Nova pravila

NOVO NORMALNO Ništa “ručnik do ručnika”, ispitali smo kako će ovo ljeto izgledati riječke plaže

Ljiljana Hlača

U pripremu riječkih plaža za ljeto ove će se godine uložiti nešto manje novca nego prijašnjih godina, a trenutno se kontrolira kompletna plažna oprema te postavlja ona koja se tijekom zime skida i pohranjuje u skladišta. Preporuka je da kupališta na vidljivim mjestima imaju dezinfekcijska sredstvaHrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke te upute za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19. U posljednje vrijeme jako se puno govorilo o tomu kako će nam biti ljeto i kakva će pravila vrijediti za plaže. Čini se da neće to svakome biti po volji. Sezona kupanja kalendarski počinje 1. lipnja.


Važne informacije


Preporuke idu u smjeru da se na ulazu na plažu moraju istaknuti važne informacije, dok je preporučeni maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određen prema načelu 15 osoba na 100 četvornih metara prostora. Gotovo za nevjerovati, kada se zna kakva gužva zna biti na riječkim plažama. Ručnik do ručnika.


– Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetitelje podsjetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera, daljnje su smjernice epidemiologa.
Za sve posjetitelje i zaposlenike, a vjerojatno se misli i na one u ugositeljskim objektima, savjet je da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara. To vrijedi i kada je osoba u moru. Prisno čavrljanje u moru – više nije u modi.


Isto tako, preporuka je da kupališta na vidljivim mjestima imaju dezinfekcijska sredstva (samo nije definirano tko će biti zadužen za tu opskrbu) dok koncesionari koji imaju ležaljke moraju voditi računa da je razmak između njih 1,5 metara te ih se mora dezinficirati nekoliko puta dnevno, a osobito kada se ležajka više ne koristi ili promjeni gosta.


Sve je to možda lijepo i za opće dobro – ali tko će provedbu ovih mjera kontrolirati? Možda nova obveza za komunalne redare?


Usporeni radovi


U Rijeci je Grad Rijeka zadužen za održavanje plaža, a riječ je o 22 kupališta – od čega 13 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama. Radi se o površini od 108 tisuća metara kvadratnih. Za njihovu pripremu ove godine uložit će se nešto manje novaca nego prijašnjih godina, a trenutno se kontrolira kompletna plažna oprema te postavlja ona koja se tijekom zime skida i pohranjuje u skladišta, saznali smo.


– Od radova održavanja koji su planirani za ovu godinu do sada su izvedeni radovi na sanaciji oslonca za rampu na plaži Kostanj, a nastavljaju se i preostali radovi na sanaciji ove plaže. Zbog uvođenja i zbog poštovanja epidemioloških mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, radovi se izvode usporeno uz otežanu nabavku potrebnog materijala. Nadalje, u tijeku je također izrada projektne dokumentacije za uređenje prolaza na more do plaže Vila Olga, sanaciju stijenskog pokosa na plaži Grčevo te nabava šljunka za dohranu plaža, saznali smo.


Uskoro će krenuti radovi prioritetne sanacije šteta od nevremena na plažama Igralište, Lungo mare i Akademija te hortikulturni radovi na održavanju pomorskog dobra.