Izabrani najbolji

Novi list i Ina: Kroz školske ekoprojekte učenici poručili kako čuvati okoliš

Sanja Gašpert

Bruno Lončarić, Koraljka Vahtar Jurković i Slavica Rukavina / S. DRECHSLER

Bruno Lončarić, Koraljka Vahtar Jurković i Slavica Rukavina / S. DRECHSLER

Prvu nagradu osvojila je OŠ »Milan Brozović« Kastav za ekoprojekt »Eko kutić u školi - svatko voli!«, drugu DV Suncokret, Sveti Đurđ za projekt »Posadi bilja što više da naš planet lakše diše« te treću OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split za ekoprojekt »Svjetlosno onečišćenje«RIJEKA – U povodu školske godine 2022./2023. Novi list je u suradnji s Inom početkom rujna otvorio natječaj kojim nagrađuje tri najbolja ekoprojekta osnovnih ili srednjih škola i dječjih vrtića. Natječaj je bio otvoren do sredine studenoga, a na njega je dostavljen veliki broj školskih ekoprojekata iz cijele Hrvatske.


Pohvale i čestitke


Komisija u sastavu izv. prof. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Slavica Rukavina, rukovoditeljica Zaštite okoliša Rafinerije nafte Rijeka i Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novog lista, uz pohvale svim dostavljenim projektima i školama odlučila je da prvu nagradu u iznosu od sedam tisuća kuna dobiva Osnovna škola »Milan Brozović« Kastav za ekoprojekt »Eko kutić u školi – svatko voli!«, drugu nagradu u iznosu od pet tisuća kuna Dječji vrtić Suncokret, Sveti Đurđ za ekoprojekt »Posadi bilja što više da naš planet lakše diše« te treću nagradu od tri tisuće kuna Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad, Split za ekoprojekt »Svjetlosno onečišćenje«.


– Ovogodišnje prijave na natječaj Novog lista i Ine za školske ekoprojekte 2022. pristigle su iz raznih dijelova Hrvatske – iz Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Osječke, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije. Zastupljene su osnovne škole, dječji vrtići i Centar za odgoj i obrazovanje. Najzastupljenija tema ove su godine školski vrtovi, pa smo među njima odabrali jedan za nagradu. Ostale su teme uređenje ekokutaka za boravak učenika, očuvanje vode i vlažnih staništa u kontekstu klimatskih promjena, zdrava prehrana te složeni projekti s više različitih sadržaja. Pohvala svima koji su sudjelovali u natječaju, čestitke nagrađenima, kazala je Koraljka Vahtar-Jurković iz PGŽ-a.
Pohvale i čestitke uputila je i Slavica Rukavina iz Ine.


– Svi pristigli radovi jako su zanimljivi i treba ih podržavati u podizanju svijesti prema okolišu – rekla je Rukavina.


Obrazloženja


Osnovna škola »Milan Brozović« iz Kastva nagrađena je prvom nagradom za »Eko kutić u školi – svatko voli!«. Kako piše u obrazloženju projekta, radi se o uređenju neuglednog kutića u školi u kojem učenici borave između satova redovne i izborne nastave, između nastave i ručka u produženom boravku ili čekanju između satova glazbe i redovne nastave. Kutić bi se opremio namještajem od paleta koji bi učenici sami obojili te policama za knjige od drvenih kašeta i zidnim vazicama od recikliranih materijala za biljke. Drugonagrađeni ekoprojekt »Posadi bilja što više da naš planet lakše diše!« Dječjeg vrtića Suncokret iz Svetog Đurđa u Varaždinskoj županiji, prema obrazloženju, ima cilj urediti neuređenu površinu koja će biti u javnoj uporabi, a u njoj će se urediti botanički vrt, povrtnjak, voćnjak i senzorni vrt te će se provoditi brojne edukativne aktivnosti. Osnovna škola Žnjan – Pazdigrad, Split prijavila je čak četiri projekta, uz nagrađeni ekoprojekt »Svjetlosno onečišćenje« još i »Vrt u malom«, »Reciklaža nije gnjavaža« i »Ekološki ured«, a među njima istaknula se manje naglašena tema svjetlosnog onečišćenja. Kako ističu u školi, u sklopu ovog će projekta učenici istražiti kako ono utječe na zdravlje čovjeka i na biljni i životinjski svijet, zašto svjetlosno onečišćenje predstavlja ekonomsku i astronomsku ugrozu, koje su posljedice svjetlosnog onečišćenja i kako ga smanjiti.