Samo e-mail i telefon

Novi režim rada: Općinski sud u Rijeci od 16. ožujka neće primati stranke

Vanja Vesić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Na svim lokacijama u Rijeci te u stalnim službama u Delnicama, Malom Lošinju i Opatiji, Općinski sud neće primati stranke sve dok se ne ostvare uvjeti za rad suda bez opasnosti od zaraze zaposlenika i stranakaRIJEKA/ZAGREB – Zbog proglašene epidemije bolesti izazvane koronavirusom, Općinski sud u Rijeci – na svim lokacijama u Rijeci te u stalnim službama u Delnicama, Malom Lošinju i Opatiji – neće primati stranke od 16. ožujka 2020. pa nadalje, dok se ne ostvare uvjeti za rad suda bez opasnosti od oboljenja zaposlenika i stranaka. Građani – stranke se upućuju da će se svi kontakti sa sudom odvijati isključivo putem e-maila i telefona, a prema kontaktima dostupnim na web stranicama suda ili javnom telefonskom imeniku.


Dopis sudovima


Zahtjevi za izdavanje Uvjerenja o nevođenju kaznenog postupka i nevođenju prekršajnog postupka, kao i zahtjeve za ovjeru isprava namijenjenih za uporabu u inozemstvu stranke mogu odlagati u kutije koje će biti postavljene na porti suda u Ulici Žrtava fašizma 7 i u Užarskoj ulici 3, s kontaktom telefona. Zahtjevi za izdavanje zk izvadaka mogu se sudu dostavljati isključivo putem e-maila i telefona.


Suci će procjenjivati u svakom pojedinom predmetu potrebu žurnog i neodgodivog postupanja i samostalno odlučivati o održavanju rasprava ili njihovoj odgodi, kaže se u informaciji s Općinskog suda u Rijeci koju potpisuje Predsjednica suda Vesna Katarinčić.
Vrhovni sud RH uputio je, pak, u petak dopis svim sudovima u zemlji da pažljivo prate razvoj situacije i preporuke Ministarstva zdravstva, HZJZ-a i lokalnih stožera, potvrdio je glasnogovornik Željko Pajalić. Zasad nema razloga za prekidanjem rada svih sudova u Hrvatskoj, niti za masovnijim odgodama zakazanih ročišta.


U samoizolaciji


Tijekom jučerašnjeg dana pojavila se informacija da je sucima preporučena mogućnost diskrecijskog prava da odgađaju ročišta ovisno o tome odakle dolaze stranke u postupku ili svjedoci. No, potvrđeno nam je da takva odluka još uvijek ne postoji, niti iza nje stoji Vrhovni sud. Situacija se prati na dnevnoj bazi u koordinaciji s nadležnim lokalnim i nacionalnim tijelima pa će i sudovi reagirati u skladu s realnim prilikama.


Kao što je poznato, četiri sutkinje sa zagrebačkih sudova nalaze se u samoizolaciji jer su bile u frizerskom salonu u kojem radi frizer, ispostavilo se, oboljeli od koronavirusa. Iako nemaju simptome bolesti, iz razumljivih razloga do daljnjeg neće moći na posao. Ročišta koja vode bit će odgođena. Riječ je o jednoj sutkinji Vrhovnoga suda, dvjema sa Županijskog suda u Zagrebu i jednoj sa zagrebačkog Trgovačkog suda.


Četiri preporuke Ministarstva pravosuđa


Iz Ministarstva pravosuđa došle su četiri preporuke koje se primjenjuju u razdoblju od 14. ožujka do 1. travnja ove godine. U prvoj se govori da pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu. Što se tiče rasprava i drugih radnji koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana. Treća preporuka se odnosi na zaposlene kojima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće. Četvrta preporuka se odnosi na mogućnost da treba provoditi elektroničnu komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće.