Jasna Vrhovac

Novi čin dobrote riječke humanitarke: Kuvertu punu novca vratila u prave ruke

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

Pao mi je kamen sa srca kad sam predala novac. S gospodinom sam dogovorila da će sljedeće godine u apartmanu imati goste koji ne mogu svojoj djeci priuštiti ljetovanje, objavila je Jasna VrhovacRiječka humanitarka Jasna Vrhovac u Osječkoj je ulici pronašla plavu kuvertu s velikom sumom novca. Odmah je na Facebooku zamolila dobre ljude da joj pomognu pronaći vlasnika. 


– U Osječkoj ulici našla sam kuvertu, a u njoj određenu sumu novaca (skoro sam u nesvijest pala). Nešto je u kunama, a nešto u eurima. U kuverti je papir s nekim izračunom, ručno ispisan, bez ikakvih generalija. Vlasnik će znati što piše na kuverti, što na papiru i kolika je suma. Ukoliko se do sutra ne javi, kuvertu ću predati u policijsku postaju, pa je može tamo preuzeti, napisala je Vrhovac.


Svojom dobrotom ganula je mnoge, a njena se objava munjevito proširila Facebookom te je ubrzo pronašla i vlasnika. 


Kuverta s natpisom ‘Tata’
– Uz privolu gospodina koji je izgubio novac sa vama mogu podijeliti nekoliko informacija. Na kuverti je pisalo “Tata”, na papiru koji je bio u njoj popis ljudi kojima trebaju vratiti novac (samo imena, bez prezimena) i 7000 eura i 200 kuna.


Sin je ocu po prijatelju iz Njemačke poslao novac da plati dugove i račune od banke, jer im je kuća na bubnju. Vašim dijeljenjem posta, informacija o izgubljenoj kuverti došla je do žene prijatelja koji je novac predao tati. Hvala vam od sveg srca na tome. Gospodin želi ostati anoniman i to poštujem.


Vjerujem da vas sve interesira nagrada za pronalazak. Gospodin je po uputama sina izvadio 1000 eura iz kuverte i pokušao mi ih uručiti kao znak zahvale. Odmah mi je kroz glavu prošlo koliko bih djece mogla opremiti za školu, a čiji su roditelji u potrebi.No, i sam gospodin otplaćuje kredit za kuću koji su podigli da bi sinu otvorili firmu, a slijedom nesretnih događaja posao je propao, te je sin morao otići van da pokrije velike troškove.


Djeci besplatno ljetovanje


Gospodin koji je izgubio novac je pod velikim stresom. Živi na Krku u kući u kojoj je jedan stan opremio kao apartman, te ga iznajmljuje i od toga trenutno živi i prehranjuje sebe, suprugu i kćer studenticu. Ponudio mi je dva tjedna besplatnog boravka u njegovom apartmanu. To sam prihvatila, ali ne za sebe.


Složili smo se da će sljedeće godine imati goste koji ne mogu svojoj djeci priuštiti ljetovanje i koji nikada nisu vidjeli more. Dakle, dvije obitelji, a svaka će tjedan dana provesti u apartmanu. Malo smo se i rasplakali kada smo donijeli tu odluku. Obećao mi je, čim otplati veći dio dugova, da će svake godine nuditi besplatno ljetovanje potrebitima. To me veseli više od svega. Sada mogu mirno spavati. Noćas oka nisam sklopila od brige, napisala je.Kako je naglasila, kamen joj je pao sa srca kad je predala novac.


– Vjerujte da nisam uopće mogla zaspati koliko me je to mučilo. Molim vas, postupite isto ukoliko i vi nešto pronađete. Usrećit ćete, ne samo sebe, već gro osoba oko sebe. Svima jedno veeeeeliko hvala, napisala je Jasna Vrhovac.


Podsjetimo, Jasna Vrhovac jedna je od pokretačica inicijative #pomozimo – riječka građanska inicijativa, a šira javnost upoznala ju je putem brojnih akcija koje je organizirala za pomoć obiteljima trećemajaca, koji mjesecima ne dobivaju plaću.