Razmjena iskustva

Novi EPK-ovi mogu učiti na primjeru Rijeke: Delegacije gradova Nova Gorica i Gorizia posjetile Rijeku

Jakov Kršovnik

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Nova Gorica i Gorizia kandidirale su se za titulu EPK kao susjedni gradovi, ali u dvjema državama, Sloveniji i Italiji, te je slogan u kandidaturi bio »Go! Borderless« - »Kreni! Bez granica.«RIJEKA – Delegacije gradova Nova Gorica i Gorizia, koji zajednički nose titulu Europske prijestolnice kulture za 2025. godinu, bile su u posjetu Rijeci i održale sastanak s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, njegovim zamjenikom i novim gradonačelnikom Markom Filipovićem, gradskim pročelnikom za kulturu Ivanom Šararom te direktoricom Rijeke 2020 Irenom Kregar Šegota.


Nova Gorica i Gorizia kandidirale su se za titulu EPK kao susjedni gradovi, ali u dvjema državama, Sloveniji i Italiji, te je slogan u kandidaturi bio »Go! Borderless« – »Kreni! Bez granica.«


Cilj sastanka bio je, kažu iz gradske uprave, uspostava suradnje te razmjena iskustava na organizaciji i provođenju programa EPK. Nakon sastanka medijima su se obratili Vojko Obersnel, gradonačelnik Nove Gorice Klemen Miklavič te predstavnik Gorizije, pročelnik za kulturu i turizam Fabrizio Oreti. Obersnel je rekao da su gostima prezentirali aktivnosti koje su bile ključne da se prvo dobije titula EPK, a potom i realizira.
– Naši predstavnici vrlo će rado biti na raspolaganju kolegama u godinama koje slijede u pripremi cijelog projekta. Moje iskrene čestitke što ste ponijeli titulu za EPK 2025. godine i što ćete predstaviti tu dimenziju kao dva susjedna grada, kazao je.


Klemen Miklavič čestitao je Rijeci na uspjehu i organiziranju EPK-a u uvjetima epidemije i zahvalio što mogu učiti na primjeru Rijeke.


– Živimo u istom prostoru, imamo sličnu povijest, spaja nas povijesna i kulturna baština te je zato suradnja bitna, možemo mnogo naučiti iz naših sličnosti, rekao je.


Fabrizio Oreti rekao je da su spremni predstaviti svijetu tko su i što su.


– Ovakvi sastanci su bitni jer možemo bolje razumjeti što je titula EPK i što EPK znači. Hvala vam i pozivam vas da 2025. godine dođete u Novu Goricu i Goriziju, zaključio je.