Riperaj

Novo vrijeme za stare stvari: Evo kako se u Rijeci obilježava Europski tjedan za smanjenje otpada

Sanja Gašpert

Za utorak u 10 sati najavljena je interaktivna dječja predstava Udruge Mali grad »Eko patrola«, a s početkom u 17 sati bit će održana radionica kućnog kompostiranjaKomunalno društvo Čistoća nizom aktivnosti obilježava Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR), od 22. do 25. studenoga u Riperaju (Ivana Zajca 20b). Europski tjedan za smanjenje otpada najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 20. do 28. studenoga.


Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi – od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom.


Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.


Pet tema
»Novo vrijeme za stare stvari« naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju, kroz pet različitih aktivnosti i tema namijenjenih za sve dobne skupine, obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada, ponajprije s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada te će na taj način omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene koje sudionici mogu nadalje primjenjivati u svakodnevnom životu i time doprinijeti, kako smanjenju otpada, tako i razvijanju održivog društva.


Mjesto održavanja festivala Novo vrijeme za stare stvari je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, koja radi tijekom cijele godine.


Riperaj je osnovan u listopadu 2019. godine po uzoru na Repair caffe, a do danas broji više od 2.000 uspješno popravljenih predmeta i više od 50 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.


Program u Riperaju započeo je u ponedjeljak, prvog dana festivala »Novo vrijeme za stare stvari«, uz događanje »Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj!«, u kojem je sudjelovanje u popravku vlastitog predmeta nagrađeno posebnom platnenom vrećicom.


Program


Festival se nastavlja u utorak, 23. studenoga, u 10 sati kada je najavljena interaktivna dječja predstava Udruge Mali grad »Eko patrola«, koja govori o pravilnom postupanju s otpadom i očuvanju okoliša za polaznike programa Održivi razvoj DV-a Kvarner. Istoga dana u 17 sati bit će održana radionica kućnog kompostiranja, gdje će sudionici učiti kako se od biootpada, čak i u kućnim uvjetima, može napraviti kompost za uzgoj i njegu biljaka.


Radionicu vodi Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica i učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci.


U srijedu, 24. studenoga, u 17 sati u goste Riperaja dolazi pričaonica Gradske knjižnice Rijeka s edukativnom pričom i radionicom o ekologiji. Na pričaonici i radionici će sudjelovati najmlađi polaznici Vijeća mladih »Benčić«.


Posljednjeg dana festivala, 25. studenoga, u 17 sati, bit će održana radionica pod nazivom »Vrećicu speglaj i novu torbu prošetaj!«, na kojoj će mentorica radionice Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije, podučiti polaznike kako kreativno reciklirati plastične vrećice te ih prenamijeniti u unikatne torbe.


Svoje sudjelovanje na radionici kućnog kompostiranja i izrade torbi od plastičnih vrećica svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: [email protected] ili Facebook stranice Riperaja.