Nered

Novi riječki trend: Hrana i piće “to go”, a smeće ostaje na podu

Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlaća

Foto Ljiljana Hlaća

nakon što druženje završi umjesto da se smeće pokupi – ono ostajeKava to go, cuga iz marketa ili jelo iz dostave – ali smeće po podu. Rijeka se suočava s novim trendom – a riječ je o ostavljanju ambalaža po konzumaciji napitaka ili jela po javnim površinama. Naime, budući da ugostiteljski objekti ne rade, mnogi su prigrlili varijantu okupljanja na otvorenome.


Uz to ide i piće te hrana. A nakon što druženje završi umjesto da se smeće pokupi – ono ostaje.


Bilo kako bilo, ambalažno smeće utječe na izgled grada koji time postaje neuredan te se podebljava ono etiketiranje na što smo jako osjetljivi a to je da je Rijeka – prljav grad. Najpogođeniji je uži centar grada.
Tko je tu kriv? Građani koji još nisu naučili da se smeće baca u za to predviđenu posudu, službe jer ne čiste i ne pospremaju odmah po nastanku smeća (a treba uzeti u obzir da neki dijelovi i nisu pod nadležnosti gradskih službi – primjerice lučki prostori) a neki problem vide zapravo u manjku košarica, odnosno posuda za otpatke.


Kada je riječ o opremi, samo je primjerice potez riječkog Korza od Erste banke pa do fontane opremljen sa šest kompleta pametnih spremnika koji zaprimaju više nego one klasične posude. Je li to dovoljno?


U KD-u Čistoća svjesni su ovog nereda koji nastaje uslijed nepropisnog odlaganja otpada na različitim lokalitetima po Rijeci, a zbog konzumacije napitaka i jela na javnim prostorima. Po njima sve je to odraz nepoštovanja nekih osnovnih pravila ponašanja.


– Sve je to dokaz da se dio pojedinaca zaista ne drži do ispravnog postupanja s otpadom te time čine veliku štetu i po sam izgled grada.


Kapaciteti i broj različitih spremnika u gradu je dovoljan, oprema se više puta tijekom dana prazni, a ovim putem možemo samo pozvati građane da otpad odlažu ispravno te ne stvaraju dodatan nered čije posljedice KD Čistoća na kraju mora sanirati, istaknuli su ovom poduzeću.