TZG Rijeke

Novi programi na Trsatskoj gradini: Zbivanja će trajati cijelu godinu

Alenka Juričić Bukarica

Trsatska gradina bila je strateški vrlo važna granična utvrda / Snimio Sergej DRECHSLER

Trsatska gradina bila je strateški vrlo važna granična utvrda / Snimio Sergej DRECHSLER

Dani Trsata, Malik, Ljeto na Gradini i Advent na Gradini bili bi »lajt motivi« podnude Trsatske gradine, a uskoro će ovdje biti i interpretacijski centar koji PGŽ planira osmisliti u prizemnoj prostoriji polukružne kule kaštelaRIJEKA Nakon obnavljanja i stavljanja u funkcije Primorske kuće, u kojoj se danas nalazi konoba s autohtonom gastroponudom, a uskoro će se na katu otvoriti i suvenirnica s autohtonim proizvodima, Turistička zajednica grada Rijeke planira neke novosti što se tiču Trsatske gradine.


Naime, TZG Rijeke Gradinom upravlja od 2005., i to njenim unutrašnjim dijelom. Prema riječima Petra Škarpe, direktora TZG-a Rijeke, upravo se radi na prijedlogu ugovora da se upravljanje proširi i na cijelu gradinu, omeđenim zidinama, što bi dakle uključivalo i stambeni dio, ali i proširi van samih zidina – na susjedni park.


Ključ razvoja


– Došli smo do toga da ovdje imamo četiri zaista ozbiljne manifestacije, Dane Trsata, Malik, Ljeto na Gradini i Advent na Gradini. Tako da smo od Grada tražili proširenje tog dijela kojim upravljamo kako bismo mogli planirati cjelogodišnju priču temeljenu na ovim manifestacijama koje su se etablirale, kazao je Škarpa pojašnjavajući kako bi se ponudu gradilo upravo na ovim manifestacijama kao svojevrsnom »lajt motivu«, a koja bi dakle, bile mamac ne samo u ljetnoj sezoni, već i u pred i posezoni, a obzirom na atraktivan Advent na Gradini, i u zimskom dijelu.

Turistička zajednica grada Rijeke zainteresirana je i za upravljanje Riječkim tunelom. U smislu sadržaja postoji nekoliko ideja, poput stalnih postava pa su tako s Prirodoslovnim muzejom već definirane neke aktivnosti. Samim time bi se stvorila zaokružena priča ove, i domaćima i turistima, prilično zanimljive gradske atrakcije.– Te četiri manifestacije su glavni ključ daljnjeg razvoja i uređenja Trsatske gradine. To je onda zaokružena cjelina. Ondje treba još napraviti neke detalje poput interpretacijskog centra, potom se radi na stalnoj postavi na stambenom dijelu i drugo, najavio je direktor TZG-a Rijeke.


Gradina će, dakle, dobiti i interpretacijski centar. Naime, Primorsko-goranska županija u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana planira uređenje interpretacijskog centra Trsat koji će se smjestiti u prizemnoj prostoriji polukružne kule kaštela Trsat. Polukružna kula nalazi se na rubnom dijelu kaštela, a do nje se dolazi prolaskom kroz atrij kaštela.


– Prostor interpretacijskog centra Trsat sastoji se od jedne prostorije nepravilnog tlocrta površine oko 23 metra kvadratna koja je zamišljena kao jedinstveni prostor s informativnom, interpretacijskom i edukacijskom namjenom, kažu u Županiji. Izložbena scenografija i namještaj s interpretacijskom funkcijom ovog centra sastojat će se od zidnih izložbenih panoa i horizontalnih elemenata na koje se aplicira grafičko rješenje s tekstualnim i vizualnim sadržajem.


»Virtual reality«


Tema interpretacijskog centra će biti Frankopani i duhovna baština Europe s naglaskom na iznimnu ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti na ovoj, ustvari strateški vrlo važnoj, graničnoj utvrdi. Pojedine teme izložbe interpretirat će se pomoću interaktivne aplikacije za proširenu stvarnost – »virtual reality«, što daje dodanu vrijednost ne samo ovom centru već i cijeloj ruti Putovima Frankopana. Doznali smo kako se otvorenje centra planira tijekom jeseni ove godine, no ovaj rok je podložan promjenama, ovisno o završetku projekta, kažu u PGŽ.