Zapadna Žabica

Izgradnja novog riječkog autobusnog kolodvora počinje u subotu, otkriveni prvi detalji

Damir Cupać

Vizualizacija: Studio 3LHD

Vizualizacija: Studio 3LHD

Projekt uključuje izgradnju podzemne garaže s oko 800 mjesta, autobusnog kolodvora s 14 perona i 8.000 četvornih metara komercijalnog prostoraGradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predstavnik tvrtke Best in Parking Ibrica Zulfikarpašić najavili su da će radovi na izgradnji projekta Zapadna Žabica, koji je vrijedan oko 70 milijuna eura i dio kojega je i izgradnja više desetljeća čekanog autobusnog kolodvora, početi 2. prosinca rušenjem postojećih objekata.Rok za igradnju je dvije godine, a riječ je o gradnji na zemljištu koje je Grad Rijeka prodao tvrtki Best in Parking za 11,3 milijuna eura.


Spoj na cestu D 403
– Prije nešto malo više od godinu dana potpisali smo kupoprodajni ugovor za zemljište kojim su određeni rokovi za početak radova. Imamo dobru suradnju s investitorom koja je rezultirala kvalitetno odrađenim poslom kada je riječ o projektnoj dokumentaciji i stekli su se uvjeti da 2. prosinca ove godine počnu radovi na realizaciji projekta Zapadna Žabica, koji uključuje izgradnju podzemne garaže s oko 800 mjesta, autobusnog kolodvora s 14 perona i 8.000 kvadrata komercijalnog prostora.


Riječ je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata, a njegova realizacija je i dio moga predizbornog programa. Drago mi je da nakon dvije godine mandata radovi počinju, izjavio je gradonačelnik Filipović.


Vizualizacija: Studio 3LHD


 


On je naglasio da je investitor u predviđenom roku ishodovao građevinsku dozvolu, a prema potpisanom ugovoru rok za dovršetak radova je dvije godine.


– Paralelno s izvođenjem radova osnovat će se povjerenstvo koje će imati zadatak izraditi sve potrebne prometne studije kako bi se dobilo najbolje rješenje spajanja Zapadne Žabice na mrežu gradskih cesta i na buduću ulicu koja će spojiti Metropolis i cestu D 403.


Nakon što se ishoduje uporabna dozvola, Riva će se u potpunosti osloboditi od automobila. Izvođenje radova izazvat će određene prometne probleme pa pozivam sve na dodatno strpljenje. Nadam se da ćemo u predviđenim rokovima realizirati jedan od najvažnijih riječkih projekata, izjavio je Filipović.


Vizualizacija: Studio 3LHD


 


Predstavnik tvrtke Best in Parking Ibrica Zulfikarpašić pojasnio je da radovi kreću na način da se oni u početku neće vidjeti s ulica jer je riječ o skidanju pokrova s postojeća dva skladišta, a paralelno s tim radit će se i pilotiranje.


Riva dvosmjerna


– Svjesni smo koliko je ovaj projekt važan za Rijeku i za našu tvrtku. Nadamo se da će građani imati razumijevanja jer će, kada projekt bude gotov, on biti na ponos svih nas. Trenutno smo u završnim pregovorima za glavnog izvođača radova.


Riječ je o zahtjevnom projektu, ali vjerujemo da ćemo ugovoreni rok ispoštovati. Dobro smo se upoznali s cijelim projektom tijekom izrade projektne dokumentacije. On je vrlo zahtijevan, ali vjerujemo da je sve izvedivo u za to predviđenim rokovima. Sam projekt djelo je arhitekata iz Studija 3LHD koji je odradio izvanredan posao, kazao je Zulfikarpašić.


Vizualizacija: Studio 3LHD


 


Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i graditeljstvo Ljiljana Buljan pojasnila je da je izrada potrebne projektne dokumentacije bila složen posao koji je kvalitetno odrađen.


I ona je naglasila da je potrebno izraditi niz prometnih rješenja kako bi ovaj objekt funkcionirao na zadovoljavajući način, a u konačnici bi, kada je riječ o prometu, Ulica Riva trebala postati dvosmjerna, a Adamićeva ulica bi služila za prometovanje javnog gradskog prijevoza.


Parkiralište Žabica prestaje s radom


Direktor gradskog poduzeća Rijeka plus Željko Smojver najavio je da prestaje s radom parkiralište Žabica, poručivši da će svi koji imaju povlaštene parkirne karte moći parkirati na drugim parkiralištima Rijeka plusa.


Vizualizacija: Studio 3LHD


 


– Do ishodovanja uporabne dozvole za Zapadnu Žabicu u funkciji će biti Putnička obala. Nakon što se to parkiralište oslobodi od automobila, nećemo naše korisnike ostaviti na cjedilu budući da se Rijeka plus zajedno s tvrtkom Luka javio za upravljanje parkiralištem na Delti kod Exportdrva s ukupno 600 parkirnih mjesta.


Paralelno izrađujemo dokumentaciju za izgradnju garaže Podpinjol, rekao je Smojver.


Izgradnja novih garažnih parkirnih mjesta bilo je jedno od obećanja koje je dano nakon što je gradsko zemljište prodano pa je novinare zanimalo u kojoj je to fazi.


Vizualizacija: Studio 3LHD


 


– Idejni projekt je gotov, ali imamo primjedbe konzervatora na rješenje izgradnje garaže Podpinjol. Kada se to riješi, očekuje nas izrada arhitektonsko-urbanističkog rješenja, pojasnio je Smojver.


Gradonačelnik Filipović dodao je da Rijeka plus ima zadatak izrade projektne dokumentacije za garažu Podpinjol.


– Sada se to rješava i nakon toga će se krenuti u ishodovanje građevinske dozvole. U međuvremenu je Rijeka plus zajedno s Lukom Rijeka osigurao novih 600 parkirnih mjesta koja će biti u funkciji u prvom kvartalu sljedeće godine.


Na Sušaku smo potpisali ugovor s riječkim KBC-om za upravljanje parkirnim mjestima, a analizira se i jedna lokacija na Krimeji za gradnju garaže, nabrojio je Filipović.