toj sjednici nije bilo nepravilnosti koje bi dovele u pitanje zakonitost te sjednice i na njoj donesenih odluka.


Kako je sjednica održana “na daljinu”, Mandić je, podsjetio je Poropat, u svojoj predstavci Ministarstvu navela da je ta sjednica održana nepravilno, da je gradskim vijećnicima onemogućeno raspravljanje i sudjelovanje na sjednici te da je povrijeđeno načelo javnosti.


– Iz Ministarstva smo obaviješteni kako nisu utvrđene nikakve nepravilnosti koje bi utjecale na zakonitost rada Vijeća, rekao je Poropat, dodajući kako je detaljno objašnjenje Ministarstva pravosuđa i uprave dostavljeno svim vijećnicima.
Poropat je, također, na početku sjednice najavio kako se, zbog izostanka velikog broja vijećnika iz epidemioloških razloga, o točkama dnevnog reda neće glasati na samoj sjednici, već naknadno, putem elektronske pošte.


Sjednica je nastavljena aktualnim satom, na kojemu je Petra Mandić gradonačelniku Vojku Obersnelu postavila pitanje hoće li itko u gradskim tijelima snositi odgovornost za potrošen novac i vrijeme na projekte od kojih se u međuvremenu odustalo.


– Odustali ste od spalionice otpada u Sušačkoj Dragi, zbog toga jer se, intervencijom naših vijećnika, utvrdilo da je riječ o vodozaštitnom području, kao i od donošenja Urbanističkog plana uređenja područja Rujevica, gdje se ustanovilo da bi planirana cesta prolazila preko kuća i imanja stanovnika.


Dobro je da ste odustali od ovih loših ideja, ali tko će odgovarati za trošenje vremena i novca na planove od kojih se na kraju odustaje, pitala je Mandić.


Obersnel joj je odgovorio da se, ukoliko postoji odgovornost zaposlenika gradske uprave za počinjenje štete, takvi slučajevi sankcioniraju putem službeničkog suda ili podnošenjem kaznenih prijava, ali i da u ovom slučaju nikakva šteta nije počinjena.


Nitko ni od čega nije odustao


– Vaše insinuacije su smiješne, jer nitko ni od čega nije odustao, s obzirom da ništa još nije ni bilo definirano. U kontekstu rješavanja problematike centralnog grijanja, kao i zbrinjavanja goriva iz Marišćine počeli smo tražiti mogućnost za izgradnju energane na to gorivo, kakve postoje u Beču, Milanu i drugim europskim gradovima.


Za realizaciju su razmatrane različite lokacije, jedna od njih i u Sušačkoj Dragi, no postalo je jasno da je riječ o vodozaštitnom području pa se odustalo od mogućnosti izgradnje na toj lokaciji, ali ne i od projekta izgradnje energane na gorivo iz otpada.


Što se tiče UPU-a Rujevice, zakon propisuje kako se UPU donosi. Prvo je bio raspisan natječaj, a nakon odabira najboljeg rješenja pristupilo se izradi UPU-a koji nisu radili zaposlenici gradske uprave jer oni to niti ne smiju raditi, već tvrtka koja je za to angažirana.


Nisam odustao od UPU-a, nego ga treba doraditi i prilagoditi, što će i biti učinjeno, a nakon toga će o konačnom prijedlogu odlučivati neki novi sastav Gradskog vijeća, odgovorio je Obersnel.


Podsjetimo, prema sad povučenom Obersnelovom prijedlogu UPU-a Rujevice dio tamošnjih obiteljskih kuća i poslovnih prostora bi, prema planu trebao biti srušen.


To bi se dogodilo što zbog izmještanja postojeće ulice Plase nekoliko desetaka metara južnije, što zbog nove namjene pojedinih područja za koja su autori rješenja predvidjeli da postanu zone višestambene gradnje, parkirališta ili pješačke i zelene zone, unatoč tome što je riječ o privatnim zemljištima i legalno izgrađenim objektima.


O zapošljavanju pročelnika i direktora


SDP-ov vijećnik Aleksandar Bulog gradonačelnika je pitao o do sad provedenim projektima poticane stanogradnje i planovima za nove stambene objekte po POS-ovom modelu, na što je Obersnel odgovorio kako je do sad po POS-ovom modelu, od 2011. godine naovamo, u Rijeci izgrađeno šestotinjak stanova, a gradi se i devedeset novih stanova u tri objekta na Martinkovcu.


– Nastavit ćemo i dalje, već je odabrana nova lokacija na Zametu, a razmatramo i još nekoliko drugih mogućih lokacija, rekao je Obersnel.


Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan pitao je gradonačelnika postoji li mogućnost da zgrade gradskih tijela i ustanova promijene dobavljača plina i time ostvare uštede u odnosu na cijene koje plaćaju Energu, tvrtki u većinskom gradskom vlasništvu.


Naveo je i primjer punionice stlačenog prirodnog plina za gradske autobuse, na kojoj je cijena plina za trećinu veća nego što je u Zagrebu za svoje autobuse plaća ZET.


– Niža cijena plina za autobuse povoljno bi utjecala na cijene karata, kao i na plaće vozača, jednako kao što bi niža cijena plina za toplane povoljno utjecala na cijenu centralnog grijanja, rekao je Kukuljan.


Obersnel je odgovorio kako Energo posluje na tržištu, ali i ponovio svoj stav da opskrba plinom ne bi trebala biti tržišna, već komunalna djelatnost.


– Velike tvrtke koje kupuju i prodaju velike količine plina,vjerojatno mogu ponuditi i nešto nižu cijenu, ali i Energo posluje na tržištu pa vlasništvi Grada ne garantira da će dobiti bilo koji posao. Ako ima zainteresiranih opskrbljivača koji bi izgradili punionicu i uložili šest-sedam milijuna kuna, a potom dijelili plin maltene besplatno, slobodno neka to učine, rekao je Obersnel.


Nezavisni vijećnik Marinko Koljanin gradonačelnika je prozvao zbog natječaja za pročelnike i direktore gradskih tvrtki koji su raspisani neposredno prije lokalnih izbora, kao i zbog političke trgovine kojom je gradonačelnik stekao većinu u Gradskom vijeću koju nije imao nakon izbora 2017. godine.


Obersnel mu je odgovorio kako se političke utakmice, kao i nogometne, igraju do zadnje minute, a za natječaje je kazao kako izbori ne znače da je život stao.


– Znači li da smo i proračun za ovu godinu trebali donijeti samo do svibnja. Ista je priča sa zapošljavanjem službenika. O tome ne odlučujem ja, nego pročelnici i ne znam zašto treba čekati izbore. To samo pokazuje mentalitet onih koji bi htjeli doći na moje mjesto, ali im to neće uspjeti, a koji misle da se u tom slučaju mogu ponašati kao carevi i odlučivati o zapošljavanju.


Što se tiče direktora gradskih društava, oni nemaju menadžerske ugovore, nego im u ugovorima stoji kako im vlasnik, Grad, može otkazati ugovor, bez obrazloženja, s tim da imaju pravo na još tri plaće. Neki novi gradonačelnik i gradsko vijeće mogu o tome odlučivati.


Što s milijunima bačenim na Preluk?


Vedran Sabljak iz redova Laburista pitao je Obersnela o programima EPK do kraja travnja, do kad je Rijeka Europska prijestolnica kulture, kao i o kaznenoj prijavi koja je bila podnesena zbog nabave za otvaranje EPK.


Obersnel je odgovorio kako je, unatoč pandemiji, održan niz događanja i manifestacija, a do kraja riječkog “mandata” očekuje se još niz njih, od kojih je izdvojio izložbu o mladom Klimtu, izložbu o stripu te izložbu Fiume Fantastica te posebno otvaranje Dječje kuće.


– Što se tiče kaznene prijave, ona je odbačena. Žalim samo što u javnom prostoru u Hrvatskoj ne postoji presumpcija nevinosti, već je svatko kriv, dok ne dokaže nevinost. Oni koji su podnijeli ovu kaznenu prijavu trebali bi se ispričati zbog toga, iako ne očekujem da se to dogodi.


Hrvoje Burić postavio je pitanje što će građani Rijeke dobiti za 28 milijuna kuna, koliko je do sad Grad Rijeka platio za “rezervaciju” zemljišta na Preluku, nakon isteka ugovora s Raiffeisen consultingom u studenom ove godine. Burić je prozvao i Jasnu Jurković Kralj iz USKOK-a da pogoduje SDP-u u istragama, kao i u ovom slučaju.


– Podnijeli ste kaznenu prijavu protiv mene zbog toga, ali ona je odbačena. U obrazloženju vam sve piše, a što se tiče primjedbi na račun gospođe Kralj, na njenom mjestu, ja bih vas tužio, rekao je Obersnel.


U svojoj replici Burić je odgovorio kako se tužbi ne boji.


– Osim toga, u obrazloženju piše da vi niste imali namjeru počinjenja kaznenog djela, ali i da je šteta počinjena, replicirao je Burić.


Nakon aktualnog sata poduža rasprava razvila se nakon izvješća gradonačelnika o radu u razdoblju od srpnja do prosinca prošle godine, iz kojeg je Obersnel istaknuo tri aktivnosti.


– Prva je ona na suzbijanju posljedica pandemije koronavirusa, pri čemu smo donijeli niz mjera kojima smo poduzetnicima olakšali poslovanje, među kojima je i oslobađanje obaveze plaćanja najamnine za one koji nisu mogli raditi, a posluju u gradskim prostorima.


Organizirali smo i karantenu, za slučaj potrebe, te nabavili opremu za KBC, koja će se moći koristiti i nakon što epidemija završi. Želim istaknuti i aktivnosti na programu EPK, u sklopu kojeg je izvedeno 390 raznih programa, što je, s obzirom na okolnosti, impozantna brojka, kao i korištenje sredstava Europske unije, posebno za razvoj poduzetničke infrastrukture, rekao je Obersnel.


Kasni izgradnja vodovoda i kanalizacije


Prvi se u raspravi javio Hrvoje Burić, pohvalivši gradske mjere za poduzetnike u epidemiji, kao i ulaganje u KBC, ali i izrazi nezadovoljstvo povlačenjem EU sredstava, pogotovo u realizaciji projekta izgradnje vodovodno-kanalizacijske mreže i novog pročistača otpadnih voda, vrijednih milijardu i 700 milijuna kuna, na kojima radovi još nisu započeli.


Obersnel je odgovorio kako ni sam nije zadovoljan dinamikom, koja u prvom redu kasni zbog nebrojenih žalbi na natječajnu dokumentaciju, njih više od dvadeset, koliko je bilo upućeno tijekom trajanja natječaja.


– Naš zakon je takav da omogućava svakome da se žali na dokumentaciju, a svaka žalba rješava se barem dvadesetak dana pa izračunajte koliko je to vremena izgubljeno zbog žalbi. Natječaj je napokon došao u fazu u kojoj su otvorene ponude, a nakon odluke o odabiru, očekujemo, nažalost, nove žalbe.


Sredstva EU za ovaj projekt dostupna su do 2023. godine pa smo već tražili produženje roka za njihovo korištenje, rekao je Obersnel, kome su u daljnjoj raspravi Ivona Milinović i Petra Mandić zamjerile nedovoljno aktivan nastup u Ekoplusu i formiranju cijene otpada, odnosno nerealiziranje projekata prometne infrastrukture iz Strategije Grada Rijeke za razdoblje do 2020. godine.


Grad Rijeka Sportu dug želi namiriti dvoranom Dinko Lukarić


Gradonačelnik je predložio namirenje dugovanja u visini od osam milijuna kuna prema gradskoj tvrtki Rijeka sport, nastalih zbog zateznih kamata, na način da se Rijeka sportu preda u vlasništvo sportska dvorana Dinko Lukarić na Kozali, u vrijednosti od 7,85 milijuna kuna.


Hrvoje Burić prozvao je Grad zbog rasprodaje imovine.


– Evo što se događa kad netko ne zna upravljati financijama. Trošimo novac na zatezne kamate. Ovo je način upravljanja Gradom – prezaduživanje pa prodaja imovine. Sramota, tu smo imovinu gradili svi mi.


Zaduživalo se, trošilo, a nitko nije razmišljao o plaćanju glavnice, kamata i zateznih kamata, rekao je Burić.


– Našao se tko će govoriti o upravljanju, čovjek čija je firma otišla u likvidaciju, odgovorio mu je Obersnel, nastavljajući;


– Radi se o poslovnom odnosu Grada i gradske tvrtke koja Gradu ispostavlja račune. Grad je sukladno mogućnostima plaćao, a s godinama su se nagomilale kamate.


Želim ostaviti čistu situaciju, u kojoj ne vidim ništa sporno, jer je riječ o tvrtki kojoj je Grad Rijeka stopostotni vlasnik, odgovorio je Obersnel, na što je Burić reagirao kazavši kako je on sam zatvorio svoju tvrtku, ali i spominjući Nemanju Cvijanovića.


– Moja tvrtka nije propala, nego sam je ja odlučio zatvoriti, bez ikakvih dugova, za razliku od vašeg pajde Nemanje Cvijanovića koji je otišao u stečaj zbog dugova, rekao je Burić,na što ga je Poropat upozorio kako ne može za usporedbu uzimati osobu koja nije prisutna na sjednici.